{ Χώροι }

Το φρούριο Αγγελοχωρίου

 

Κατηγορίες: Αξιοθέατα, μνημεία

Το φρούριο Αγγελοχωρίου
Δωρεάν

Χώρος: Φάρος Αγγελοχωρίου - Μεγάλο Έμβολο
Διεύθυνση: Φάρος Αγγελοχωρίου, 57004
Μηχανιώνα
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Το φρούριο Αγγελοχωρίου

Το φρούριο Αγγελοχωρίου βρίσκεται στο ακρωτήριο Καραμπουρνού ή Μεγάλο Έμβολο σχεδόν δίπλα στο Φάρο Αγγελοχωρίου, στην είσοδο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Το φρούριο Αγγελοχωρίου βρίσκεται στο ακρωτήριο Καραμπουρνού ή Μεγάλο Έμβολο σχεδόν δίπλα στο Φάρο Αγγελοχωρίου, στην είσοδο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Το σημείο αυτό ήταν στρατηγικής σημασίας από την αρχαιότητα γιατί κάποιος μπορούσε να ελέγχει τη κίνηση σε όλο τον Θερμαικό κόλπο.
Είναι ένα απο τα σημαντικά κάστρα που χτίστηκε στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας δίπλα στη πόλη της θεσσαλονίκης όμως παραμένει άγνωστο για το ευρύ κοινό της πόλης.
 
Χτίστηκε το διάστημα 1883-1885 από Γερμανούς Μηχανικούς κατά παραγγελία των Οθωμανών. Σήμερα υπάρχουν δύο σωζόμενα φρούρια αυτού του τύπου, ένα στο Αγγελοχώρι και ένα στην κεντρική Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Αυστρία το οποίο και σώζεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
 
 Δίπλα στο κάστρο υπάρχει ακόμη ένα πιο σύγχρονο οχυρωματικό κατασκεύασμα. Είναι το «μεγάλο» μπούνκερ που είχαν κατασκευάσει οι Γερμανοί στο Β Παγκόσμιο.
Στο ακρωτήρι του Καραμπουρνού φιλοξενεί αυτά τα κάστρα γιατί στρατηγικά είναι το ιδανικό σημείο για να ελέγχει κάποιος την είσοδο στον Θερμαικό κόλπο
 
Οταν επισκεφθείτε την περιοχή θα δείτε ακόμα και ένα ένα πολυβολείο από την εποχή του Β παγκοσμίου πολέμου. Αυτό που δεν θα δείτε γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει πρόσβαση είναι τους υπόγειους διαδρόμους (στοές) που συνδέουν τις εγκαταστάσεις και τα ανοίγματα για τα πυροβόλα που υπάρχουν στον κάθετο βράχο.
 
Το φρούριο Αγγελοχωρίου παραμένει αναξιοποίητο, αφέθηκε στη μοίρα του εδώ και χρονια και βανδαλίστηκε κυρίως για οικοδομικά υλικά
Αξίζει να επισκεφθείτε τη περιοχή. Θα θαυμάσετε ένα ακρωτήρι με εκπληκτική θέα, απ όπου μπορείς να δεις όλο τον Θερμαϊκό Κόλπο, το Αιγαίο και τον Όλυμπο. 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ