{ Βιβλία }

«Το Λιθόστρατο» Μαρία Τσιμά

Προτείνει ο Παύλος Λεμοντζής


Κατηγορίες: Αγαπημένα βιβλία

«Το Λιθόστρατο» Μαρία ΤσιμάΠροτείνω τα καλύτερα βιβλία που διάβασα κ αξίζει να διαβάσεις: «Το Λιθόστρατο» Μαρία Τσιμά, (cityportal τα αγαπημένα μας βιβλία)

«Αυτό που θέλω να πετύχω γράφοντας, είναι να βγάλω από το νερό ανθρώπους και ιστορίες και να τους κάνω να κολυμπήσουν στην επιφάνεια. Να γίνω η  φωνή των πολλών που σώπασαν. Δεν γίνεται να έχουν φωνή μόνο οι νικητές»
Μαρία Τσιμά
 
«….περπατούσαν στο Λιθόστρατο και τρίζαν τα πλακάκια. Μανοθυγατέρα. Ψηλές κι αδύνατες. Η μάνα με μια κοτσίδα γκρίζα πλεγμένη αγανά μέχρι κάτω απ τη μέση κι η μικρή μ ένα καρέ μαύρο αυστηρό, λίγο κάτω απ τ αυτί. Η συνηθισμένη βόλτα τους εκεί γύρω στις 8.30 με φως τα καλοκαίρια και το χειμώνα πιο νωρίς. Λίγο πριν πέσει ο ήλιος. Τακα- τουκ, τακα-τουκ στο πλακόστρωτο. Μ ένα ρυθμό πάντα τον ίδιο, ούτε γρήγορο ούτε και αργό. Συντονισμένα τα τακούνια ν ακούγονται μαζί σαν ένα. Πάντα γόβες με λεπτό τακούνι. Πάντα μαύρες λουστρίνι. Τακα-τουκ, τακα-τουκ σαν να μιλούσαν μεταξύ τους γιατί οι γυναίκες δε λέγαν και πολλά. Να δεις πώς συντονίζονταν μπροστά απ τις βιτρίνες. Σταμάταγαν μαζί τα μαύρα τα λουστρίνια χωρίς άλλη συνεννόηση…»
 
«Το Λιθόστρατο» της Μαρίας Τσιμά αποτελεί μια σύγχρονη τραγωδία βασισμένη στην πανανθρώπινη και διαχρονική αξία: μητρικό φίλτρο. Πλήθος  λογοτεχνικών  έργων  έχουν εμπνευστεί  από  αυτό  στην  ελληνική  και παγκόσμια γραμματεία, αλλά και στην λαϊκή παράδοση και στα δημοτικά τραγούδια.
 
«Το Λιθόστρατο» μοιάζει μ ένα αρχέγονο κοινωνικό δίκτυο. Είναι ένας δρόμος μαγικός, σαν το προφίλ μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια όμορφη φωτογραφία που, ίσως, είναι δική μας κι άλλες διάφορες, χαμογελαστές, από τις ίδιες παραλίες, τα ίδια λιθόστρωτα. Αποστάγματα κατεψυγμένης σοφίας, όλα όσα μπορούν να πείσουν τους άλλους ότι περνάμε καλά, ότι νιώθουμε όμορφοι.
 
Ένα κλικ αληθινής ζωής. Μιας ζωής που το «τάκα- τουκ» των παπουτσιών στις πλάκες δηλώνουν ότι, ναι, είναι ζωντανή, δηλώνουν και το χρόνο που περνάει. Και πέρα απ αυτόν τον φυσικό περίγυρο, το σπίτι κι όσα κρύβονται πίσω από τα παντζούρια, κάτω από το χαλί. Εκεί που δε χρειάζεται να είσαι αυτό που θέλεις να νομίζουν οι άλλοι. Εκεί που ο καθρέφτης δείχνει πάντα τον εαυτό σου. Εκει που τα περίεργα μάτια των άλλων θέλουν, αλλά δεν μπορούν να φτάσουν. Επειδή στη μικρή μας κοινωνία, σημαντική δεν είναι τόσο η αλήθεια. Σημαντικοί είναι οι άλλοι. Κι αυτό που βλέπουνε για μας με τα δικά τους μάτια.

«Το Λιθόστρατο»  Σε ποιους προτείνω το βιβλίο

Το προτείνω στους αναγνώστες που ταξιδεύουν μέσα από τη λογοτεχνία στο σελιλόιντ, ανακαλούν στη μνήμη τους αγαπημένες ταινίες, κυρίως νεορεαλιστικού σινεμά, ταυτίζονται με τις ηρωίδες και ξεκλειδώνουν τις κλειστές πόρτες, αυτές που κρύβουν καλά φυλαγμένα μυστικά. Εικόνες από τη «Μαλένα», το ρομαντικό δράμα του Τορνατόρε, έως το δράμα εποχής «Πιάνο» της Τζέην Κάμπιον, ζωντανεύουν στα μάτια τους. Παράλληλα, στρώνουν το δικό τους αληθινό σενάριο.
 
Το προτείνω σε αναγνώστες που ανακάλυψαν το αυτό κίνητρο  στις  κλασικές  τραγωδίες, όπως το  μητρικό  φίλτρο  της Κλυταιμνήστρας για την θυσιασθείσα κόρη της, την Ιφιγένεια, είναι η δύναμη   που   προάγει   τα   δρώμενα   στην   τριλογία   τραγωδιών   του   Αισχύλου: Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες. Πιο κοντά μας, στα διηγήματα του Παπαδιαμάντη και σ οτιδήποτε ηθογραφικό λογοτεχνικό κείμενο μπήκε στην ψυχή τους μέσα από γραμμένες
σελίδες.
 
Το προτείνω ακόμη, σε αναγνώστες που ξέρουνε ή θέλουνε να μάθουν ότι οι μικρές κοινωνίες, όπως ενός νησιού, γεννούν μεγάλες ιστορίες ποτισμένες με πλούσια όνειρα, λιγότερη χαρά και περισσότερο πόνο. Ωστόσο, πρόκειται για ιστορίες- μαθήματα ζωής.

«Το Λιθόστρατο» Μαρία Τσιμά
Στερέωμα Εκδόσεις ΑΕ
Χρονολογία Έκδοσης Μάρτιος 2017
Αριθμός σελίδων 136
Διαστάσεις 21x14
Επιμέλεια Σχινα Κατερινα


Προτείνει ο Παύλος Λεμοντζής

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ