{ Τελευταία νέα }

Το νέο… άυλο κιλό αντικατέστησε το παραδοσιακό κιλό από πλατίνα και ιρίδιο


Κατηγορίες: Τελευταία νέα

Το νέο… άυλο κιλό αντικατέστησε το παραδοσιακό κιλό από πλατίνα και ιρίδιοΑπό τις 20 Μαΐου (Διεθνή Ημέρα Μετρολογίας) το κιλό έπαψε και επίσημα να ορίζεται με βάση ένα χειροπιαστό υλικό πράγμα, αλλά θεωρείται πια κάτι αφηρημένο που έχει να κάνει με το φως και την ενέργεια.
 
Οι φυσικοί αντικατέστησαν το παλιό κιλό (ένα κύλινδρο από πλατίνα και ιρίδιο που ζύγιζε ένα κιλό, φυλασσόταν στη Γαλλία και από το 1889 αποτελούσε το σημείο αναφοράς του κιλού) με μια «ασώματη» μέτρηση που βασίζεται στα φωτόνια και στη σταθερά του Πλανκ.
 
Με το νέο ορισμό, το κιλό θα είναι πια αμετάβλητο και δεν θα μεταβάλλεται έστω και αδιόρατα με το πέρασμα του χρόνου, όπως συνέβαινε με τον κύλινδρο, ο οποίος έχανε άτομα κατά καιρούς (τα τελευταία 130 χρόνια είχε συνολικά χάσει περίπου 50 μικρογραμμάρια).
 
Το νέο κιλό βασίζεται στη θεμελιώδη σχέση μεταξύ μάζας-ενέργειας (το διάσημο Ε=mc2 του Αϊνστάιν) και στην κβαντική σταθερά του Πλανκ που είναι αμετάβλητη στο σύμπαν. Η μάζα του νέου κιλού αντιστοιχεί στην ενέργεια 1,4755214 Χ 1040 φωτονίων με τη συχνότητα ενός ατομικού ρολογιού καισίου.
 
Από πρακτική άποψη πάντως, δεν θα αλλάξει κάτι, αφού π.χ. όσο ζύγιζε ένας άνθρωπος με το παλιό κιλό, θα συνεχίσει να ζυγίζει και με το νέο κιλό. Η διαφορά θα φανεί περισσότερο σε κάποιες επιστημονικές εφαρμογές που απαιτούν μετρήσεις υψίστης ακριβείας.
 
Εκτός από το κιλό, στις 20 Μαΐου τέθηκαν σε ισχύ και οι νέοι ορισμοί τριών ακόμη μονάδων: του κέλβιν, του αμπέρ και του γραμμομόριου.
 
<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="en"><p lang="en" dir="ltr">today the <a href="https://twitter.com/hashtag/kilogram?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#kilogram</a> gets a new definition as it will be pegged to the Planck constant (6.62607015 × 10⁻³⁴ m² kg/s) 🏋️‍♂️<br><br>also electric current, temperature, and amount of substance get new definitions today, all tied to a natural constant.<a href="https://t.co/Kf434Ww7aw">https://t.co/Kf434Ww7aw</a></p>&mdash; 🖼️ DoctorandusGayGuy 🖼️ (@CryptoGayGuy) <a href="https://twitter.com/CryptoGayGuy/status/1130347682323750914?ref_src=twsrc%5Etfw">May 20, 2019</a></blockquote>
<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
 
 
Πληροφορίες: ΑΠΕ/20minutes.fr
 
 

:TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ___