Μητροπολη θεσσαλονικης
Μητροπολιτική εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Μητροπολίτη Άνθιμου

Η απόφαση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου να παραιτηθεί από τον μητροπολιτικό θώκο συνέπεσε (;) με την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να προχωρήσει σε διαδοχή μητροπολιτών, που είτε λόγω γήρατος είτε λόγω ασθενειών θα έπρεπε να δώσουν το χρίσμα σε νεότερους ποιμένες της Εκκλησίας για να συνεχίσουν το έργο τους.

Για τον λόγο αυτό συστάθηκε μια τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο Β΄, Χίου, Ψαρρών και Οινουσσών Μάρκο και Λαρίσης και Τιρνάβου Ιερώνυμο, οι οποίοι ανέλαβαν να πείσουν υπερήλικες Μητροπολίτες να αποσυρθούν.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος Β΄ είναι πνευματικό τέκνο του Θεσσαλονίκης Άνθιμου και ο ρόλος του ήταν καταλυτικός. Όπως αναφέρει το orthodoxia.info, ο μητροπολίτης εκμυστηρεύθηκε την απόφασή του στον μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμο, ο οποίος τον επισκέφθηκε χθες μαζί με τον Χίου Μάρκου, που μαζί με άλλα δύο μέλη της ΔΙΣ είναι επιφορτισμένοι με το θέμα των γηραιών ιεραρχών.

Οι πληροφορίες λένε πως ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, που γνώριζε τον λόγο της επίσκεψης των δύο ιεραρχών, είχε ήδη αποφασίσει να αποσυρθεί. Τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια έχουν επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του, δεδομένου μάλιστα ότι διανύει το 89ο έτος της ηλικίας.

Έτσι, συναίνεσε και παρέδωσε γραπτή την παραίτησή του, η οποία και θα τεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο τέλος Αυγούστου.


Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος


Η διαδικασία αυτή θα γίνει και για τους υπόλοιπους αρχιερείς που έχουν κάνει τον κύκλο τους, και αν υπάρξουν αντιδράσεις μπορεί να ενεργοποιηθεί συγκεκριμένο άρθρο που υπάρχει στο καταστατικό και συγκαλεί ιατρική επιτροπή, παρουσία ανώτατου δικαστή, που κρίνει την ικανότητα των αρχιερέων να διοικήσουν.

Στη συνεδρίαση της ΔΙΣ που θα γίνει στο τέλος του μήνα θα οριστεί ως τοποτηρητής της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας και Πολυγύρου, Νικόδημος, ως ο αρχαιότερος Μητροπολίτης γειτονικού νομού και μόνο σε περίπτωση που αρνηθεί, θα οριστεί κάποιος άλλος.

Ο επικρατέστερος διάδοχος του κ. Άνθιμου

Σύμφωνα με το cnn.gr ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, αναμένεται να προκύψει από τις εκλογές που θα γίνουν στη ΔΙΣ τον Οκτώβριο και ως επικρατέστερος προβάλλει ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Είναι στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, ενώ απολαμβάνει και της στήριξης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο 46χρονος Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος -κατά κόσμον Θεοχάρης Θεοχάρης- κατάγεται από τη Χαλκίδα και θεωρείται ιερωμένος ευγενής, καλλιεργημένος, πιστά αφοσιωμένος στα ιερατικά του καθήκοντα. Σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ και έκανε το μεταπτυχιακό του στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Διορίστηκε στη θέση του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, μετά από απόφαση του κ. Ιερώνυμου τον Οκτώβριο του 2019 και έκτοτε αποτελεί το δεξί του χέρι.

Το όνομά του είχε ακουστεί και πάλι για τη θέση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης το 2020, όταν υπήρχαν φήμες για παραίτηση του κ. Άνθιμου, τώρα όμως επανήλθε στο προσκήνιο και μάλιστα θεωρείται ως φαβορί.

Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη θα γίνει σε αγαστή συνεργασία με το Φανάρι, -καθώς αυτός ανήκει στις Νέες Χώρες- το οποίο και θα δώσει την ευλογία του, ειδικά αν υπάρξει περίπτωση «μεταθετού», αν δηλαδή μετατεθεί κάποιος ιεράρχης από άλλη Μητρόπολη.


Σύμφωνα με το ekklisiaonline.gr ως Διάδοχος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου παίζει το όνομα του Μητροπολίτη Τρίκκης Χρυσοστόμου

Μην ξεχνούμε ότι ο Μητροπολίτης Τρίκκης είναι από τα αγαπημένα παιδιά του Άνθιμου όπως και ο Μακαριστός Λαγκαδά Ιωάννης, με μεγάλη εμπειρία και γνώση στην Επαρχία της Θεσσαλονίκης. Επίσης ο Άνθιμος ήταν εκείνος που τον στήριξε στην διεκδίκηση της Μητροπόλεως Τρίκκης μετά τον Αλέξιο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος (κατά κόσμον Γεώργιος) Νάσης γεννήθηκε στην Πάτρα στις 30 Ιανουαρίου 1975. Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Θεσπρωτικό του Νομού Πρεβέζης. Είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι επίσης πτυχιούχος της Αγγλικής γλώσσης.

Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή της Αγίας Θεοδώρας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, επί ηγουμενίας του νυν Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου Τασιά στις 18 Οκτωβρίου 1999. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 19 Οκτωβρίου 1999. Πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης στις 5 Οκτωβρίου 2000 υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Β΄ Χρυσοφάκη.

Διετέλεσε γραμματέας και διευθυντής της οικονομικής υπηρεσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, διευθυντής του εκκλησιαστικού φοιτητικού οικοτροφείου «Άγιος Αντώνιος», καθώς και ιερατικώς προϊστάμενος στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνης Άνω Τούμπας Θεσσαλονίκης επί αρχιερατείας Μητροπολίτου Παντελεήμονος Β΄ Χρυσοφάκη και Μητροπολίτου Ανθίμου Ρούσσα. Υπό του Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών Αλεξίου Μιχαλοπούλου διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου την 1η Σεπτεμβρίου 2014 μέχρι της εις Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών εκλογής του. Έλαβε μέρος σε θεολογικά συνέδρια και συνέγραψε θεολογικά και εκκλησιαστικά άρθρα. Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης εξελέγη την 9η Οκτωβρίου 2015 και χειροτονήθηκε την 11η Οκτωβρίου 2015.


Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Εκκλησία της Ελλάδος, ως «Συμβασιλεύουσα» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, γι΄αυτό άλλωστε και ο εκάστοτε Μητροπολίτης, αλλά και μόνο αυτός, αποκαλείται εντός των διοικητικών ορίων του, ως «Παναγιώτατος».

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως