Νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης

Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Θεσσαλονίκης για την κατάσταση στο «Παπανικολάου»

Σε ανακοίνωση προέβη το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Θεσσαλονίκης σχετικά με τη νοσηρή κατάσταση στο Γ.Ν Παπανικολάου, σημειώνοντας ότι από την πλευρά τους έχουνε πολλές φορές στο παρελθόν επισημάνει την εγκατάλειψη των δομών υγείας της πόλης μας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση.

Το Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου», ένα από τα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, έχει περιέλθει σε κατάσταση οριακής και επισφαλούς λειτουργίας λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος.

Το τμήμα μέχρι το τέλος του 2022 διέθετε δώδεκα (12) αναισθησιολόγους, ενώ σύμφωνα με τον οργανισμό λειτουργίας του, οι οργανικές θέσεις της ειδικότητας είναι είκοσι έξι (26). Μια σειρά συνταξιοδοτήσεων και μετακινήσεων σε άλλα νοσοκομεία ήδη από το 2020, απογύμνωσαν το τμήμα αναισθησιολογίας, με αποτέλεσμα να διαθέτει πλέον μόλις επτά ειδικούς (7) αναισθησιολόγους στα γενικά χειρουργεία, που εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια και κάνουν τουλάχιστον δέκα εφημερίες τον μήνα, για να μην καταρρεύσει το σύστημα.

Η μοναδική καρδιοαναισθησιολόγος, η οποία επί τουλάχιστον 2,5 μήνες έκανε 20 και πλέον εφημερίες τον μήνα, πήρε πρόσφατα αναρρωτική άδεια. Η Καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική τέθηκε εκτός προγράμματος εφημεριών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου, κάτι που αποτελεί ντροπή, καθώς πρόκειται για μία ιστορική κλινική, με τεράστια σημασία για την υγεία του πληθυσμού ολόκληρης της Β. Ελλάδας.

Τόσο η Διοίκηση του Νοσοκομείου, όσο και η 3η ΥΠΕ, έχουν ενημερωθεί πλήρως για την υποστελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος εδώ και μήνες. Με έγγραφό της, ήδη από τον Νοέμβριο του 2022, η διευθύντρια του αναισθησιολογικού και πρόεδρος της Επιτροπής Χειρουργείου περιγράφει την ζοφερή κατάσταση, επισημαίνει την οριακή κατάσταση των τμημάτων: Καρδιοχειρουργικού, Αγγειοχειρουργικού, Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και Αγγειογράφου και ζητά άμεση παρέμβαση, για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία τους.

Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου», ως ένα «έγκλημα σε εξέλιξη», εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την κάλυψη θέσεων αναισθησιολόγων σε ενδεχόμενη προκήρυξη υπό αυτές τις συνθήκες και θεωρούν πολύ πιθανή τη διάπραξη λάθους λόγω επαγγελματικής εξουθένωσης.

Απευθύνουμε και εμείς σαν ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ά Θεσσαλονίκης στην Κυβέρνηση, τις ερωτήσεις που απεύθυνε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος μας:

1. Μέσω ποιων ενεργειών σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε σε άμεσο χρόνο την έλλειψη αναισθησιολόγων και ειδικότερα καρδιοαναισθησιολόγων στο Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου»;

2. Θα προχωρήσετε σε προκήρυξη μόνιμων θέσεων αναισθησιολογίας;

3. Σκοπεύετε να δώσετε κίνητρα για την προσέλκυση αναισθησιολόγων που θα καλύψουν τις απαιτούμενες θέσεις; Αν ναι, ποια είναι αυτά;


 

Θεσσαλονίκη 22 Μαρτίου 2023

Διαβάστε σχετικά

Θεσσαλονίκη: Τέλος στις Αξονικές Στενογραφίες στο «Παπανικολάου»

 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως