Το Παστίτσιο που λιώνει στο στόμα από τον Γιάννη Χαλκίδη!!

Το Παστίτσιο που λιώνει στο στόμα από τον Γιάννη Χαλκίδη!!

Ο συνδυασμός των μακαρονιών με τον κιμά και την μπεσαμέλ είναι απίστευτος και αποτελεί την τριλογία για το παστίτσιο. 
 
 Συστατικά
 
Για τον κιμά
 
700 γρ. Μοσχαρίσιος κιμάς
1 κ.σ. Ελαιόλαδο
1 τμχ. Κρεμμύδι
1 σκ. Σκόρδο
1 τμχ. Μελιτζάνα
Αλάτι
Πιπέρι
2 κ.γ. Ρίγανη
1 κ.γ. Ζάχαρη
150 γρ. Σάλτσα ντομάτας
250 γρ. Νερό
1 κ.γ. Πελτέ ντομάτας
50 γρ. Λευκό κρασί
1 κ.σ. Μουστάρδα
1 τμχ. Δάφνη
100 γρ. Φέτα
60 γρ. Γραβιέρα
 
Για την μπεσαμέλ
250 γρ. Βούτυρο
12 κ.σ. Αλεύρι (γ.ο.χ.)
1 λ. Γάλα
Αλάτι
Πιπέρι
1 τμχ. Κρόκος αυγού
1/4 κ.γ. Μοσχοκάρυδο
 
Μακαρόνια
300 γρ. Μακαρόνια για παστίτσιο
Νερό
Αλάτι
 
Ξεκινάμε από τον κιμά.
Ψιλικόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ή τα τρίβουμε στον τρίφτη. Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και αφήνουμε να κάψει σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να καπνίζει ελαφρώς, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε τον κιμά. Συνεχίζουμε σε δυνατή φωτιά και σωτάρουμε τον κιμά. Με ένα πιρούνι τον πατάμε αρκετά καλά για να μην έχουμε χοντρά κομμάτια κρέατος. Σωτάρουμε καλά τον κιμά, σχεδόν τον καίμε. Μέχρι να πάρει ένα ωραίο καφετί χρώμα. Αν σας κολλάει στο τηγάνι μην σας πειράζει. Προσθέτουμε και την μελιτζάνα κομμένη σε μικρά κυβάκια. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Ξύνουμε καλά το τηγάνι και βάζουμε τον πελτέ. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό να πάει παντού και μετά βάζουμε την σάλτσα ντομάτας και το νερό βρασμένο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο σιγανό και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι κατ’επιλογήν, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, τη δάφνη, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά. Αφήνουμε να σιγομαγειρεύεται ο κιμάς και στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τα μακαρόνια μας.
 
Για τα μακαρόνια
Καθώς, λοιπόν, γίνεται ο κιμάς, θα ετοιμάσουμε τα μακαρόνια μας. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει.
Μόλις βράσει το νερό, αλατίζουμε καλά και προσθέτουμε τα μακαρόνια για παστίτσιο. Τα πατάμε ελαφρώς να μπουν στο νερό και βράζουμε για 4 λεπτά. Αμέσως μετά, στραγγίζουμε και κρυώνουμε τα μακαρόνια για να μην συνεχιστεί ο βρασμός τους.
Αφήνουμε στην άκρη.
 
Παίρνουμε ένα πυρέξ που θα βάλουμε το φαγητό μας και το βουτυρώνουμε καλά.
 
Μόλις ο κιμάς είναι έτοιμος θα τον αφήσουμε στην άκρη και θα κάνουμε την μπεσαμέλ.
Ο κιμάς θέλουμε να είναι αφρός και να έχει ζουμάκι. Δοκιμάζουμε τη γεύση και αν χρειαστεί διορθώνουμε.
 
Μπεσαμέλ
Ξεκινάμε την μπεσαμέλ. Παίρνουμε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο.
Αφού λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα να διαλυθεί εντελώς το αλέυρι. Η ένωση του βουτύρου με το αλεύρι ονομάζεται ρου. Στην ουσία κάνουμε ένα ρου. Μετά προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύουμε καλά για να μην μας κολλήσει στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το γάλα κουτάλα κουτάλα. Μόλις ρίξουμε το μισό γάλα, το υπολοίπο το ρίχνουμε ολόκληρο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει και μόλις πάρει βράση και βγάλει φουσκάλες, αποσύρουμε από την φωτιά. Βάζουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε καλά για να μην ψηθεί ο κρόκος. Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε το μοσχοκάρυδο και η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.
 
Παίρνουμε 2-3 κουταλιές από την μπεσαμέλ και την ενώνουμε με τον κιμά.
Στο πυρέξ βάζουμε πρώτα τα μακαρόνια μας, μετά τον κιμά και από πάνω τρίβουμε τη φέτα και ρίχνουμε και τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, να πάνε παντού.Τέλος προσθέτουμε τη μπεσαμέλ και απλώνουμε καλά να απλωθεί ομοιόμορφα.
 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ μας.
Αφήνουμε να κρύωσει ένα μισάωρο και μετά σερβίρουμε!
 
Καλή σας όρεξη!!!!!!!!
 
Πηγή: giannischalkidis.gr
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε