Το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2013 αναζητά εθελοντές

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο από τον Δήμο Καλαμαριάς, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Παρά θιν’ αλός, στις εγκαταστάσεις και τους ανοιχτούς χώρους του πρώην στρατοπέδου Κόδρα.

Από το 2001, που άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά: • Παρουσίασε περισσότερους από 1.900 νέους καλλιτέχνες και επιμελητές τέχνης. • Φιλοξένησε πάνω από 3.500 έργα. • Επιμελήθηκε 11 εκδόσεις και καταλόγους έργων. • Υποδέχτηκε πάνω από 60.000 Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Σήμερα, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μη μουσειακούς θεσμούς σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, μία μοναδική διεθνή γιορτή Τέχνης, Πολυφωνίας και Δημιουργίας, με δράσεις και συμμετοχές που εκτείνονται σε κάθε πτυχή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και έργο που κληροδοτεί ένα στιβαρό πολιτισμικό πλαίσιο στη νέα γενιά καλλιτεχνών και πολιτών. Φέτος, από τις 6 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Πεδίου Δράσης Κόδρα θα πραγματοποιηθούν, ένα επιστημονικό συνέδριο, εκθέσεις Ελλήνων και ξένων δημιουργών και ποικίλες εικαστικές δράσεις σε διάφορα σημεία των Δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς.

Αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας του Πεδίου Δράσης Κόδρα είναι η ενεργή συμμετοχή των εθελοντών, οι οποίοι κατέχουν τον ρόλο ουσιαστικού συνδιαμορφωτή, καθώς η συμβολή τους στην προετοιμασία και λειτουργία των εκθέσεων και των δράσεων του φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι εθελοντές θα απασχοληθούν σε βασικούς τομείς όπως: λειτουργία εκθέσεων & εκδηλώσεων, φιλοξενία καλλιτεχνών (υποδοχή, ενημέρωση, πρωτότυπες ξεναγήσεις κ.ά.), επικοινωνία (δημιουργία blog, γραφείο τύπου, social media), οπτικοακουστική κάλυψη κ.ά.

Οι εθελοντές θα συμμετάσχουν σε βιωματικά εργαστήρια και ημερίδες και θα παρακολουθήσουν σχετική εκπαίδευση – ενημέρωση στους τομείς εθελοντισμού που θα συμμετάσχουν. Για την εθελοντική απασχόληση θα τους δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Απώτερος σκοπός του προγράμματος εθελοντισμού στο Πεδίο Δράσης Κόδρα είναι η κινητοποίηση και ενεργοποίηση των δημιουργικών και ανήσυχων δυνάμεων της πόλης για τη δημιουργία περαιτέρω δράσεων και πρωτοβουλιών στον χώρο των εικαστικών τεχνών και του πολιτισμού. 

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα διοργανώνεται από το Δήμο Καλαμαριάς με τη συμμετοχή και τη συνεργασία νέων ανεξάρτητων επιμελητών, υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και χρηματοδοτείται από το πενταετές πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007 – 2013.


Πεδίο Δράσης Κόδρα 2013 (6 – 20/09 2013) Κατηγορίες Εθελοντών

Το φετινό Πρόγραμμα Εθελοντισμού «Πεδίο Δράσης Κόδρα 2013» υπόσχεται ένα μοναδικό «ταξίδι» στην τέχνη, τη φύση, την κοινότητα και τον πολιτισμό. Όλοι οι ενεργοί πολίτες μπορούν να συμμετέχουν και να συμβάλουν με τις γνώσεις και τις ικανότητές τους στη διοργάνωση, ζώντας έτσι, στους ρυθμούς προετοιμασίας και υλοποίησης της μεγαλύτερης ετήσιας συνάντησης σύγχρονης τέχνης στη Βόρεια Ελλάδα. Ακολουθεί συνοπτική περιγραφή όλων των κατηγοριών απασχόλησης των εθελοντών. Στην πορεία, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν θα προστεθούν και άλλες αρμοδιότητες.

Λειτουργία Εκθέσεων & Εκδηλώσεων

Ο τομέας αυτός αφορά την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία όλων των χώρων των εκθέσεων και εκδηλώσεων. Οι εθελοντές που θα απασχοληθούν στο κομμάτι αυτό, πέρα από την ευθύνη της ομαλής λειτουργίας των χώρων των εκθέσεων, των παράλληλων προγραμμάτων και του συνεδρίου, θα αναλάβουν το κομμάτι της ενημέρωσης του κοινού (infoleaders). Αυτό σημαίνει ότι θα ενημερώνουν τους θεατές για το πρόγραμμα του Πεδίου Δράσης Κόδρα, τα εκθέματα στους χώρους των εκθέσεων, τις δράσεις του παράλληλου προγράμματος κλπ. Επίσης, θα έχουν έναν ρόλο καθοδηγητή – ξεναγού σε όλους τους χώρους διεξαγωγής των δράσεων. Ο τομέας αυτός είναι ένας από τους νευραλγικούς της φετινής διοργάνωσης.

Φιλοξενία Καλλιτεχνών, Επιμελητών & Συνέδρων

Ο τομέας φιλοξενίας έχει άμεση σχέση με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες της διοργάνωσης. Οι εθελοντές θα υποδέχονται τους καλλιτέχνες στις εισόδους της πόλης (αεροδρόμιο, σιδηροδρομικός σταθμός), θα τους παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες, θα τους δίνουν το ενημερωτικό υλικό κ.ά. Παράλληλα, θα βρίσκονται στους χώρους διαμονής των καλλιτεχνών (ξενοδοχεία), λειτουργώντας ως οι άνθρωποι που θα είναι «εκεί» γι’αυτούς. Οι καλλιτέχνες θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη τις μέρες των εγκαινίων και του συνεδρίου, δηλαδή τις πρώτες 6 μέρες του Πεδίου Δράσης Κόδρα.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ένα πρόγραμμα ΠΡΩΤΟΤΥΠΩΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και σύνεδρους που θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί από τη συγκεκριμένη ομάδα εθελοντών. Σημαντική κατηγορία, επίσης, μιας κι οι εθελοντές του τομέα της φιλοξενίας θα αποτελέσουν «το πρόσωπο» της διοργάνωσης προς τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και σύνεδρους.

Επικοινωνία (Γραφείο Τύπου –Διαδικτύου)

Στον τομέα αυτό οι εθελοντές θα ασχοληθούν με την επικοινωνία μέσω του γραφείου τύπου και των social media (Action Field Kodra blog, facebook, twitter, youtube, flickr κ.ά.). Μέσω του γραφείου τύπου θα ανατροφοδοτούνται τα Μ.Μ.Ε. με υλικό της διοργάνωσης και μέσω των social media και του Action Field Kodra blog, που θα δημιουργηθεί από τους εθελοντές, θα παρουσιάζεται το κλίμα που επικρατεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Πεδίου Δράσης Κόδρα. Αυτά θα γίνονται με καταγραφή και δημοσιοποίηση άρθρων, συνεντεύξεων, φωτογραφιών,video, κ.ά. Στον τομέα αυτό χρειαζόμαστε άτομα που έχουν γνώσεις δημοσιογραφίας και ασχολούνται ενεργά με τα social media.

Προβολή & Οπτικοακουστική Παραγωγή

Οι εθελοντές της κάλυψης θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη το καλλιτεχνικό τους ταλέντο. Θα αποτελέσουν το team που θα καλύψει οπτικοακουστικά τις εκθέσεις και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Πεδίου Δράσης Κόδρα (μέσω δημιουργίας video, μικρών ταινιών μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ, teasers). Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το μοντάζ, όλα τα στάδια δημιουργίας θα είναι στα χέρια τους. Παράλληλα, οποιοσδήποτε άλλος τρόπος οπτικοακουστικής κάλυψης είναι ευπρόσδεκτος (π.χ. φωτογράφοι).

Δήλωσε συμμετοχή και εσύ συμπληρώνοντας τη φόρμα εθελοντή στο www.actionfieldkodra.gr Για περαιτέρω ενημέρωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας: Ανανιάδης Μάκης (υπεύθυνος εθελοντισμού) +30 6946 755 173 (12.00 – 16.00) και volunteers@actionfieldkodra.gr

Πεδίο Δράσης Κόδρα
Πρώην Κτίριο Πολιτιστικού Οργανισμού
Κομνηνών 60
Τηλ.: 2313.314.572

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως