Σχολείο Αλλιώς πρόσοψη

Το Σχολείο Αλλιώς που κάνει τα παιδιά να… χαμογελούν

Οραματίστηκε ένα Σχολείο Αλλιώς, όπου τα παιδιά θα μπορούν να μαθαίνουν διασκεδάζοντας, θα γνωρίζουν τον εαυτό τους, θα φεύγουν χαμογελώντας και θα γεμίζουν τις σχολικές τους τσάντες με… ερεθίσματα. Παράλληλα, όμως θα έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Ο Παναγιώτης Παπαστεφάνου θέλησε να δώσει με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης «Το Σχολείο Αλλιώς» στα παιδιά όλα τα εφόδια που θα επιθυμούσε να πάρουν τα δικά του παιδιά, όλα όσα δεν μαθαίνει κανείς σε ένα κανονικό σχολείο. Προχώρησε δε στη δημιουργία του πριν από μία πενταετία από κοινού με τον Γιώργο Σεργιαννίδη, ώστε να προσφέρει το δικό του μερίδιο στην αλλαγή της κοινωνίας, όπως την οραματιζόταν.

αίθουσα Σχολείο Αλλιώς

Ψυχαγωγία και καλλιέργεια γνωστικών δυνατοτήτων

«Το Σχολείο Αλλιώς» είναι ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης που απευθύνεται σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από το Νηπιαγωγείο μέχρι και τη Στ’ Δημοτικού. Έμπειροι εκπαιδευτικοί με εργαλείο δεκάδες δραστηριότητες απασχολούν τα παιδιά με στόχο τόσο  την ψυχαγωγία όσο και την καλλιέργεια των γνωστικών τους δυνατοτήτων. Είναι ενδεικτικό ότι τα παιδιά που παρακολουθούν  Το Σχολείο Αλλιώς δεν χάνουν ούτε μέρα και επιλέγουν να επιστρέψουν και σε επόμενες περιόδους.

«Στόχος μας είναι εξελισσόμαστε κάθε χρόνο και να βλέπουμε την εξέλιξη αυτή και στα παιδιά που φιλοξενούμε» εξηγεί ο Παναγιώτης Παπαστεφάνου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Σχολείο Αλλιώς χωρίζεται σε τέσσερις μεγάλες θεματικές περιόδους που καλύπτουν ολόκληρη τη σχολική χρονιά. Σε κάθε θεματική περίοδο προσεγγίζεται ένα γενικό θέμα πρωταρχικής σημασίας για τον άνθρωπο και τον κόσμο γύρω του. Καθεμία από αυτές τις τέσσερις θεματικές περιόδους χωρίζεται σε επιμέρους θεματικές ενότητες,  οι οποίες αναπτύσσονται εκπαιδευτικά μέσα από τους πυλώνες Διαθεματικών και Ειδικών Δράσεων.

αίθουσα γυμναστηρίουαίθουσα Σχολείο Αλλιώςαίθουσα Σχολείο Αλλιώς

Οι τέσσερις θεματικές περίοδοι και οι δράσεις

Οι τέσσερις αυτές θεματικές περίοδοι είναι Η ζωή στη Γη, Άνθρωπος & Κοινωνία, Τα χρονικά του κόσμου και Τέχνες & Πολιτισμός. Ειδικότερα:

-Η θεματική περίοδος η ζωή στη Γη αφορά στη ζωή και στις συνθήκες που συνθέτουν την ύπαρξη και τη συνέχειά της.

-Η θεματική περίοδος Άνθρωπος & Κοινωνία αφορά στον άνθρωπο ατομικά και ως μέρος της κοινωνίας.

-Η θεματική περίοδος Τα χρονικά του κόσμου αφορά στον κόσμο και στην εξέλιξή του γεωγραφικά, χρονικά, φιλοσοφικά, επιστημονικά, τεχνολογικά.

-Η θεματική περίοδος Τέχνες & πολιτισμός αφορά σε θέματα πνευματικής καλλιέργειας και δημιουργίας.

Καθεμία από τις τέσσερις περιόδους απαρτίζεται από θεματικές ενότητες που στόχο τους έχουν την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού (γνωστική, κοινωνικοσυναισθηματική, ψυχοκινητική). Σε αυτές έρχεται να προστεθεί και η καλοκαιρινή περίοδος (Summer Camp), που αποτελεί μια μικρογραφία της σχολικής χρονιάς και συνδυάζει βασικά στοιχεία και από τις τέσσερις θεματικές περιόδους.

Το ΚΔΑΠ «Το Σχολείο Αλλιώς» εφαρμόζει μια διαθεματική προσέγγιση της γνώσης. Επιλέγει δηλαδή κάθε φορά μια ενδιαφέρουσα για τα παιδιά θεματική και δομεί όλες τις δράσεις γύρω από αυτήν. Οι Διαθεματικες Δράσεις διευκολύνουν την πολύπλευρη διερεύνηση ενός θέματος, με σκοπό την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού (γνωστική, κοινωνικοσυναισθηματική, ψυχοκινητική). Αυτό επιτυγχάνεται μόνο όταν το παιδί δοκιμάζεται σε διαφορετικά πράγματα.

αίθουσα Σχολείο Αλλιώςαίθουσα Σχολείο Αλλιώς

Με τις Διαθεματικές Δράσεις εξετάζεται κάθε θεματική ενότητα βιωματικά μέσα από επτά πυλώνες μάθησης:

 1. Παιχνίδι ρόλων
 2. Arts ‘n’ Crafts
 3. Νέες τεχνολογίες & εφαρμογές
 4. Κινητικά παιχνίδια
 5. Φιλαναγνωσία
 6. Επικοινωνία & συναισθήματα
 7. Επιτραπέζια Μάθηση

Πέραν των Διαθεματικών Δράσεων, το πρόγραμμα του σχολείου ολοκληρώνουν οι Ειδικές Δράσεις, οι οποίες λειτουργούν συμπληρωματικά και εκτείνονται μέσα από τους παρακάτω 15 πυλώνες μάθησης, βοηθώντας τα παιδιά να αποκτήσουν ειδικότερες γνώσεις και να αναπτύξουν περαιτέρω τα ταλέντα τους:

 1. Μουσικοκινητική
 2. Γυμναστική
 3. Θεατρική Αγωγή
 4. Παιδική Αρχιτεκτονική
 5. Ιστορία της Τέχνης
 6. Πειράματα
 7. Εφευρέσεις & Τεχνολογία
 8. Εικονική πραγματικότητα
 9. Δημιουργική Άθληση
 10. Παραστατικές τέχνες
 11. Μύθοι του κόσμου
 12. Κουκλοθέατρο… σκιών
 13. Brain games
 14. Ψυχική ευεξία & διαλογισμός
 15. Τουβλοκατασκευές

τοίχος με ζωγραφιές

Το Σχολείο Αλλιώς προσφέρει επίσης στους μικρούς του φίλους την εμπειρία ενός αξέχαστου και μοναδικού πάρτι χωρίς την παρουσία γονιών. Τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 17 διαφορετικές θεματικές το πάρτι που τους ταιριάζει.

Το εν λόγω Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης απασχολεί 11 άτομα, από εκπαιδευτικούς και γυμναστές μέχρι εικαστικούς, φυσικούς, θεατρολόγους και μουσικολόγους. Μάλιστα, η διάσταση του… αλλιώς εφαρμόζεται και στο εργασιακό του περιβάλλον.

αίθουσα Σχολείο Αλλιώςεσωτερικός χώρος

Το Σχολείο Αλλιώς βρίσκεται στον Άγιο Ιωάννη Καλαμαριάς, στην οδό Στρ. Σαράφη 48, σε έναν σύγχρονο χώρο 375 τ.μ., η αρχιτεκτονική του οποίου είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές που προστάζουν οι νεότερες θεωρήσεις περί αγωγής και εκπαίδευσης. Το διώροφο κτήριο στεγάζει τέσσερις μεγάλες αίθουσες, οι οποίες είναι διαμορφωμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να υποστηρίζουν διαθεματικά και διεπιστημονικά προγράμματα. Πληροί δε όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, όπως ορίζονται από τις διεθνείς προδιαγραφές δημόσιας υγιεινής και προστασίας του χώρου.

summer campreception

 

Το σχολείο αλλιώς
Στρατηγού Σαράφη 48Δ,
Άγιος Ιωάννης, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 447868

 

 

Διαβάστε επίσης: Μπλε Μέλισσα: Ένα σχολείο διαφορετικό από τα άλλα

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως