Το success story της Γιουχάν ενάντια στον κορωνοϊό

Το success story της Γιουχάν ενάντια στον κορωνοϊό

Τα μέτρα που έλαβαν οι Κινέζοι και εξοστράκισαν την πανδημία
Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ερευνών PEW, τα δυο τρίτα των Αμερικανών πολιτών πιστεύουν ότι η Κινά δεν διαχειρίστηκε σωστά την πανδημία Covid-19.

Αυτή δεν είναι μια άποψη που εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), καθώς σε  συνέντευξη τύπου τον Σεπτέμβριο, ο Mike Ryan  διευθυντής των Έκτακτων Επιχειρήσεων του WHO, έδωσε συγχαρητήρια στην πρώτη γραμμή των εργαζόμενων της Κινάς και στους πολίτες της χωράς, οι όποιοι συνεργάστηκαν στενά για να ρίξουν τα νούμερα της πανδημία σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
 
«Παρά το γεγονός ότι η Κινά ήταν η πρώτη χώρα που χτύπησε ο Covid-19, η χωρά οργανώθηκε καλά για να εξοστρακίσει την πανδημία. Η ταχύτητα με την οποία έδρασε η Κινά ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιτυχημένη αντιμετώπιση το κορωνοϊού» εξηγεί ο Gregory Poland διευθυντής ομάδας ερευνών εμβολίων στην Mayo Clinic.
 «Οι Κινέζοι κινήθηκαν πολύ γρήγορα για να σταματήσει η μετάδοση. Άλλες χώρες αν και είχαν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν καθυστέρησαν να ενεργήσουν κι αυτό σήμαινε ότι έχασαν το έλεγχο».
 
Γιουχάν
 Οι πρώτες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του Covid-19 ήρθαν στα τέλη Δεκέμβριου του 2019. Η Κινά εξέδωσε υγειονομικά μετρά στις 10 Ιανουάριου του 2020. 
 
Η Γιουχαν τέθηκε υπό αυστηρό lockdown το όποιο διήρκησε 76 ήμερες. Τα  μέσα μαζικής μεταφοράς τέθηκαν σε αργία ενώ 14,000 κέντρα υγείας εγκαταστάθηκαν σε δημόσια σημεία. Τα σχολεία δεν άνοιξαν αμέσως μετά τις χειμερινές διακοπές και οι μετακινήσεις των πολιτών περιορίστηκαν αυστηρά. 
 
Σε δεκάδες πόλεις, εφαρμόστηκαν περιορισμοί στις μετακινήσεις των οικογενειών εκτός σπιτιού, πράγμα που σήμαινε πως μονό ένα μέλος από κάθε οικογένεια επιτρεπόταν να βγει από το σπίτι κάθε 2 ήμερες για να προμηθευτεί τα απαραίτητα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η Κινά κατάφερε να κάνει τεστ ανίχνευσης Covid-19 σε 9,000,0000 κατοίκους της Γιουχαν.
 
Επιπλέον οι Κινέζοι αμέσως υιοθέτησαν την χρήση μάσκας, σε αντίθεση π.χ. με τις ΗΠΑ όπου τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο όπου η πανδημία βρισκόταν σε έξαρση, οι Αμερικανοί αρνούνταν να φορέσουν μάσκα. Μάλιστα,  υπήρχαν drones που πετούσαν στον αέρα μεταδίδοντας ηχητικά μηνύματα για την χρήση της μάσκας και για το πλύσιμο των χεριών. 
 
Τον Φεβρουάριο του 2020, στη Γιουχάν κατασκευάστηκαν συνολικά 16 νοσοκομεία, τα επονομαζόμενα Fangcang hospitals. σε δημόσιους χώρους όπως στάδια και συνεδριακά κέντρα για ασθενείς με κορωνοϊό. Σε αυτά τα νοσοκομεία με τις 13,000 κλίνες, φιλοξενούνταν ακόμα και ασθενείς με ήπια συμπτώματα, προκειμένου να αποφευχθεί η καραντίνα κατά οίκον, με το σκεπτικό να μην μολυνθούν τα υπόλοιπά μέλη ενός σπιτιού. Περί τον μήνα Μάρτιο, τα Fangcang νοσοκομεία δεν ήταν πλέον αναγκαία.
 
Σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή Xi Chen του Πανεπιστημίου Yale, τα μέτρα που έλαβε η Κίνα εμπόδισαν στην αναμετάδοση του ιού σε 14.000.000 κατοίκους και τον θάνατο 56,000 ατόμων. Ο Gregory Poland  της Mayo Clinic επισημαίνει πως στην φιλοσοφία των Κινέζων υπερισχύει το αίσθημα του «κοινού καλού» σε αντίθεση με το υπερατομικισμό των δυτικών χωρών.
 
Τον Αύγουστο, η Γιουχάν γιόρτασε την «αποδέσμευση» από τον κορωνοϊό διοργανώνοντας ένα μεγάλο πάρτι, αν κι αυτό το γεγονός υπογραμμίστηκε αρνητικά από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, οι αρχές της Γιουχάν τόνισαν πως εορτασμός αυτός πρέπει να λειτουργήσει ως υπενθύμιση για τις χώρες του κόσμου που παλεύουν με την πανδημία, ότι τα αυστηρά υγειονομικά και κοινωνικά μέτρα στο τέλος επιβραβεύουν τους ανθρώπους.
 
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε