πιθηκος λουτρινος

Το σύνδρομο του πιθήκου

Συγγνώμη, αλλά εγώ δεν πιστεύω ούτε στα ζώδια ούτε στα πλανητικά μαγειρέματα. Πολλώ δε μάλλον, δεν παραδέχομαι ως αξιόπιστους προφήτες τους διάφορους – άνδρες, γυναίκες – που κερδίζουν μπόλικο, εύκολο χρήμα, αραδιάζοντας σχόλια αστείας ποικιλίας από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Σε αντίθεση με μένα, υπάρχει μεγάλη μερίδα πολιτών που ευλαβικά ακούει κι ακολουθεί τις επιταγές των επιτηδείων.

Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και, αν δεν υπήρχαν οι αφελείς, πώς θα κέρδιζαν οι πονηροί; Θα λέγατε με το δίκιο σας. Αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Κατά του Κινέζους, που έχουν τη δική τους αμπελοφιλοσοφία με τα ζώδια και, σαφώς, τους δικούς τους αστρο -μελλοντολόγους της καθημερινότητάς τους, ο πίθηκος είναι ένα από τον ετήσιο κύκλο των ζώων – ζωδίων τους. Βέβαια, η ζωή των ανθρώπων πάνω στη γη έγινε ευκολότερη από τις κινέζικες ανακαλύψεις, αλλά έγινε και βασανιστική εξαιτίας των ξενιστών θανατηφόρων ιών, που έλκουν την καταγωγή τους από την τεράστια αυτή χώρα.
Ωστόσο, οι Κινέζοι αναλυτές του χρονικού κύκλου επιμένουν ότι ξέρουν τι τους γίνεται και ορίστε τι λένε για το έτος «Πιθήκου»: «Οι Πίθηκοι είναι περίεργοι, πονηροί, με χιούμορ, καινοτόμοι και γενικά εύστροφοι άνθρωποι.

Επίσης, τους αρέσουν οι φάρσες και τα πειράγματα στους συναδέλφους και τους φίλους τους. Οι Πίθηκοι, τείνουν να προκαλέσουν αναστάτωση από βαρεμάρα ή εξαιτίας της αλαζονείας που δείχνουν ορισμένες φορές, η οποία, μάλιστα, μπορεί να καταλήξει πολύ πιο άσχημα από ό,τι περίμεναν».

O πιθηκο-ιός

Όλη αυτή η παραφιλολογία στις μέρες μας, στεφάνωσε και την επιστημονική κοινότητα και, όλως αιφνιδίως, εμφανίστηκε στην πιάτσα νέος ιός, ονόματι πιθηκο-ιός κι έδωσε τροφή σε δελτία ειδήσεων, σε τηλεοπτικά πορτο – παράθυρα και καφενόβιες κουβεντούλες ανάμεσα σε εξάρες, σε «ντόρτια» και σε ένα «ναι και όχι».

Το επιχειρηματικό μυαλό των ανθρώπων, τοποθέτησε μπροστά από το συμπαθές μεν, καταραμένο δε ζωάκι, και το ουσιαστικό «ευλογιά» για τους κοινούς θνητούς και «ευλογία» για τις φαρμακοβιομηχανίες και για όλο το κύκλωμα πέριξ αυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ Ευλογιά των πιθήκων: Σε συμφωνία για κοινή αγορά εμβολίων φέρεται να κατέληξε η ΕΕ

Χαρακτηρίζεται, επιστημονικώς, σπάνια ασθένεια, ενδημεί στην Αφρική, αλλά εμφανίστηκαν ένα-δυο κρούσματα σε όλες τις ηπείρους κι όπως έλεγε η γιαγιά μου: «έκανε κι η μύγα κώλο κι έχεσε τον κόσμο όλο», με το μπαρδόν, κιόλας. Γέμισαν τα σπίτια μας εικόνες με καρούμπαλα – εξανθήματα στο σώμα ασθενών κι ένας τρόμος ξεχύνεται – εδώ και μέρες – στις κάμαρες, επειδή ο λόγος του εκφωνητή απλώνεται σε όλα τα τετραγωνικά μας.

Παρότι «ο παλιός είναι αλλιώς» και τα αποφθέγματά του λογίζονται ως «σοφά», θέτουμε επιπόλαια στο περιθώριο τις ρήσεις γιαγιάδων και τεντώνουμε αυτιά στις ειδήσεις, τις οποίες κάποιοι αποκαλούν «κεκαλυμμένη προπαγάνδα» από τον μανδύα της εγκυρότητας ενός μεγάλου καναλιού, ενώ άλλοι προσεύχονται για την αποτελεσματικότητα του επόμενου εμβολίου.

Γράφει ο Παύλος Λεμοντζής

Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι θα εμβολιαστούν

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως