Το τεχνητό χιόνι θα σώσει το Σέλι

Χιονοδρομικό κέντρο

Η αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου στο επίκεντρο συζητήσεων

Η αναβάθμιση και η περαιτέρω ανάπτυξη του παλαιότερου χιονοδρομικού κέντρου της χώρας (από το 1936), του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων και της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Παρουσία του Υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεζυρόπουλου, των Βουλευτών, Λάζαρου Τσαβδαρίδη και Τάσου Μπαρτζώκα, του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Κώστα Καλαϊτζίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, των Δημάρχων Βέροιας και Νάουσας, Κώστα Βοργιαζίδης και Νίκου Καρανικόλα και του Προέδρου της Επιτροπής Διοίκησης του Χιονοδρομικού Κέντρου, Γιώργου Μιχαλιά, συμφωνήθηκαν τα άμεσα βήματα, ο «οδικός χάρτης», ως εξής:

  • παραχώρηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Υφυπουργείο Αθλητισμού του ημιτελούς κτίσματος εντός του χιονοδρομικού
  • καταγραφή της κατάστασης του εγκαταλειμμένου από 10ετία ξενώνα φιλοξενίας αθλητών και ομάδων, δυναμικότητας 100 κλινών, ιδιοκτησίας του Συλλόγου Χιονοδρόμων – Ορειβατών Βέροιας
  • απομάκρυνση από τις εγκαταστάσεις πεπαλαιωμένων υλικών, εκκαθάριση και απόδοση όλων των χώρων του για σκοπούς αποκλειστικά αθλητικούς
  • επικαιροποίηση των Μελετών για την εγκατάσταση συστήματος τεχνητής χιόνωσης, που αποτελεί τον μεγάλο στόχο των τοπικών φορέων.

Το σύστημα τεχνητής χιόνωσης είναι και το μεγάλο ζητούμενο για το Σέλι, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιαζίδης. «Επιθυμία και θέληση όλων των φορέων του δήμου Βέροιας είναι να εγκατασταθεί το σύστημα τεχνητής χιόνωσης ώστε να πάρει ξανά ζωή το Σέλι», δήλωσε στο Cityportal. Σύμφωνα με έναν προϋπολογισμό του πρότζεκτ, το εν λόγω σύστημα είναι κόστους 11 με 12 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή οι υψηλές θερμοκρασίες δεν αφήνουν το χιονοδρομικό να λειτουργήσει ενώ το στάδιο των μελετών, όπως εκτιμά ο κ. Βοργιαζίδης είναι ακόμη αρκετά πρώιμο.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γιουτίκας δήλωσε τα εξής:

«Οι δεσμεύσεις του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, για την ανάπτυξη των υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου δημιουργούν νέες αισιόδοξες προοπτικές για την αναβάθμιση του παλαιότερου Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου.
Η Περιφέρεια σταθερά προσανατολισμένη στο στόχο για την ανάδειξη της Κεντρικής Μακεδονίας σε δυναμικό τουριστικό προορισμό, θα συνεργαστεί στενά με τη Γ. Γραμματεία Αθλητισμού, προκειμένου να υλοποιηθούν με ταχύτητα τα βήματα του οδικού χάρτη που συμφωνήθηκε από το σύνολο των συναρμόδιων φορέων.

Η εξασφάλιση συστήματος τεχνητής χιόνωσης, σε συνδυασμό με τη μικρή απόσταση από μεγάλα αστικά κέντρα και τη Θεσσαλονίκη, την ευκολία πρόσβασης και την ύπαρξη τουριστικών καταλυμάτων, υποδομών και υπηρεσιών στον οικισμό του Σελίου, θα ενισχύσει σημαντικά την περίοδο χειμερινής λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου.
Έχοντας οικογενειακές ρίζες από το Σέλι και ως φανατικός επισκέπτης του, γνωρίζω από «πρώτο χέρι» ότι διαθέτει μοναδικές δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων στη φύση και τις υπόλοιπες εποχές του έτους.
Επιδίωξη μας είναι να καταστήσουμε και την ευρύτερη περιοχή του Σελίου, ένα από τα ομορφότερα φυσικά τοπία της χώρας, επισκέψιμο προορισμό δώδεκα μήνες το χρόνο».
«Η συνεργασία με τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Βεζυρόπουλο, τους βουλευτές της ΝΔ στον νομό Ημαθίας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους δύο Δήμους, Βέροιας και Νάουσας είναι στενότατη, ώστε το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου να εκσυγχρονιστεί και να επιτελέσει τον εθνικό ρόλο που του αξίζει και του αρμόζει», αναφέρεται από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Διοίκησης του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου έπρεπε να «τρέξει» για μεγάλο χρονικό διάστημα για την πλήρη τακτοποίηση των οικονομικών και την απόκτηση των σχετικών ενημεροτήτων, έπειτα από τις ανωμαλίες που κληρονόμησε στο ταμείο της εγκατάστασης, με τις οποίες ασχολείται η Δικαιοσύνη.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως