Το Τέρας (2023) | Κριτική ταινίας

Το Τέρας (2023) “Monster” Δράμα μυστηρίου, ιαπωνικής παραγωγής του 2023, σε σκηνοθεσία Χιροκάζου Κόρε Έντα, με τους Σακούρα Άντο, Εϊτά Ναγκαγιάμα, Σόγια Κουροκάβα, Χινάτα Χιράτζι κα.

Το ταλέντο του το έδειξε όταν κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα, πριν από πέντε χρόνια, με τους «Κλέφτες Καταστημάτων». Εδώ, με το «Τέρας» του, ο Κόρε Έντα αποδεικνύει την ωριμότητά του, σε ένα φιλμ, από τα καλύτερα που έχουν γίνει για το μπούλινγκ – ένα θέμα που νομίζαμε ότι έχει εξαντληθεί και μάλλον κακοποιηθεί από τον διδακτισμό ή την ακραία πολιτική ορθότητα και την επιδερμική αντιμετώπισή του.

Ο Κόρε Έντα ακολουθώντας τη μέθοδο της διαφορετικής οπτικής αφήγησης, για την αναζήτηση της απροσπέλαστης αλήθειας στην ιστορία του, ξεβολεύει τον θεατή, αποκαλύπτοντάς του σιγά σιγά και μεθοδικά ότι όλα αυτά που πίστευε αρχικά δεν ισχύουν. Αποκαλύψεις που πρέπει να μείνουν απαραιτήτως εντός της σκοτεινής αίθουσας.

Η ταινία αρπάζει φωτιά από την αρχή, μαζί με ένα κτίριο στο κέντρο μιας επαρχιακής ιαπωνικής πόλης, που παρατηρεί από μακριά ένα αγόρι και από κοντά μια μητέρα με τον αγουροξυπνημένο 11χρονο γιο της. Η μητέρα ανησυχεί για τη συμπεριφορά του γιου της και θα ζητήσει τα ρέστα από τον δάσκαλό του, ενώ η διευθύντρια του σχολείου αντιμετωπίζει τυπικά το περιστατικό. Ωστόσο, η συμπεριφορά του γιου της δεν βελτιώνεται.

Εκεί, ο σκηνοθέτης, αλλάζει τρόπο αφήγησης και επιλέγει να κοιτάξει τα γεγονότα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Δίνει μία διαφορετική οπτική απ’ αυτή που θεωρεί δεδομένη ο θεατής, ενώ προσθέτει ακόμη έναν χαρακτήρα, ιδιαίτερης σημασίας για το στόρι. Έναν μαθητή, που θα γίνει φίλος με τον μικρό ήρωα της ταινίας και που βρίσκεται στο κέντρο των κακότροπων αστείων των άλλων παιδιών, γιατί έχει θηλυπρεπή συμπεριφορά, αλλά και έναν πατέρα βίαιο, ο οποίος προσπαθεί να τον «γιατρέψει».

Εκτός όμως από το μπούλινγκ, ο Κόρε Έντα εξερευνεί και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η βία εντός του σχολείου, οι δυσλειτουργικές οικογένειες, οι αγκυλώσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, η ομοφοβία, αλλά εκεί που δείχνει τον χαρακτήρα του σημαντικού δημιουργού, είναι με τον τρυφερό τρόπο που προσεγγίζει τη σχέση των δυο φίλων, νεαρών πρωταγωνιστών. Με αυθεντική απλότητα και ανθρωπιά, για την οποία διακρίνεται το σινεμά του Κόρε Έντα, η ταινία παίρνει αναζωογονητικές ανάσες και χωρίς μελοδραματισμούς ή σκηνοθετικά τερτίπια, αγγίζει την καρδιά του θεατή και αναδύει μία μικρή αίσθηση ελπίδας.

Με τις ερμηνείες τους συμβάλλουν τα μέγιστα και οι μικροί πρωταγωνιστές και το υπόλοιπο καστ, ενώ το σάουντρακ είναι του φημισμένου Ρουίτσι Σακαμότο («Καλά Χριστούγεννα Κύριε Λόρενς», «Τσάι στη Σαχάρα»), το τελευταίο του πριν πεθάνει το 2023.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Όταν ο μικρός της γιος Μινάτο αρχίζει να συμπεριφέρεται περίεργα, η μητέρα του νιώθει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ανακαλύπτοντας ότι ένας δάσκαλος είναι υπεύθυνος, απαιτεί από το σχολείο να μάθει τι συμβαίνει. Καθώς όμως η ιστορία ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια της μητέρας, της δασκάλας και του παιδιού, η αλήθεια αναδεικνύεται σταδιακά.


Σινεμά | Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023  | Χάρης Αναγνωστάκης ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως