Το Who is Who της Ελλάδος και η Ιστορία του

Who is Who:  Ένα διαχρονικό έργο τέχνης, επιβράβευση για τους άριστους και έργο αναφοράς της εποχής μας! Η αξιόπιστη πηγή με τις βιογραφίες των εξεχουσών προσωπικοτήτων που «χτίζουν» τη δημόσια ιστορία κάθε τόπου.

Ο Διεθνούς βεληνεκούς και ακτινοβολίας όμιλος με τον Δημήτρη Γκόρη στο τιμόνι του,  από το 2007 καταγράφει  βιογραφίες από εξέχουσες προσωπικότητες που προέρχονται από τους τομείς του δημόσιου βίου, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των καλλιτεχνών, των επιστημόνων και επιχειρηματιών.

Με αυτόν τον τρόπο, το Who is Who υπογραμμίζει τη συνεισφορά και τη σημασία των προσωπικοτήτων στην κοινωνία,  διασώζει τις διακρίσεις και τα επιτεύγματα για το μέλλον και θέτει τον «ανθρώπινο παράγοντα» ορόσημο στην ιστορία και την πρόοδο των κοινωνιών.  Οι εκδόσεις Who is Who προάγουν την αριστεία σε κάθε τομέα της ζωής μας και καθιστούν τον άνθρωπο και τα επιτεύγματά του δείκτη ανάπτυξης και εξέλιξης της εκάστοτε κοινωνίας.

Who is Who: Μια «φρέσκια» ιδέα;

Η ιδέα της απαθανάτισης επιτυχημένων προσωπικοτήτων υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ήδη στην Αρχαία Ελλάδα, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και στις χώρες της Μεσοποταμίας καταγράφονταν βιογραφίες σημαντικών ανθρώπων εκείνης της εποχής διασώζοντας έτσι σημαντικά στοιχεία στο σήμερα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συνέτασσαν τις βιογραφίες σημαντικών ατόμων σε παπύρους, ώστε να διαφυλάσσεται η ιστορία τους και για τις επόμενες γενιές.

Η σύγχρονη παράδοση των βιογραφικών λεξικών Who’s Who ανάγεται τουλάχιστον στα μέσα του 19ου αιώνα. Ήδη το 1843 στην Οξφόρδη της Αγγλίας δημοσιεύτηκε ένας τόμος που περιελάμβανε τις σημαντικότερες προσωπικότητες της βρετανικής κοινωνίας, όπως ευγενών, δικαστών και πολιτικών που βρίσκονταν εν ζωή.

Το πρώτο Who’s Who στην Ελλάδα κυκλοφόρησε το 1958 από την εκδότρια της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» Ελένη Βλάχου.

Το 1962 και το 1965 κυκλοφόρησαν άλλες δύο εκδόσεις βιογραφικών λεξικών Who’s Who με επικεφαλή τον αρχιτέκτονα Αντώνη Κιτσίκη, ενώ άλλη μία παρόμοια έκδοση κυκλοφόρησε το 1979.

Το 1992 ξεκίνησε η έκδοση του Επίτομου Ελληνικού Βιογραφικού Λεξικού Who’s Who από τις Εκδόσεις Μέτρον, με διευθυντή τον δημοσιογράφο Δημοσθένη Κούκουνα.

Το Who is Who στα χέρια του Δημήτρη Γκόρη

Αρχής γενομένης από το 2007, ο Δημήτρης Γκόρης, αναλαμβάνει το Γραφείο Σύνταξης της Αθήνας του Ομίλου ως Γενικός Διευθυντής, ιδρύοντας το NEO WHO IS WHO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Μ.Ε.Π.Ε.  Το 2009 κατοχυρώθηκε και το Franchise για την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο όμιλος εκδίδει την πρωτότυπη και συλλεκτική Εγκυκλοπαίδεια βιογραφιών, διαπρεπών Ελλήνων και Φιλελλήνων με προσφορά  στον δημόσιο βίο.

Το ΝΕΟ WHO IS WHO στην Ελλάδα, καταγράφει κάθε χρόνο, τη συνεισφορά προσωπικοτήτων από τους τομείς του δημόσιου βίου, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των καλλιτεχνών, των επιστημόνων, των επιχειρηματιών και άλλων, διασώζει τις διακρίσεις και απαθανατίζει τα επιτεύγματά τους. Η εγκυκλοπαίδεια βιογραφιών διαπρεπών Ελλήνων είναι διαχρονικό έργο τέχνης, ιστορικό και οικογενειακό κειμήλιο, επιβράβευση για τους άριστους και πραγματικό έργο αναφοράς της εποχής μας! Ένα εργαλείο κοινωνικής αξίωσης! Ένα βιβλίο ζωής!

Το 2019 τo Who is Who αλλάζει την όψη του και εκδίδεται η «Πορφυρή σειρά» με πορφυρό εξώφυλλο αλλά και σε ψηφιακή μορφή.

Ιδιαίτερη Έκδοση «Who is Who Διεθνείς Γυναίκες Ηγέτες»

«Τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου: ψωμί, κρασί, φωτιά, γυναίκα». Το γνωστό απόφθεγμα του Νίκου Καζαντζάκη λειτούργησε ως σπινθήρας για την υλοποίηση της έκδοσης «Who is Who Διεθνείς Γυναίκες Ηγέτες».

Έτσι, παρουσιάζεται το 2019 η έκδοση του  «Who is Who Γυναίκες Ηγέτες Επιχειρήσεων» με τις βιογραφίες Γυναικών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των  Επιχειρήσεων  και των Μη Κυβερνητικών Σωματείων, σημειώνοντας παγκόσμια πρωτιά στην ανάδειξη της Αξίας, της Ευρηματικότητας και της Ευελιξίας της Γυναικείας Ηγεσίας.

Who is whoΜάλιστα, το 2020 το Who is Who προχωρά στη δημιουργία μιας νέας διευρυμένης έκδοσης με διεθνή εμβέλεια συμπεριλαμβάνοντας και τις βιογραφίες ιδιαίτερα υψηλόβαθμων γυναικών στελεχών και ηγετικών προσωπικοτήτων (Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διευθύνουσες ή Εντεταλμένες Σύμβουλοι, Γενικές Διευθύντριες και Διαχειρίστριες) μαζί με τις βιογραφίες των Γυναικείων Ηγετικών Μορφών Ελληνίδων και Μη, που αναδείχθηκαν και σε τομείς όπως οι Δημόσιες & οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις, η Ακαδημαϊκή Κοινότητα, οι Ιδιωτικοί και οι  Δημόσιοι Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί, οι Επαγγελματικοί Φορείς, οι Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Εθελοντικές Οργανώσεις.

Who is Who Club

Διανύοντας το 2021, ο Όμιλος Who is Who προχωρά ένα ακόμη βήμα μπροστά. Δημιουργεί το Who is Who Club για τους Κορυφαίους Ηγέτες & Ηγέτιδες στον τομέα τους, το οποίο λαμβάνει παγκόσμια δικτύωση. Καλωσορίζει τους εξαιρετικούς Ηγέτες ώστε να ενδυναμώσουν τη ζωή, τις επιχειρήσεις και τον κόσμο με την έμπνευση, τις ιδέες και τις δράσεις τους, ανοίγοντας έναν κόσμο σχέσεων και ευκαιριών.

Who is Who International Awards: Ο Θεσμός των βραβείων και πάλι κοντά μας

Το 2019, γεννήθηκε και εδραιώθηκε η ιδέα της βράβευσης σημαντικών προσωπικοτήτων. Με μια μεγαλειώδη πρώτη εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο καθιερώθηκε ο θεσμός των WHO IS WHO INTERNATIONAL AWARDS. 

Σκοπός των βραβείων είναι η ανάδειξη των διαπρεπών απανταχού Ελλήνων και Φιλελλήνων, η ενίσχυση της δημιουργίας, της ικανότητας και του ήθους, στην επιχειρηματικότητα, την ηγεσία, την επιστήμη, την τέχνη, τον ακαδημαϊκό χώρο και της προσφοράς καθώς και η αναπτέρωση του ηθικού και του επαναπροσδιορισμού της παγκοσμιότητας του Ελληνισμού.

Ο θεσμός των βραβείων επανέρχεται για 2η χρονιά στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 όπου θα βραβευτούν από κοινού οι World Women Leaders & World Eminent Men σε διάφορες κατηγορίες, προσελκύοντας μεγάλο ενδιαφέρον από το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Υπηρετώντας πιστά το όραμα και τις αρχές του και έχοντας πάθος για το μεγαλείο, το Who is Who σας προσκαλεί να παρευρεθείτε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 στο Gala Dinner των Who is Who International Awards παρουσία υψηλών διεθνών προσωπικοτήτων.

 Δημήτρης Γκόρης

Ο Δημήτρης Γκόρης γεννήθηκε στην Ελασσόνα και μεγάλωσε στην Γερμανία, όπου παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές σε Γερμανικά Σχολεία. Παράλληλα διδάχθηκε την Ελληνική Γλώσσα στο Νυχτερινό Ελληνικό Γυμνάσιο του Ανόβερου. Στη Γερμανία συνέχισε ανώτερες σπουδές στα Οικονομικά και την Διοίκηση των Επιχειρήσεων στην περιοχή Neustadt. Εξειδικεύθηκε στην τεχνική των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στην Ελλάδα και την Γερμανία σχετικά με τη δημοσιογραφία, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, τις πωλήσεις και τα χρηματοοικονομικά.

Παράλληλα με τις σπουδές του και σε μικρή ηλικία ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα ως

συνδημιουργός 2 καταστημάτων εστίασης στη Γερμανία τα οποία του εξασφάλισαν σημαντικά έσοδα και του έδωσαν την ευκαιρία επέκτασης με ένα ακόμη Εστιατόριo στο Κολωνάκι, στην Αθήνα. Για μια περίπου δεκαετία ανέπτυξε επιχειρηματικές δραστηριότητες τόσο στην Γερμανία όσο και στην Ελλάδα.

Το 1999 αναλαμβάνει Αρχισυντάκτης στην εταιρεία Who is Who στη Γερμανία. Το 2003 Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Ομάδας Συμβούλων στην εταιρεία Finax Finanzplanung GmbH στο Ανόβερο Γερμανίας. Το 2005 Ιδρύει και Διευθύνει την χρηματοοικονομική εταιρεία THEMELIA στη Γερμανία.

Το 2007 Ιδρύει και αναλαμβάνει τη Γενική Διεύθυνση και Διαχείριση στην Ελλάδα της εταιρείας NEO WHO IS WHO, η οποία εκδίδει την πρωτότυπη και συλλεκτική Εγκυκλοπαίδεια βιογραφιών, διαπρεπών Ελλήνων, σε ετήσια βάση, κατοχυρώνοντας επίσημα το Franchise για Ελλάδα & Κύπρο από τον Ελβετικό Εκδοτικό Οίκο.

Ο Δημήτρης είναι Ιδρυτής στο ηλεκτρονικό δικτυακό περιοδικό emeis καθώς και Εμπνευστής, Συνιδρυτής και Μέτοχος στη μεγαλύτερη ιατρική πλατφόρμα iatros-online.gr στο διαδίκτυο.

Το 2009 του απονεμήθηκε ο τίτλος SENATOR από το European Board of Trade στις Βρυξέλλες.

Ο Δημήτρης Γκόρης είναι νυμφευμένος με τη Βασιλική Παπαγεωργοπούλου.