{ Παιδί }

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας


Κατηγορίες: Παιδί

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας«Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποστηρίζει την παγκόσμια προσπάθεια κατά της Παιδικής Εργασίας

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας που τιμάται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου, συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο προκειμένου να ευαισθητοποιήσει γύρω από το φαινόμενο της παιδικής εργασίας.

Φέτος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) επικεντρώνονται στις συνέπειες της Πανδημίας γύρω από το φαινόμενο της παιδικής εργασίας, υλοποιώντας καμπάνια ευαισθητοποίησης με το μήνυμα: “Ας προστατεύσουμε τα παιδιά από την παιδική εργασία, τώρα περισσότερο από ποτέ”.

Η υγειονομική κρίση και οι συνεπακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στο εργασιακό καθεστώς και την οικονομία, άλλαξαν δραστικά την καθημερινότητα και τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι 152 εκατομμύρια παιδιά παραμένουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης, εκ των οποίων τα 72 εκατομμύρια εργάζονται σε τομείς επικίνδυνους για τη ζωή και την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με τις παγκόσμιες εκτιμήσεις τα παιδιά αυτά, λόγω της κρίσης, κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν δυσχερέστερες συνθήκες και περισσότερες ώρες εργασίας

Στην Ελλάδα, αν και τα επίσημα στοιχεία από τον Εθνικό Μηχανισμό Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων αποτυπώνουν μόνον 4 καταγεγραμμένα θύματα για το 2019, εκτιμάται ότι τα παιδιά θύματα παιδικής εργασίας είναι χιλιάδες, ιδιαίτερα λόγω της εντεινόμενης προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης.

Η εμπειρία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποδεικνύει ότι όλοι οι ανήλικοι αποτελούν δυνητικά θύματα των κινδύνων εμπορίας, είτε λόγω συνθηκών κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας που μπορούν να οδηγήσουν σε παιδική εκμετάλλευση, επαιτεία και σεξουαλική ή άλλες μορφές εκμετάλλευσης είτε απόρροια παραμέλησης, ενδοοικογενειακής βίας, ή εξάρτησης από ουσίες. Οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε φυγές παιδιών και επομένως σε μεγάλο κίνδυνο θυματοποίησής τους.  
 
Επίσης, όπως επιβεβαιώνουν μια σειρά από εκθέσεις και αναφορές τόσο από διεθνείς φορείς και Οργανισμούς, όσο και επαγγελματίες στην πρώτη γραμμή του ζητήματος, οι έμποροι τοποθετούν συχνά στο στόχαστρο και άλλες ευάλωτες ομάδες παιδιών, όπως είναι οι μετανάστες και πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων, που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και παιδικής εργασίας στην προσπάθειά τους να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες με τη βοήθεια διακινητών.
 
Την ίδια στιγμή, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» η συντριπτική πλειοψηφία τέτοιων περιστατικών δεν καταγγέλλονται με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί αναζήτησης και εντοπισμού τους, όπως είναι η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» και το Amber Alert Hellas που λειτουργεί ο Οργανισμός σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές.
 
Σε εθνικό επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάζεται σε σταθερή βάση με το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς της κοινωνίας πολιτών στο πεδίο της πρόληψης και της καταπολέμησης του φαινομένου, ενώ έχει συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων (ΕΜΑ) που συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2019 και συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ). Βασική επιδίωξη αποτελεί η αποτύπωση  του  σοβαρού κοινωνικού φαινομένου της ανθρώπινης εμπορίας και εκμετάλλευσης σε όλο του το φάσμα, με στόχο τα θύματα όχι μόνο να εντοπίζονται, αλλά να δέχονται και την κατάλληλη βοήθεια.
 
Σχετικά με τον Οργανισμό

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εργάζεται εντατικά προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, της εφαρμογής και τήρησης της υφιστάμενης νομοθεσίας για το φαινόμενο της παιδικής εργασίας, ενώ βρίσκεται διαχρονικά δίπλα στα παιδιά θύματα εμπορίας παρέχοντας προστασία σε ανηλίκους μέσω της:

    «Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056»
    «Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111»
    «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», 
    Το πανελλαδικό Δίκτυο Σπιτιών Φροντίδας
    Τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας.

Επίσης, ο Οργανισμός λειτουργεί το Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, «Το Σπίτι του Παιδιού», το οποίο ως το μοναδικό πρότυπο Κέντρο στην Ελλάδα παρέχει εξατομικευμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά θύματα εμπορίας ή άλλων μορφών κακοποίησης ή/και εκμετάλλευσης.

Δείτε το βίντεο ευαισθητοποίησης του ευρωπαϊκού έργου «VICTOR- Παιδιά Θύματα Εμπορίας - Οι ευθύνες μας» που υλοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ