Τόκιο: Χωρίς θεατές θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες - Στα 15 δις δολλάρια το κόστος

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα πραγματοποιηθούν χωρίς θεατές, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές, καθώς μια έξαρση των κρουσμάτων της Covid-19 ανάγκασε την Ιαπωνία να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα, η οποία θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων.

Αν και αναμενόταν ευρέως, η απόφαση αυτή αποτελεί μια έντονη αλλαγή σχεδίων σε σχέση με λίγες εβδομάδες νωρίτερα, όταν οι διοργανωτές δήλωσαν ότι στόχευαν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός να διεξαχθεί με παρουσία περιορισμένων θεατών.

«Είναι λυπηρό που παρουσιάζουμε τους Αγώνες σε πολύ περιορισμένη μορφή, αντιμετωπίζοντας την εξάπλωση κρουσμάτων Covid-19» δήλωσε η πρόεδρος του «Τόκιο 2020», Σέικο Χασιμότο, μετά από συνομιλίες μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων, των διοργανωτών και εκπροσώπων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.

«Λυπάμαι για όσους αγόρασαν εισιτήρια και όλους τους κατοίκους της περιοχής» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα είπε ότι είναι απαραίτητο να αποτραπεί το Τόκιο, όπου εξαπλώθηκε η εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη «Δέλτα», από το να γίνει η πηγή ενός άλλου κύματος κρουσμάτων. «Πρέπει απολύτως να αποφύγουμε το Τόκιο να είναι το σημείο εκκίνησης και πάλι μιας νέας αύξησης μολύνσεων» είπε χαρακτηριστικά.

Η απαγόρευση παρουσίας θεατών στους Αγώνες σηματοδοτεί το τελευταίο πλήγμα στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός, το οποίο αναβλήθηκε για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας και μαστίζεται από μια σειρά αποτυχιών, συμπεριλαμβανομένων των υπερβάσεων του προϋπολογισμού.

Οι διοργανωτές δήλωσαν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι το συνολικό κόστος «φιλοξενίας» των Αγώνων θα είναι περίπου 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την άνευ προηγουμένου αναβολή από το 2020. Έκτοτε, ο προβλεπόμενος… λογαριασμός της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων έχει αυξηθεί στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι διοργανωτές διέθεσαν αρχικά περίπου 4,48 εκατομμύρια εισιτήρια, πριν αποκλειστούν οι επισκέπτες από το εξωτερικό και έπειτα οι Ιάπωνες θεατές. Τα έσοδα των εισιτηρίων αναμενόταν αρχικά να φτάσουν σε περίπου 90 δισεκατομμύρια γιεν (815 εκατομμύρια δολάρια), αλλά τώρα δεν θα υπάρξουν, λόγω της απουσίας των θεατών.

Ωστόσο, ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας, Ταμάγιο Μαρουκάβα, δήλωσε σήμερα ότι στους χώρους εκτός της μητροπολιτικής περιοχής του Τόκιο θα επιτραπεί η παρουσία περιορισμένου αριθμού θεατών, ενώ η πολιτική για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες θα αποφασιστεί μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων στις 8 Αυγούστου.

Οι Ολυμπιακοί χώροι στη Φουκουσίμα, τη Μιγιάγκι και τη Σιζουόκα θα επιτρέψουν έως και 50% χωρητικότητα και 10.000 θεατές, όπως δήλωσε η Μαρουκάβα σε δημοσιογράφους μετά από πενταμερή συνάντηση με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, το Τόκιο και άλλες αρχές, που εμπλέκονται στους Αγώνες.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως