Τουρκικος χαρτης της Κρητης

Τώρα οι Τούρκοι θέλουν και την Κρήτη δική τους, μας αφήνουν τα Χανιά

Νέο προκλητικό δημοσίευμα από το  τουρκικό δίκτυο TR Haber, που υποστηρίζει πως τα 3/4 της Κρήτης, ανήκουν στην Τουρκία -και μόνο τα Χανιά είναι ελληνικά- υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η Ελληνική παρουσία στην Κρήτη είναι παράνομη.

Η «ανάλυση» του τουρκικού δικτύου έγινε λίγες μόλις μέρες μετά τον παράνομο χάρτη των Γκρίζων Λύκων που παρουσίασε ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν, Μπαχτσελί και στον οποίο παρουσιάζεται το μισό Αιγαίο καθώς και η Κρήτη ότι ανήκουν στην Τουρκία..

Το TR Haber φιλοξενεί τις απόψεις του πρώην Γενικού Γραμματέα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, απόστρατου αξιωματικού Γιουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος πρώτος προπαγάνδιζε τα περί «παράνομης» κατοχής των 3/4 της Κρήτης από την Ελλάδα.

«Μετά τον Α’ Π.Π, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πολλά τουρκικά νησιά στο Αιγαίο παρέμειναν με αβέβαιο νομικό καθεστώς. Το σημαντικότερο από αυτά τα νησιά, που δόθηκαν στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής χωρίς την έγκριση της Τουρκίας είναι αναμφίβολα η Κρήτη, με τη θέση της να θυμίζει αεροπλανοφόρο στη μέση της Μεσογείου. Η Κρήτη, ένα από τα νησιά του οποίου το νομικό καθεστώς παρέμεινε αδιευκρίνιστο έναν αιώνα μετά τον πόλεμο. Ουσιαστικά δεν ανήκε ποτέ στα χαρτιά στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία ότι η Αθήνα κατέχει όλο αυτό το νησί» γράφει προκλητικά το δημοσίευμα, συνεχίζοντας:

«Η Συμφωνία του Λονδίνου (30/5/1913) όριζε τη μεταβίβαση της Κρήτης στις «συμμαχικές δυνάμεις». Αυτά τα «συμμαχικά κράτη» που καθορίστηκαν από την Αγγλία αποτελούνταν από τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Ελλάδα. Μετά τη μεταφορά της Κρήτης σε αυτές τις τέσσερις χώρες, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία αποχώρησαν από τη συμφωνία και παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους. Με την αποχώρηση των τριών αυτών χωρών, ενώ αναμενόταν ότι τα 3/4 της Κρήτης θα περνούσαν στον πρώην ιδιοκτήτη της, δηλαδή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Αθήνα δημιούργησε de facto κατάσταση καταλαμβάνοντας ολόκληρο το νησί».

Ο  Γιαλίμ, αφήνει στην ελληνική δικαιοδοσία μόνο το νομό Χανίων, παρερμηνεύοντας προκλητικά τις Συνθήκες του Λονδίνου και του Βουκουρεστίου, μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως