21.9 C
Thessaloniki
19.3 C
Athens

Τουρισμός: Η Ελλάδα ανοίγει ξανά – Όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 14/05

Τις λεπτομέρειες για το «ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού» και τα μέτρα που θα ισχύσουν από την Παρασκευή 14 Μαϊου ανακοίνωσε  ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, στο Σούνιο.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, εξειδίκευσε τα μέτρα για τα selft test, το πιστοποιητικό εμβολιασμού και όλα όσα είναι απαραίτητα για την μετακίνηση των ταξιδιωτών με το άνοιγμα του Τουρισμού.

«Είναι πια γεγονός: «Ανοίγουμε πανιά». Ανοίγουμε την ελληνική τουριστική βιομηχανία, επαναφέρουμε την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο προσκήνιο, ως τόπο ταυτόσημο με την φιλοξενία και την ασφάλεια. Και με την παρουσία μας σήμερα εδώ, σε μια εξαιρετική τουριστική μονάδα, με θέα τη διαχρονικότητα της Ελλάδας τιμάμε τις προσπάθειες και ανταποκρινόμαστε τις προσδοκίες όλων, όσοι εργάζονται στη τουριστική βιομηχανία του τόπου», δήλωσε κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Θεοχάρης.

Τα μέτρα που ισχύουν από την Παρασκευή 14 Μαΐου

Όπως επισήμανε ο κ. Θεοχάρης, «ανοίγουμε την Παρασκευή με ένα σχέδιο προστασίας της υγειονομικής ασφάλειας όλων όσοι εμπλέκονται στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών ολοκληρωμένο, τεχνολογικά προηγμένο και δοκιμασμένο: Υψώνουμε τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας, τις οποίες έχουμε παρουσιάσει εκτενώς αλλά και βελτιώνουμε, σε επιμέρους λεπτομέρειες διαρκώς.

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

1. Πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα:

Συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση
Πιστοποιητικό εμβολιασμού
PCR test έως και 72 ώρες πριν
Πιστοποιητικό ανάρρωσης
Ενεργοποίηση του Green Pass από 01/06

2. Λειτουργία Συστήματος Στοχευμένης Δειγματοληψίας, στηριζόμενο στο EVA, με rapid test

3. Πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας επί τη βάση των πυλών εισόδου και των κρουσμάτων του 2020.

4. Εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων δραστηριοτήτων στον τουρισμό

5. Επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια, ώστε να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων».

Τα ταξίδια και οι ενημερώσεις

Επιπλέον, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε και στα πρόσφατα ταξίδια του σε αρκετές χώρες ανά τον πλανήτη, όπου και ενημέρωσε κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.

«Πριν από μόλις μερικές ώρες βρισκόμουν στη Βρετανία. Και πιο πριν στη Γερμανία και την Πολωνία. Προηγουμένως επισκέφτηκα τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τη Σερβία, τη Ρουμανία. Σε κάθε χώρα είχα συνομιλίες με κρατικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της τουριστικής αγοράς. Πολλές διαφορετικές χώρες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες. Το τελικό συμπέρασμα είναι ένα: Το θερμό και έντονο ενδιαφέρον για τον Ελληνικό Τουρισμό.

Και θέλω να σας μεταφέρω την αίσθηση της ανυπομονησίας, της προσμονής εκ μέρους των ξένων παραγόντων για το πότε και κυρίως το πώς ανοίγει ο Τουρισμός στην Ελλάδα. Πραγματικά έμεινα εντυπωσιασμένος διαπιστώνοντας πόσο ψηλά βρίσκεται η πατρίδα στις προτιμήσεις τεράστιων αγορών, με εκατομμύρια ανθρώπους που ονειρεύονται, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να ταξιδέψουν στη χώρα μας.

Άμεση και χειροπιαστή απόδειξη αυτού του, τόσο έντονου, ενδιαφέροντος, είναι οι συμφωνίες διεύρυνσης της συνεργασίας μας με τους μεγαλύτερους tour operator σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς και η αύξηση των πτήσεων, με περισσότερα και πιο πυκνά καθημερινά δρομολόγια από περισσότερα αεροδρόμια αναχώρησης σε Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ελλάδα.

Το σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία» της Ελληνικής Κυβέρνησης, για τους οριζόντιους και καθολικούς εμβολιασμούς στα νησιά, μας φέρνει πιο κοντά στην απελευθέρωση», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης.

Κατέληξε δε ο υπουργός Τουρισμού λέγοντας: «Γι’ αυτό παλεύει ολόκληρος και σύσσωμος ο τουριστικός κλάδος στην Ελλαδα: Για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος, για να αφήσουμε πίσω τα μαύρα σύννεφα του φόβου και της ανασφάλειας. Για να κάνουμε το γαλανό και το λευκό της Ελλάδας τα χρώματα της ελπίδας και της ελευθερίας. Και θα τα καταφέρουμε».

Πράσινο Πιστοποιητικό και συνέδρια

Στη συνέχεια, ο Χάρης Θεοχάρης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με το άνοιγμα του τουρισμού.

Ο υπουργός απέφυγε να δώσει νούμερα για τα φετινά έσοδα και τους τουρίστες που θα επισκεφτούν την Ελλάδα, καθώς ξεκαθάρισε ότι η πανδημία είναι σε εξέλιξη και η κατάσταση μπορεί να αλλάξει.

Έπειτα, δήλωσε ότι το Πράσινο Πιστοποιητικό θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά από αύριο (14/4), καθώς θα είναι απαραίτητο για την μετακίνηση από την ηπειρωτική Ελλάδα στα νησιά.

«Το Πράσινο Πιστοποιητικό θα χρησιμοποιείται για μετακίνηση από την ηπειρωτική χώρα στα νησιά, ώστε να τα διαφυλάξουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, αναφέρθηκε στα συνέδρια και είπε πως η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να εκδώσει τα σχετικά πρωτόκολλα τελευταία στιγμή.

«Στα συνεδριακά, ενώ δουλέψαμε πολύ σκληρά στα πρωτόκολλα, η Επιτροπή θέλησε να τα επανεξετάσει καλά, γιατί φοβήθηκε επειδή είδε μερικά ανησυχητικά στοιχεία. Έτσι, είμαστε αναγκασμένοι να τα εκδώσουμε τελευταία στιγμή».

Τουρισμός για Όλους

Ο Χάρης Θεοχάρης κατά την διάρκεια της παρουσίασης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» και την παράταση που πήρε για το 2021.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι όσα ποσά δεν ξοδεύτηκαν πέρυσι, θα διατεθούν φέτος και ιδιαίτερα σε άτομα που έκαναν αίτηση, αλλά δεν αξιοποίησαν το πρόγραμμα. Μάλιστα, σε περίπτωση μεγάλης ζήτησης, θα υπάρξουν καινούργιες ανακοινώσεις για νέα ποσά.

«Το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους” έχει ξεκινήσει ξανά, στείλαμε σε όσους δεν το αξιοποίησαν πέρυσι, θα ανοίξουμε ξανά τις αιτήσεις για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ. Θα αξιοποιήσουμε όσα ποσά δεν διατέθηκαν πέρυσι και αμά δούμε ότι υπάρχει όρεξη θα πάμε ξανά στο υπουργείο Οικονομικών».

Σημειώνεται, ότι το voucher για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» έχει διάρκεια ισχύος μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

Επίσης, οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να χρησιμοποιήσουν το voucher επιλέγοντας πάντα μεταξύ των τουριστικών γραφείων που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Παρόχων συνδυάζοντας δύο ή και περισσότερες τουριστικές υπηρεσίες στο τουριστικό πακέτο που θα δημιουργηθεί.

 

Δείτε επίσης-ΕΟΤ -All i want is Greece: Δείτε τα βίντεο προώθησης του ελληνικού τουρισμού

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως


 

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
few clouds
22.1 ° C
22.7 °
19.7 °
42 %
4.9kmh
20 %
Τρ
22 °
Τε
30 °
Πε
29 °
Πα
31 °
Σα
29 °