Τουρκία: Κατέρρευσε(;) η Eκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα

Τουρκία: Κατέρρευσε(;) η Eκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα

Τον ιστορικό ορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα, γνωστού και ως η «Αγιά Σοφιά της Μπούρσα» κατεδάφισαν το βράδυ της Τετάρτης οι τουρκικές αρχές. Η εκκλησία είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη της. 
Ο ναός, αναφέρουν τα τουρκικά σάιτ ntv.com.tr και gazeteduvar.com είχε περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου Nilüfer της Προύσας το 2006 και είχε ανοίξει ως μουσείο με την ονομασία Özlüce Cultural House, όμως κατόπιν νομικής διένεξης πέρασε στα χέρια της Γενικής Διεύθυνσης Ευσεβών Ιδρυμάτων. 
 
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου εκτιμάται ότι κτίστηκε το 1896, και μετά την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 είχε μετατραπεί σε μουσείο, αλλά τα τελευταία επτά χρόνια δεν συντηρούνταν.
Η κατεδάφιση του ναού έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ ο τοπικός Δήμος ζητούσε να περάσει εκ νέου στη δικαιοδοσία του για να αξιοποιηθεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα. 
Πηγή ΣΚΑΙ
——————–
** Ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας ότι την παραπάνω πληροφορία που πρώτος δημοσίευσε ο ΣΚΑΙ ακριβώς με τον ίδιο τίτλο, αναδημοδίευσε και το cityportal.gr
 
Tα Ελληνικά Hoaxes, χαρακτήρισαν την πληροφορία λανθασμένη, μεταδίδοντας ότι ο Ιερός Ναός δεν γκρεμίστηκε από τις Τουρκικές Αρχές αλλά κατέρρευσε.
 
Αναφέρουν συγκεκριμένα τα Ελληνικά Hoaxes:
Τι έχει συμβεί;
”Σύμφωνα με τα τοπικά και εγχώρια μέσα, ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή της Προύσας [Aziz Georgios Rum Ortadoks Kilisesi ή Özlüce kilisesi] κατέρρευσε τη νύχτα μεταξύ 1ης και 2ας Σεπτεμβρίου 2020, περίπου τα μεσάνυχτα.
 
Όπως αναφέρεται, το κτίριο αυτό, που χτίστηκε ως ορθόδοξος χριστιανικός ναός στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (1923) λειτούργησε ως τζαμί, περιέπεσε σε αχρησία αφότου χτίστηκε νέο, μεγαλύτερο τζαμί στο Özlüce.
 
Ο επιχώριος Δήμος Nilüfer είχε μεριμνήσει το 2006 για την αναστήλωσή του, και το μετέτρεψε σε πολιτιστικό κέντρο. Ωστόσο, με δικαστική απόφαση το 2013, το κτίριο αποδόθηκε στην ιδιοκτησία του βακουφίου İnesiye Köyü Cami Vakfı κατόπιν δικαστικής διαμάχης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Βακουφίων (ιερών καθιδρυμάτων) με τον Δήμο. Έκτοτε, ο ναός παραμελήθηκε και εγκαταλείφθηκε, έμεινε κλειστός και δεν συντηρήθηκε, ενώ σταδιακά παρουσιάστηκαν σημαντικά στατικά προβλήματα (ρωγμές κλπ). Οι απόπειρες του Δήμου το 2016 να περιέλθει το κτίριο υπό την ιδιοκτησία ή κατοχή του εκ νέου δεν ευοδώθηκαν, ούτε εισακούστηκαν οι κατά καιρούς προειδοποιήσεις.

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου “ο εφιάλτης έγινε πραγματικότητα, και το κτίριο κατέρρευσε τα μεσάνυχτα.” Η ανακριβής μετάφραση του αποσπάσματος αυτού [σ.σ. το ρήμα yıkıl- σημαίνει κυρίως καταρρέω, ερειπώνω, ενώ τα συμφραζόμενα δεν συνηγορούν σε απόδοση ως “κατεδαφίζομαι”] ήταν που προκάλεσε την, αυθαίρετη, με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ερμηνεία ότι ο ναός κατεδαφίστηκε από τις τοπικές αρχές.
Επιπλέον, δεν εντοπίζονται πληροφορίες ότι η τοπική δημοτική αρχή προέβη έστω σε προληπτική κατεδάφιση μέρους του κτιρίου λόγω των προαναφερθέντων ρωγμών και στατικών προβλημάτων. Οι πληροφορίες των τοπικών μέσων αναφέρονται σε κατάρρευσή του, μέσα στη νύχτα. Ο Δήμος ανέφερε ότι “το κτίριο κατέρρευσε λόγω αμέλειας”. Ανάλογες και οι δηλώσεις του δημάρχου Turgay Erdem στο Twitter”Επικοινωνήσαμε, επίσης, με τον δημοσιογράφο κ. Μανώλη Κωστίδη, ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, και μας διαβεβαίωσε ότι η ορθή διάσταση της είδησης είναι ότι ο ναός “κατέρρευσε, δεν τον γκρέμισαν”.
Τέλος, σε ρεπορτάζ της κ. Μαρίας Ζαχαράκη, ανταποκρίτριας του Σίγμα (sigmalive.com) από την Κωνσταντινούπολη, γίνεται λόγος, ομοίως, ότι η “Αγία Σοφία της Προύσας” κατέρρευσε εξαιτίας ελλιπούς συντήρησης.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω, δεν υπάρχει κάποια πληροφορία σε δημοσιεύματα, σε οπτικοακουστικό ή φωτογραφικό υλικό που να τεκμηριώνει ότι οι σοβαρές ζημιές οφείλονταν σε οργανωμένη από τις τουρκικές αρχές ή πάντως ενεργητική κατεδάφιση του εν λόγω κτιρίου, έστω και στο πλαίσιο προληπτικής δράσης. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου κατέρρευσε λόγω μακροχρόνιας εγκατάλειψης και μη συντήρησης, όμως ο ισχυρισμός ότι κατεδαφίστηκε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα:
———————————
To cityportal.gr από την πλευρά του, μένει στο γεγονός ότι ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου κατέρρευσε λόγω μακροχρόνιας εγκατάλειψης και μη συντήρησης απο το Τουρκικό κράτος αν και ο Δήμος που ανήκει, επανειλημμένα ζητούσε να περιέλθει στη κατοχή του για να αξιοποιήσει το μνημείο. Έχουμε δει αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις που συνέβησαν στην Ελλάδα με κτίρια που αφέθηκαν στη τύχη τους να αρχίσουν να καταρρέουν  ώστε να χαρακτηριστούν κάποια στιγμή επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια και στη συνέχεια να αναλάβουν οι μπουλντόζες το έργο τους.  

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως