{ Βιβλία }

Τουρκία παραφροσύνη και μελαγχολία | Ετζέ Τεμελκουράν

Προτείνει ο Παύλος Λεμοντζής


Κατηγορίες: Παρουσιάσεις βιβλίων

Τουρκία παραφροσύνη και μελαγχολία | Ετζέ Τεμελκουράν

Τουρκία παραφροσύνη και μελαγχολία | Συγγραφέας: Temelkuran Ece - Ετζέ Τεμελκουράν | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τουρκία παραφροσύνη και μελαγχολία
Συγγραφέας:  Temelkuran Ece - Ετζέ Τεμελκουράν
Κατηγορία: μεταφρασμένη λογοτεχνία
ISBN: 9789600361957
Ημερ/νία έκδοσης: 08/06/2017
Εκδόσεις Καστανιώτη
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες: 304
Γλώσσα βιβλίου: Ελληνικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Turkey - The Insane and the Melancholy
Συντελεστές: Ελένη Παξινού, Μαρία Παξινού (μετάφραση)
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Διαστάσεις βιβλίου: 21x14 cm
ISBN 10: 9600361959
 
Η Τουρκία είναι μια χώρα με πολλές αντιθέσεις και αντιφάσεις. Με το καθεστώς Ερντογάν έχει αρχίσει να προσομοιάζει με απολυταρχία. Οι αντιφρονούντες φυλακίζονται και οι διαμαρτυρίες καταπνίγονται. Παρόλο που τυπικά είναι ένα κοσμικό κράτος, με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει αυξηθεί εντυπωσιακά η επιρροή του θρησκευτικού
συντηρητισμού.
 
Η Τουρκία, ευρισκόμενη ανέκαθεν σε μια άβολη θέση μεταξύ της εκκοσμικευμένης Δύσης και της ισλαμικής Ανατολής, έχει εμπλακεί και εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις συγκρούσεις γειτονικών χωρών, την Αραβική Άνοιξη, τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και την ανάδυση του Ισλαμικού Κράτους.
 
Στο αφήγημά της η Ετζέ Τεμελκουράν αποτυπώνει την αναταραχή ενός ολόκληρου έθνους και περιγράφει την πολύπλευρη κρίση που μαστίζει τη σύγχρονη τουρκική κοινωνία. Αναδεικνύει μια μακρά παράδοση καταπίεσης και αυταρχισμού που χαρακτηρίζει την τουρκική ιστορία, από την πτώση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και τη συνεπακόλουθη άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων.
 
Μια συναρπαστική, σύνθετη ματιά πάνω στην πολιτική αβεβαιότητα της γειτονικής χώρας, που βιώνει τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς κραδασμούς, μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.
 
Το προτείνω σε αναγνώστες που επιζητούν πηγές για να κατανοήσουν το σημερινό χάος στην Τουρκία, κερδίζοντας ένα μάθημα για το πώς πρέπει να είμαστε πάντοτε προετοιμασμένοι για το απρόβλεπτο. 
 
Το προτείνω σε αναγνώστες όποιας πολιτικής πεποίθησης, θρησκευτικού προσανατολισμού, ως ένα θαυμάσιο βιβλίο που δίνει από μέσα μια καθηλωτική –αν όχι τρομακτική– εικόνα για τη σημερινή κατάσταση, εξηγώντας γιατί η Τουρκία μετεξελίσσεται σε αυταρχικό κράτος. ΄Άλλωστε, η συγγραφέας Ετζέ Τεμελκουράν, με μια οικειότητα που μαγνητίζει, περιγράφει τις συνέπειες μιας διαδικασίας που επηρεάζει όλες τις όψεις της ανθρώπινης ζωής. 
 
Ακόμη, το βιβλίο είναι μια τρανή απόδειξη ότι η Τεμελκουράν επιδεικνύει στις σελίδες της τον πατριωτισμό της –αυτή είναι η σωστή λέξη– και με αυτό το βιβλίο για την Τουρκία, συντάσσεται με όλους εκείνους που διαχρονικά αντιστάθηκαν στους δεσποτικούς και εγκληματικούς ηγέτες. Είναι μια θαρραλέα γυναίκα! Μια υπέροχη, κομψή και έξυπνη συγγραφέας! Αναμειγνύοντας τον σαρκασμό, την οργή, την ευστροφία και την ειρωνεία με μια εκτεταμένη βάση εμπειρικών δεδομένων, καταθέτει ένα αφήγημα που συγκινεί και μας ενημερώνει για την κατά τα φαινόμενα αναπόδραστη διολίσθηση της Τουρκίας στον απολυταρχισμό.
 
 
 
 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ