Τρανς ομάδα ποδοσφαίρου γράφει Ιστορία

Το βροχερό απόγευμα της 31ης Μαρτίου 2023, o Arthur Webber ήταν αρχηγός της πρώτης,  ομάδας ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, η οποία αποτελείται αποκλειστικά από τρανς άνδρες, σε έναν αγώνα. Οι παίκτες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο με μπλε και ροζ – τα ίδια χρώματα που κοσμούν τη σημαία της τρανς υπερηφάνειας.

Ο όρος τρανς αρρενωπός είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για τα άτομα που τους αποδόθηκε θηλυκότητα κατά τη γέννηση και των οποίων η ταυτότητα ή η έκφραση φύλου (ή και τα δύο) είναι αρρενωπή. Ο ορισμός “ομπρέλα” περιλαμβάνει τους τρανς άνδρες, τα μη δυαδικά και τα άτομα με ρευστό φύλο.

Ο αγώνας διεξήχθη μπροστά σε 500 οπαδούς, την Ημέρα Τρανσέξουαλ και για τον 25χρονο Γουέμπερ – ως κάποιος που εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 13 ετών και άρχισε να παίζει ξανά μόλις το 2022 – ήταν μια βραδιά που δεν θα μπορούσε να ονειρευτεί ως έφηβος.

“Ήμουν αρκετά νευρικός πριν από τον αγώνα”, δήλωσε ο Γουέμπερ στο CNN. “Δεν είχα ξαναγίνει αρχηγός, οπότε ήταν μια ευθύνη που δεν είχα συνηθίσει. Ήξερα επίσης ότι ήταν πιθανό τα μάτια των τρανσφοβικών στο διαδίκτυο να είναι στραμμένα πάνω μας όταν θα βγαίναμε έξω. Ήθελα να σιγουρευτώ ότι πήραμε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα και ότι τα παιδιά που έπαιζαν διασκέδαζαν – ειδικά επειδή πολλοί από αυτούς είχαν να παίξουν ποδόσφαιρο από το σχολείο. Έπρεπε να εξηγήσω τον κανόνα του οφσάιντ σε μερικούς από αυτούς στα αποδυτήρια!”

Ο ίδιος ο Γουέμπερ δεν έπαιξε ποδόσφαιρο για 11 χρόνια. Όταν ως έφηβος αποκάλυψε ότι είναι τρανς, εγκατέλειψε το άθλημα – αν και δεν έπαψε ποτέ να αγαπάει το παιχνίδι. “Μόλις μπαίναμε στο γήπεδο, υπήρχε μια πραγματική αίσθηση υπερηφάνειας ότι ήμασταν εκεί και κάναμε κάτι ξεχωριστό”.

Η ομάδα που έπαιξε εκείνο το ιστορικό ματς είναι μέλος ενός συλλόγου που ονομάζεται TRUK United FC – ο οποίος ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2021 με αρχικό στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για το ομώνυμο σωματείο, το Trans Radio UK. Τώρα έχουν επίσης ως στόχο να κάνουν το ποδόσφαιρο ένα άθλημα χωρίς αποκλεισμούς και να συνδέσουν την τρανς κοινότητα.

Διευθύντρια είναι η Lucy Clark – η οποία, σύμφωνα με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA), έγινε η πρώτη τρανς διαιτητής του αγγλικού ποδοσφαίρου το 2018 – και οργάνωσε την πρώτη αμιγώς τρανς γυναικεία ομάδα στον κόσμο, επίσης για την TRUK, το 2022.

Η Clark, ως μάνατζερ, έχει επιβλέψει τα ιστορικά κατορθώματα της TRUK United και ο Webber λέει ότι ήταν εκείνη που τον ενθάρρυνε να γίνει αρχηγός της ομάδας που αποτελείται αποκλειστικά από τρανς άνδρες τον περασμένο μήνα.

Το τρανς θηλυκό είναι ένας όρος ομπρέλα που αναφέρεται σε άτομα που τους αποδόθηκε το φύλο αρσενικό κατά τη γέννηση, αλλά ταυτίζονται με τη θηλυκότητα. Ο όρος περιλαμβάνει τις τρανς γυναίκες, τα μη δυαδικά και τα άτομα με ρευστό φύλο.

“Αφού έπαιξε το παιχνίδι της η αμιγώς τρανς θηλυκή ομάδα και αφού έπαιξα με την αμιγώς τρανς ανδρική ομάδα, με πήρε στην άκρη και μου είπε ότι σκεφτόταν τι θα μπορούσαμε να κάνουμε στη συνέχεια και με ρώτησε αν θα με ενδιέφερε να είμαι αρχηγός μιας αμιγώς τρανς ανδρικής ομάδας”, δήλωσε ο Webber. “Σκέφτηκα ότι ήταν σπουδαία ιδέα, επειδή στην ομάδα all-gender, ήμουν ο μόνος trans masc παίκτης σε εκείνη την ομάδα και υπήρχε ανάγκη για μεγαλύτερη εκπροσώπηση των trans ανδρών”.

‘Πονάει πάρα πολύ’

Ο Webber απηύθυνε ένα κάλεσμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκεκριμένα στο Twitter, για τρανς άνδρες που θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο και χάρηκε από την ανταπόκριση.

Σύντομα, μια πλήρης ομάδα 11 ατόμων είχε συγκεντρωθεί και σε αυτήν συμμετείχε ακόμη και ένας Βρετανός τηλεοπτικός αστέρας – ο Ash Palmisciano παίζει τον πρώτο τρανς χαρακτήρα στην πολύκροτη σαπουνόπερα “Emmerdale” και μάλιστα κατέβηκε από το Leeds στο Λονδίνο μόνο και μόνο για να παίξει τον αγώνα.

Ο αγώνας και η θετική υποδοχή του έδωσαν ελπίδα για το μέλλον της εκπροσώπησης των τρανς στο ποδόσφαιρο.  Προς το παρόν, λέει ο Webber, το ποδόσφαιρο δεν είναι trans inclusive. “Ακόμη και στα ερασιτεχνικά LGBTQ πρωταθλήματα, οι ομάδες αποτελούνται κυρίως από cisgender γκέι άνδρες – υπάρχει έλλειψη τρανς ατόμων. Μπορώ να μετρήσω στα δάχτυλα του ενός χεριού τον αριθμό των τρανς ατόμων που γνωρίζω που παίζουν σε LGBTQ συλλόγους”, δήλωσε.

Ο Webber λέει ότι η μέριμνα για τα τρανς άτομα μπορεί συχνά να είναι μια δεύτερη σκέψη στο ποδόσφαιρο.“Για παράδειγμα, μερικές φορές οι σύλλογοι κλείνουν χώρους όπου υπάρχουν μόνο δύο αποδυτήρια – ένα για κάθε ομάδα που παίζει, αλλά αν έχετε άτομα πολλαπλών φύλων σε μια ομάδα, [όπως σε ομάδες ποδοσφαίρου μεικτού φύλου] μπορεί να μην θέλουν να αλλάζουν στο ίδιο δωμάτιο με όλους τους άλλους στην ομάδα”, εξήγησε ο Webber.

Θεωρεί ότι το ποδόσφαιρο βάσης, συμπεριλαμβανομένων των ΛΟΑΤΚΙ συλλόγων, έχει ακόμη πολλά να μάθει, όπως και οι κορυφαίοι σύλλογοι – όπως αυτοί της Premier League.
Όταν ο Webber σταμάτησε να παίζει ποδόσφαιρο μετά την αποκάλυψη ότι είναι τρανς, σταμάτησε επίσης να παρακολουθεί το άθλημα – πράγμα που σήμαινε ότι για πολλά χρόνια δεν παρακολουθούσε την αγαπημένη του Άρσεναλ. Είπε ότι απλά “πονούσε πάρα πολύ” να παρακολουθεί ποδόσφαιρο ενώ ένιωθε ότι δεν μπορούσε να παίξει.

Τώρα, συμμετέχει στην ομάδα οπαδών LGBTQ του συλλόγου του Βόρειου Λονδίνου – Gay Gooners – και παρακολουθεί αγώνες στο στάδιο Emirates. Τονίζει όμως ότι πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα από τους κορυφαίους συλλόγους για τους τρανς οπαδούς τους: “Προσπαθούν. Έχω κάνει πολλή δουλειά με την Άρσεναλ όλα αυτά τα χρόνια και οι μεγάλοι σύλλογοι έχουν προχωρήσει αρκετά στο να συμπεριλάβουν τους τρανς οπαδούς τους”, δήλωσε ο Webber στο CNN. “Αλλά αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι τρανς άτομα στα δωμάτια όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις. Πρέπει να υπάρχει κάποιος εκεί που επηρεάζεται πραγματικά από αυτά τα ζητήματα για να σας πει τι χρειάζεται”.

Μια δήλωση στην ιστοσελίδα της Άρσεναλ έχει ως εξής: “Με την πάροδο των ετών, η “Arsenal in the Community” έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην παροχή LGBTQ+ εκπαίδευσης και στην αντιμετώπιση της ομοφοβίας. Η ομάδα της κοινότητάς μας έχει εκπαιδευτεί από το Stonewall για να παραδίδει συνεδρίες ευαισθητοποίησης LGBTQ+ στο προσωπικό και σε ομάδες της κοινότητας”.


Life Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 | Πηγή: CNN | ΕΡΤNEWS Eπιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως