7.5 C
Thessaloniki
6.8 C
Athens

Τσεχία:Στοπ στην χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι»

Σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα η απόφαση

Θετικότατη εξέλιξη για την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού αποτελεί το σχέδιο αλλαγής της εθνικής της νομοθεσίας που υπέβαλλε η Τσεχία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με  τη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι».
Ειδικότερα, κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίηση της εθνικής της νομοθεσίας, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής προϊόντος από τις εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες της Τσεχίας με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι».
 
Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο κ. Αντρουκάιτις  (Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων) o οποίος και υπήρξε θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων σε αυτή τη διαμάχη, καθότι υποστήριζε ότι «η ονομασία “ελληνικό γιαούρτι” είναι αποδεκτή από την Επιτροπή μόνο ως ένδειξη προέλευσης» και ότι η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας «θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
Συμφωνα με τον κ. Αραχωβίτη, τα επόμενα βήματα όπως σημείωσε είναι η κατοχύρωση της ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη)». Ο φάκελος που θα κατατεθεί για κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έχει ανατεθεί από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 
Επίσης, υπογράμμισε ότι όποιες διεθνείς συμβάσεις υπογραφούν από εδώ και στο εξής, όπως αυτές που υπεγράφησαν με την Αυστραλία, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ, θα γίνει σαφές «ότι εμείς θέλουμε πλήρη προστασία των εμπορικών μας σημάτων και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη φήμη των ελληνικών προϊόντων για να προστατεύσουμε και τους Έλληνες παραγωγούς».
 
 

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
7.4 ° C
8.3 °
6.1 °
67 %
0.5kmh
0 %
Τε
15 °
Πε
15 °
Πα
16 °
Σα
16 °
Κυ
8 °