30.3 C
Thessaloniki
30.9 C
Athens

Τσίπρας: ΝΑΙ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών – Θα εμβολίαζα τα παιδιά μου

Στα εθνικά ζητήματα, στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και στην τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Απαντώντας, αρχικά, σε ερώτηση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ένα θέμα που απασχόλησε πολύ τη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη «σε εθνικά θέματα να σκέφτεσαι πέρα από μικροπολιτικούς σκοπούς» και υποστήριξε τη «λογική να λύνεις προβλήματα» και όχι «να τα διαιωνίζεις». Κατηγόρησε το πρωθυπουργό ότι «παίζει κρυφτούλι εδώ και έξι μήνες», λόγω της δηλωμένης πρόθεσης του Αντώνη Σαμαρά να μην ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας, λέγοντας πως αυτό «δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε την εικόνα της χώρας διεθνώς» και προειδοποίησε ότι όσο δεν υλοποιεί τη συμφωνία η Ελλάδα, δίνει «σήμα» και στην άλλη πλευρά να μην υλοποιήσει τις «δεσμεύσεις» της.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, επανέλαβε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπάρχει ένα “παράθυρο ευκαιρίας” αυτή τη στιγμή που δεν εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση και αυτό είναι η σύνδεση της έναρξης της συζήτησης για την αναμόρφωση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας με την προοπτική επίλυσης των διμερών θεμάτων με την Ελλάδα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Ερωτηθείς για τους εξοπλισμούς, σημείωσε ότι «η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να συνορεύει με το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία» και επομένως είναι σημαντικό «να θωρακίσει την άμυνά της». Ωστόσο, τόνισε ότι οι «επί μέρους επιλογές της κυβέρνησης» επιδέχονται “κριτικής” καθώς πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι όποιοι εξοπλισμοί δε θα δημιουργήσουν «τεράστια ελλείμματα σ’ έναν προϋπολογισμό που δεν είναι αρκετός να καλύψει κοινωνικές ανάγκες».

Περνώντας στα θέμα της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε για ακόμα μία φορά ότι «η αντιπολίτευση συνολικά διατήρησε μία πολύ υπεύθυνη στάση». Ωστόσο, είπε πως είναι επιβεβλημένη η κριτική στον πρωθυπουργό για τον «διχαστικό» του λόγο καθώς, όπως είπε, ενώ ο ίδιος «αγνοεί τα μέτρα», «επιτίθεται διαρκώς» σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και παράλληλα «δεν ενισχύει το ΕΣΥ», αλλά «μονάχα δείχνει το δάχτυλο στους πολίτες».

Εξέφρασε, δε, την έντονη διαφωνία του με τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός για τα προνόμια των εμβολιασμένων, προειδοποιώντας ότι θα πυροδότησουν “μεγάλη ένταση” στην κοινωνία.  Ερωτώμενος για το τι θα έκανε ο ίδιος σχολίασε πως «Ούτε με το βούρδουλα ούτε με τον φιλοδώρημα αλλά με την πειθώ. Πρέπει να καλέσουμε ….. Δεν έχει άλλα όπλα η ανθρωπότητα—- το εμβόλιο, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και οι πειραματικές φαρμακευτικές αγωγές. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν και να πειστούν ότι οι όποιες παρενέργειες είναι μικρότερες από το αν κωλύσεις τον ιό».

Για τους εμβολιασμούς σε ανήλικους ανέφερε πως «η επιστήμη προκρίνει αυτή την επιλογή. Εγώ τα παιδιά μου θα τα εμβολίαζα. Θα ξένοιαζα από ένα μπελά. Πρέπει να μιλήσουμε στη γλώσσα των παιδιών. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει μία καμπάνια. Ούτε εγώ μπορώ να τους μιλήσω που είμαι 47. Πρέπει να είσαι στη λογική τους. Να πιάσεις το κουμπί του αισθήματός της».

«Θέλω να κάνω μια έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί. Να πράξει υπεύθυνα και να κλείσουν τα «αυτιά» τους σε «σειρήνες» χαλαρότητας ή συνομωσίας».

«Η διαχείριση της πανδημίας ήταν καταστροφική. Έγιναν μεγάλα λάθη, τα έζησε δυστυχώς, η Θεσσαλονίκη πρώτη.
Ενώ έπαιρνε τις αποφάσεις ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, «έβαζε μπροστά την επιτροπή λοιμοξιολογων»« για να δημιουργήσει μια «ασπίδα». Αλλά έκαψε τους επιστήμονες. Ήταν μεγάλο λάθος. Υπάρχουν αξιόλογα μέλη στην Επιτροπή των Ειδικών, υπάρχουν και πρόσωπα που θα μπορούσαν να βρίσκονται αλλού»
Κατέκρινε τις απόψεις μερικών ειδικών – λέγοντας ότι είχαν γραφτεί από άλλους – ότι δεν κολλάει ο ιός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ότι δεν είναι καλύτερα οι τάξεις με λιγότερους μαθητές.

«Η διαχείριση της πανδημίας ήταν καταστροφική. Έγιναν μεγάλα λάθη, τα έζησε δυστυχώς, η Θεσσαλονίκη πρώτη.
Ενώ έπαιρνε τις αποφάσεις ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, «έβαζε μπροστά την επιτροπή λοιμοξιολογων»« για να δημιουργήσει μια «ασπίδα». Αλλά έκαψε τους επιστήμονες. Ήταν μεγάλο λάθος. Υπάρχουν αξιόλογα μέλη στην Επιτροπή των Ειδικών, υπάρχουν και πρόσωπα που θα μπορούσαν να βρίσκονται αλλού»
Κατέκρινε τις απόψεις μερικών ειδικών – λέγοντας ότι είχαν γραφτεί από άλλους – ότι δεν κολλάει ο ιός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ότι δεν είναι καλύτερα οι τάξεις με λιγότερους μαθητές.

Συνεχίζοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο μετρό της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε σε τρία χρόνια να πάει το έργο από το 30% στο 75%, ωστόσο, η τωρινή διοίκηση δεν συνέχισε το σχέδιο για την παραμονή των αρχαίων και προχωράει στην απόσπαση που είναι χρονοβόρα και το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν οι Θεσσαλονικείς μετρό.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχασε τη μάχη με τη διαπλοκή, λόγω της υπόθεσης των καναλιών στην οποία εμπλέκεται ο Νίκος Παππάς, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι παρά τα «λάθη» και τις «αστοχίες» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν «η εντιμότερη κυβέρνηση που έχει περάσει από τον τόπο μετά τη μεταπολίτευση», καθώς «διαχειρίστηκε δημόσιο χρήμα, γεμίζοντας τα δημόσια ταμεία», «αφήνοντας στους επόμενους 37 δισ.». Και συμπλήρωσε: «Ας γίνει λοιπόν η συζήτηση για το ηθικό πλεονέκτημα σε αυτούς που εμφανίζουν και εξαφανίζουν εκατομμύρια στο πόθεν έσχες τους λες και είναι στραγάλια, όχι όμως για μας»..

Όσον αφορά, τέλος, το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ύβρη» το να γίνουν εκλογές εν μέσω πανδημίας, προκειμένου να επωφεληθεί η κυβέρνηση, ενώ έκανε λόγο για «πάγωμα πολιτικού χρόνου», καθώς η κυβέρνηση «δεν έχει κριθεί από την εφαρμογή του προγράμματός της, αλλά από τη διαχείριση της πανδημίας».

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
30 ° C
32.3 °
26.9 °
51 %
0.9kmh
0 %
Πα
37 °
Σα
36 °
Κυ
34 °
Δε
37 °
Τρ
29 °