{ Τελευταία νέα }

UNESCO: Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Αγία Σοφία

 

Κατηγορίες: Διεθνή

UNESCO: Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Αγία ΣοφίαΠροτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν διάλογο πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση

Η UNESCO πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από την Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ανακοίνωσε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών εχθές Πέμπτη.
 
Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ενδέχεται να αποφασίσει σήμερα ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη, δήλωσαν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την μετατροπή της σε τζαμί, παρά τις διεθνείς ανησυχίες.
 
Η UNESCO τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.
Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
«Για οποιαδήποτε μετατροπή πρέπει να ειδοποιηθεί η UNESCO από το κράτος εκ των προτέρων, και θα πρέπει να υπάρξει (νέα) διαδικασία αξιολόγησης, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», πρόσθεσε.
Η UNESCO δήλωσε ότι εξέφρασε τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές με αρκετές επιστολές και διαβίβασε το μήνυμα στον πρέσβη της Τουρκίας στο ίδρυμα την Πέμπτη.
 
Η προοπτική αλλαγής του καθεστώτος του μουσείου σε τζαμί έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας, καθώς και των ηγετών της χριστιανικής εκκλησίας.

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ