26.1 C
Thessaloniki
25.9 C
Athens

Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας

στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών

Ο Μιχαήλ Ματιούσιν συνομιλεί με τον Πιοτρ Ουσπένσκι για την Τέταρτη Διάσταση, ο Καζιμίρ Μαλέβιτς σχεδιάζει τους Σουπρεματιστικούς πλανήτες την ίδια ώρα που ο Κονσταντίν Τσιολκόφσκι μιλά για ταξίδια προς ένα άλλο σύμπαν, και η ομάδα του “Ηλεκτρο-οργανισμού” φέρνει τον ηλεκτρισμό ως παράγοντα οργάνωσης στην τέχνη, όπως ο Λένιν αντίστοιχα στην οικονομία. Κείμενα λογοτεχνικά, φιλοσοφικά, πολιτικά και καλλιτεχνικά, που βρίσκονται σε διάλογο με έργα ρωσικής πρωτοπορίας των αρχών του 20ου αιώνα, σε μια αμφίδρομη διαλεκτική σχέση με πολύ λεπτά διαχωριστικά όρια, παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην Τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας», που συνεχίζεται έως τις 13 Σεπτεμβρίου, στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη.

Το ουτοπικό πνεύμα της Ρωσικής Πρωτοπορίας, ένα ειδοποιό χαρακτηριστικό που συνοδεύει το καλλιτεχνικό αυτό φαινόμενο σχεδόν σε κάθε του πραγμάτευση, εντοπίζεται σε πολλές πτυχές της τέχνης της περιόδου από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τη δεκαετία του 1930 στη Ρωσία. Αρκετά νωρίτερα και από την πρώτη επαναστατική εξέγερση του 1905, συγγραφείς και διανοούμενοι διαφόρων καταβολών πρότειναν μια ουτοπική – για την εποχή και το ιστορικό πλαίσιο – εκδοχή της κοινωνίας του μέλλοντος, προσβλέποντας είτε στην πνευματική, είτε στην πολιτική, είτε στην επιστημονική αναβάθμιση σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Στην έκθεση, που επιμελείται η Αγγελική Χαριστού, Ιστορικός Τέχνης και προϊσταμένη του τμήματος συλλογών του Μουσείου, αναδεικνύονται η σκέψη, οι πειραματισμοί και οι θεωρίες των καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας σε σχέση με τις ουτοπικές ιδέες της ιστορικής αυτής περιόδου.

Η έκθεση βασίζεται σε έργα προερχόμενα από τη συλλογή Κωστάκη του MOMus και δομείται  σε ενότητες.
Κάθε ενότητα αφορμάται από αποσπάσματα κειμένων με αναφορά στην ουτοπία, τα οποία θα προέρχονται από κείμενα λογοτεχνικά, πολιτικά ή φιλοσοφικά, ενδεικτικά των N. Fedorov, V. Kandinsky, V. Lenin, A. Bogdanov, K. Tsiolkovsky, Μ. Bulgakov, Α. Lunacharsky, Β. Arvatov, Υ. Zamyatin, Y. Chernykhov, K. Malevich, S. Nikriitn κ.ά.

Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά και σε περιπτώσεις όπου το ουτοπικό σχέδιο εξελίσσεται σε δυστοπία, ιδιαίτερα στα λογοτεχνικά κείμενα των M. Bulgakov και Y. Zamyatin.

Γύρω από τα κείμενα αυτά θα στηθούν ενότητες έργων με αναφορές:
– στη διεύρυνση της Όρασης και γενικότερα των Αισθήσεων,
– στον Κοσμισμό και τον Εποικισμό Πλανητών,
– στη Σύνθεση των Τεχνών στην οποία θα βασίζεται το έργο τέχνης του μέλλοντος,
– στην Υπερβατική Τέχνη.
– στην Επιστημονική Φαντασία.
– στην επίτευξη της Αθανασίας.
– στην εξέλιξη της Επιστήμης.
– στην Αρχιτεκτονική του Μέλλοντος.
– στην Οικοδόμηση της Ιδανικής Κοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και
παράλληλες εκδηλώσεις καθώς και κύκλος μαθημάτων για ενήλικες.

Επιμέλεια: Αγγελική Χαριστού

Διάρκεια έκθεσης: 16 Ιουνίου – 13 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόγραμμα ξεναγήσεων:
16 Ιουλίου – 13 Σεπτεμβρίου 2020 (εκτός από 13 Αυγούστου) Κάθε Πέμπτη στις 12:30
Η παρακολούθηση των ξεναγήσεων προϋποθέτει δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310 589143 ή στο [email protected], με στόχο να τηρηθεί ο μέγιστος αριθμός των 18 ατόμων.

To Momus αναστέλλει τη λειτουργία των χώρων του για το κοινό στη Θεσσαλονίκη

Πηγή: cityportal.gr


ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Παρατείνεται έως τις 21 Φεβρουαρίου 2021 η έκθεση «Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην Τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας» στο MOMus – Moυσείο Μοντέρνας Τέχνης

Συνεχίζονται οι ξεναγήσεις κάθε Πέμπτη στις 12:30, με απαραίτητη δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 589143, ή στο [email protected])

Στον χώρο τηρούνται όλες οι συνθήκες ασφάλειας της δημόσιας υγείας. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους συμμετέχοντες είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως


 

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
few clouds
26.1 ° C
26.7 °
25 °
29 %
1.5kmh
20 %
Πα
26 °
Σα
21 °
Κυ
24 °
Δε
27 °
Τρ
27 °