ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Βασιλακόπουλος: «Έκρηξη» κρουσμάτων από τα πάρτι - Ένα τεστ μπορεί να είναι ψευδώς αρνητικό

«Αν ο κόσμος δεν εμβολιαστεί μαζικά δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκκίνηση του τουρισμού με τον τρόπο που γινόταν πριν την πανδημία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Μάρκο Δειμέζη.

Όπως ανέφερε τόσο τα μοριακά τεστ όσο και τα rapid test είναι πραγματικά χρήσιμα αλλά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ότι ο έχων αρνητικό τεστ πραγματικά δεν νοσεί. «Δυστυχώς ένα τεστ μπορεί να είναι ψευδώς αρνητικό. Δηλαδή να έχει κάποιος κορωνοϊό και να μην το δείξει» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα συνεχιζόμενα πάρτι χωρίς κανένα μέτρο προστασίας ανέφερε πως είναι σχεδόν αδύνατον να μην οδηγήσουν σε «έκρηξη κρουσμάτων» και ότι χώρες που έχουν τέτοιες «εκρήξεις» είναι η Ισπανία, Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ελλάδα γιατί είναι τουριστικές χώρες και πολλοί νέοι που είναι ανεμβολίαστοι προσπαθούν να διασκεδάσουν όπως πριν.

Ερωτηθείς σχετικά με την λήψη των έκτακτων μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο στην Μύκονο δήλωσε πως μπορεί να υπάρξουν όμοιες καταστάσεις και στα άλλα νησιά αν συνεχίσουν να διασκεδάσουν με τον ίδιο τρόπο εκτός αν αυτή η διασκέδαση επιτραπεί μόνο για πλήρως εμβολιασμένους.

Ο ίδιος έκανε έκκληση στους νέους να εμβολιαστούν άμεσα λέγοντας πως προλαβαίνουν το υπόλοιπο καλοκαίρι να γλεντήσουν και πως το εμβόλιο είναι η μόνη λύση ενώ για όσους δεν θέλουν εμβολιαστούν παρακάλεσε να αλλάξουν άποψη και να μην πιστεύουν ψευδείς ειδήσεις.

Παράλληλα, σημείωσε πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται.

Ερωτηθείς για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να εφαρμοστεί στους κλάδους που υπάρχει συχνή επαφή με το κοινό όπως τους υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς καθώς και όσους εργάζονται στην εστίαση, τον τουρισμό και τον  δημόσιο τομέα.