Viral: Η έκθεση της Αλεξάνδρας Μαράτη στη Γκαλερί Donopoulos

Την πρόσφατη δουλειά της με τίτλο Viral παρουσιάζει η εικαστικός Αλεξάνδρα Μαράτη στη γκαλερί Donopoulos.

Η δημιουργός παρουσιάζει στην ενότητα αυτή έργα ζωγραφικής και μεταλλικές κατασκευές.

Μέσα από τις τις εικαστικές της περιπλανήσεις η Αλεξάνδρα Μαράτη εισβάλλει στα εσωτερικά κλειστών χώρων, αποκαλύπτει τόπους – καταφύγια και τρόπους διαφυγής με μέσα μεταφοράς και φαντασιακά οχήματα. Οι σπονδυλωτές αλληγορικές εικόνες της, διεισδύουν παράλληλα στις ψυχικές διαδρομές των προσώπων που εμφανίζονται καλυμμένα, κρυμμένα, χαμένα. Οι ερημικές σκηνές τονίζονται από ομιχλώδεις γκρι αποχρώσεις, στις οποίες παρεμβαίνει ένας χρωματικός καταρράκτης που δημιουργεί φώτα μέσα στο viral σκοτάδι. Διαφαίνονται μεμονωμένα οχήματα και αντικείμενα που μετεωρίζονται και εκτινάσσονται με δύναμη, πολλαπλασιαστικά …η απέραντη Δύναμη του Ανθρώπου.

Τρείς ιστορικοί τέχνης γράφουν μεταξύ άλλων για το έργο της:

Harwig Knack, “Πίσω από τα έργα της Αλεξάνδρας Μαράτη ανακαλύπτουμε μια κριτική αντανάκλαση αυτών που η ίδια συναντά κάθε μέρα στο ίντερνετ, στα κοινωνικά μέσα, στις εφημερίδες, στο δρόμο ή ακόμη και στην ιδιωτική ζωή. Η τέχνη της γεμίζει από την παρατηρητικότητα, την ευαισθησία και την ενσυναίσθηση  απέναντι στους άλλους. Όλο αυτό αναδεικνύεται ζωγραφικά και πλαστικά μέσα από πίνακες και αντικείμενα που διηγούνται για την κοινωνική διαδραστικότητα, την αναζήτηση του εαυτού μας, για την φύση και το αστικό τοπίο, την επισφάλεια των οικοσυστημάτων μας, την μετανάστευση και για τους ανθρώπους που τρέπονται σε φυγή από πείνα και πόλεμο Ωστόσο, πάντα, ανακαλύπτουμε φωτεινές αναλαμπές- αισιόδοξες ουτοπίες- στις εικόνες των έργων της”.
Θάλεια Στεφανίδου: Η Αλεξάνδρα Μαράτη, επαναλαμβάνει τα σημάδια της. Όλα διφορούμενα. Ανάμεσα σε συνοριακά πεδία με ενεργειακή αύρα. Μοντέλα αναπαράστασης– ακτινογραφικές/φασματικές εικόνες-αποσυναρμολογήσεις.Συναισθηματικές  ιχνογραφίες  αντικειμένων, τόπων, επιθυμίας, αινίγματος. Η διέλευση είναι πάντα το πρόταγμα, σχεδόν εμμονή. Εκείνο το απειροελάχιστο πέρασμα ανάμεσα σε χωρικές και χρονικές διαστάσεις.
Δρ., Σάνια Παπά: Η ζωγραφική της διαδικασία βασίζεται στη «διαμάχη» πολλαπλών χρωματικών επιπέδων. Οι αντιπαραθέσεις, οι συνειρμικές τονικές ποιότητες και οι αλληλοεπικαλύψεις έντονων χρωμάτων με τη φωτεινή ακτινοβόλα τους διαύγεια προβάλλονται ως ερμητικοί τόποι αυτογνωσίας και εξάσκησης του βλέμματος. Το «εσωτερικό» φως με τις προσθετικές τεχνικές του μεταλλάξεις, ενδυναμώνει την αίσθηση της απειλής αλλά ταυτόχρονα και της εσωτερικής αναζήτησης.

Info

Αγίας Θεοδώρας 3, Θεσσαλονίκη
Εγκαίνια: Παρασκευή 15 Οκτωβρίου
Ώρα: 19.00 μ.μ.
Μέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή:από 11:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ. & 18:00 μ.μ. έως 21:00 μ.μ., Τετάρτη από 11:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ., Σάββατο: από 11:00 π.μ. έως 15:00 μ.μ.
Τηλ:2310552633
Πληροφορίες: [email protected], www.donopoulos.gr

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως