Βιβλιοπαρουσίαση: Στις Σκιές του έρωτα - τα μάτια που με κοίταξαν

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Παιδικό ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης, Γρηγορίου Παλαμά 3.

Παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Θεοδώρου με τίτλο «Στις Σκιές του έρωτα – τα μάτια που με κοίταξαν» στον ΙΑΝΟ


Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 12:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR, διοργανώνουν εκδήλωση με αφορμή το νέο βιβλίο του ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα Πέτρου Θεοδώρου, με τίτλο «Στις Σκιές του έρωτα – τα μάτια που με κοίταξαν». Μετά την παρουσίαση του βιβλίου θα ακολουθήσει ομιλία – συζήτηση, με θέμα διάφορες όψεις του έρωτα. Την  θα πραγματοποιηθεί ο ίδιος ο συγγραφέας με τον δικό του διαδραστικό τρόπο.

Λίγα λόγια για την εκδήλωση

Αυτή η ομιλία και η παρουσίαση βιβλίου έχει στον πυρήνα της την υπαρξιακά προσανατολισμένη προσέγγιση του συγγραφέα στον έρωτα. Χαρακτηριστικό της είναι ότι χτίζεται βήμα-βήμα, μέσα από την αλληλεπίδραση του συγγραφέα με το κοινό. Γνώμονάς της είναι τα διάφορα Κεφάλαια του βιβλίου, τα οποία συνθέτουν μια πολυδιάστατη μελέτη του έρωτα και της σχέσης του με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη και το Σκιώδες άγνωστο μέσα μας. Ένα εκτενές αλλά καλά δομημένο κείμενο με πολλά ευρήματα στο «στήσιμό» του, υπαρξιακά προσανατολισμένο και με γραφή άμεση, ποιητική.

Η ομιλία αυτή είναι και η πρώτη από κύκλο πέντε ομιλιών του Πέτρου Θεοδώρου, με τον γενικό τίτλο «Για τους αιρετικούς της αγάπης», οι οποίες θα ακολουθήσουν από τον Ιανουάριο του 2023. Η κάθε μία διατηρεί την αυτονομία της, όμως όλες συνδέονται, ως μέρη του ευρύτερου κύκλου που απαρτίζουν. Το δε ευρύτερο κοινό τους θέμα είναι διάφορες «αθέατες» όψεις των σχέσεων έρωτα, αγάπης και σεξουαλικού πόθου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

 

Το βιβλίο των ερώτων είναι το τέταρτο του συγγραφέα και η προσωπική του πρόταση για μια ιδιότυπη και πολυδιάστατη μελέτη του έρωτα στα 1000+1 πρόσωπά του. Επίσης, σε μεγάλο μέρος του, το βιβλίο εμβαθύνει στη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας – πολύ πέρα από το ανακριτικό φως της νόησης και της συνείδησής μας. Τα διάφορα Κεφάλαια του βιβλίου, χωρίς προκαταλήψεις αναγκαστικής αισιοδοξίας και «στρογγυλεμένες» γωνίες, αγγίζουν διάφορες όψεις του έρωτα.

• Το πώς ο έρωτας κυοφορείται στα βάθη του έσω κόσμου μας και το πεπερασμένο του χρόνου του.

• Τα ευαίσθητα σύνορά του με την αγάπη και τις δυσδιάκριτες περιοχές του πόθου και της εξάρτησης.

• Το πώς επιλέγεται ο εκάστοτε «Άλλος μας», μεγαλόπρεπος μεν για εμάς, αλλά πάντα άπιαστος, φασματικός, παρών μόνο εν τη απουσία του.

• Την υπόγεια σχέση του έρωτα με τον αχανή μη συνειδητό έσω χώρο μας, τη Σκιά μας, εκεί όπου συντίθενται αθόρυβα τα επαναλαμβανόμενα σενάρια και οι αδιέξοδες επιλογές μας.
Ένα μοναδικό εύρημα που χαρακτηρίζει τις Σκιές του έρωτα είναι ότι, στο τέλος κάθε ενότητας και πριν από την αρχή της επόμενης, παρεμβάλλεται ως επωδός και ένα Παράθεμα (σύντομο απόσπασμα ποιήματος, πεζού, στίχων τραγουδιού) ή μία μικρή αλλά συγκινησιακά φορτισμένη «Εκμυστήρευση ανωνύμου». […]

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος των πραγμάτων που τον ενδιαφέρουν έχει ποικιλοτρόπως να κάνει με την ψυχοθεραπεία και με τη συγγραφή.
Επικεντρώνεται στις σχέσεις έρωτα – αγάπης – σεξουαλικού πόθου, για τις οποίες γράφει και κάνει ομιλίες συστηματικά. Σταδιακά, δόμησε το σχετικό Πρόγραμμα ομιλιών και βιωματικών εργαστηρίων “Τα μάτια που με κοίταξαν”. […]