τραπέζια εσωτερικού χώρου

«Βρακί» Κρητικό Ρακάδικο: Όλη η Κρήτη, σε ένα μεζεδοπωλείο στην Τούμπα

Είναι ευτυχία να βρίσκεις κρητικές γεύσεις σε μεζεδοπωλεία της Κρήτης, πόσο μάλλον όταν τις βρίσκεις κι όλες μαζεμένες σε έναν κατάλογο, όπως αυτόν του Κρητικού Ρακάδικου «Βρακί», που άνοιξε τον Ιούνιο του 2021 στην οδό Πυλαίας, στην Τούμπα.

Από αρνί αντικρυστό κι άλλα κρέατα παρασκευασμένα με τον ίδιο, παραδοσιακό κρητικό τρόπο ψησίματος, μέχρι λαχταριστά σκιουφιχτά – κρητικά ζυμαρικά – και σαλάτες του νησιού, όλα εδώ συνταιριάζονται με την κρητική ρακή και δένουν σε έναν δικό τους χορό, στα τραπέζια του ρακάδικου. Όπως και οι ψυχές των θαμώνων του, που είναι άφθονοι και σταθεροί.

Η μαγειρική παράδοση της Κρήτης είναι αρκετά διαδεδομένη στη Θεσσαλονίκη – οι δύο περιοχές, άλλωστε, αγαπιούνται ιδιαίτερα – και είναι μία παράδοση, που κρατά από τα πανάρχαια χρόνια.

τραπέζια εσωτερικού χώρουτραπέζια εσωτερικού χώρουλαούτοτραπέζια εξωτερικού χώρουτραπέζια εξωτερικού χώρου

Περί αντικρυστού

Τέτοια είναι και η παράδοση του αντικρυστού, γνωστού κι ως «οφτού», που εδώ έχει την τιμητική του, όχι μόνο στη μορφή του πατροπαράδοτου αρνίσιου κρέατος, αλλά και όλων των άλλων ειδών, από χοιρινό, μέχρι κοντοσούβλι και κοκορέτσι.

Στο «Βρακί», που άνοιξε εν μέσω κορονοϊού και με όνομα που σίγουρα κανείς δεν ξεχνά εύκολα – όσες ρακές κι εάν πιει – η αρχαία παράδοση του αντικρυστού γίνεται καθημερινή συνήθεια, που μπορείς να απολαύσεις από το μεσημέρι, έως κι αργά το βράδυ.

Είναι το είδος ψησίματος που γίνεται «αντίκρυ στη φωτιά», τρόπος υγιεινός, με τον οποίο το κρέας κρατά όλες τις ουσίες του και ψήνεται αργά, καταλήγοντας να είναι ζουμερό και πιο νόστιμο από ποτέ, αλλά και καλύτερο για την υγεία, αφού μένει το καλύτερο κομμάτι του, χωρίς περιττά λίπη.

Πατροπαράδοτα, στην Κρήτη το κρέας το έψηναν με αυτόν τον τρόπο στις ορεινές περιοχές και δη οι βοσκοί, πλέον η παράδοση είναι πιο διαδεδομένη κι εσύ, έχεις την τύχη να το απολαύσεις στην περιοχή της Τούμπας, στο νέο αυτό, αυθεντικό κρητικό ρακάδικο, σε διάφορες γεύσεις.

σούβλες

Γεύσεις Κρήτης σε όλο το μενού

Στο «Βρακί», η φιλοσοφία του κρητικού μεζεδοπωλείου είναι εμφανής σε όλο το μενού.

Από τους οι περίφημους μπουρμπουριστούς χοχλιούς, την οφτή πατάτα, τους κολοκυθοκεφτέδες, τις τηγανιτές πατάτες με ανθότυρο, το απάκι και την καπνιστή μπριζόλα ή το τσιγαριαστό αρνί, μέχρι τα παστά, τις γραβιέρες και τα πιτάκια, στους μεζέδες το μενού του «Βρακί» έχει επιλογές που δεν πρόκειται να προσπεράσεις με τίποτα.

μπριζόλα με πατάτεςμπριζόλα με πατάτεςμακαρόνιασαλάτακοτόπουλο με σάλτσαορεκτικόλουκουμάδες με μέλι

Εδώ θα βρεις το παραδοσιακό κρητικό γαμοπίλαφο και τα  λαχταριστά σκιουφιχτά – παραδοσιακά κρητικά ζυμαρικά που θα σου μείνουν αξέχαστα – σε διάφορες γεύσεις.

Θα βρεις επίσης «σφουγγάτο», συνταγή τοπική της Κρήτης που θυμίζει ομελέτα με διάφορα υλικά και πολλά άλλα, με τα οποία μπορείς να συνοδέψεις τη ρακή σου, το κρασί ή τη μπύρα σου.

Δοκίμασε, οπωσδήποτε, ρακή παλαιωμένη και ρακόμελο και μία σειρά από κρητικές μπύρες. Στις σαλάτες όλες οι κλασσικές κρητικές γεύσεις, πάντα με τοπικά υλικά.

Πέρα από τη ρακή, κάθε Πέμπτη και Σάββατο συνοδεύεις το γεύμα σου και με παραδοσιακά κρητικά ακούσματα, ζωντανής μουσικής.

Εμείς, θα πάμε σύντομα! Εσύ;

 

Διεύθυνση: Πυλαίας 96, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6906521165
Facebook
Instagram
Ωράριο λειτουργίας: Όλες τις ημέρες της εβδομάδας 13.00 – 02.00

 

 

Διαβάστε επίσης: Rediviva Cucina Povera: Μία «αναγεννημένη κουζίνα των φτωχών» στην Άνω Πόλη

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε