Βρετανία: 15χρονη δημιούργησε αντηλιακό φιλικό προς το περιβάλλον

Βρετανία: Κορυφαίο επιστημονικό βραβείο δόθηκε σε 15χρονη μαθήτρια που δημιούργησε ένα φιλικό προς το περιβάλλον αντηλιακό. Η 15χρονη μαθήτρια εμπνεύστηκε την ιδέα αφού διάβασε για τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που περιέχουν τα αντηλιακά του εμπορίου

«Νεαρή Επιστήμονας της Χρονιάς»

Μια 15χρονη από τη Βρετανία ανακηρύχθηκε «Νεαρή Επιστήμονας της Χρονιάς». Πρόκειται για την Κέισι Ντίρι η οποία δημιούργησε ένα αντιηλιακό από φυτικά έλαια που προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και δεν βλάπτει το περιβάλλον.

«Αυτό είναι σουρεαλιστικό. Δεν αισθάνομαι ότι τα κατάφερα, αλλά τα κατάφερα! Αποφάσισα να κάνω αυτή την εργασία για να δημιουργήσω ένα πιο βιώσιμο, βιοδιασπώμενο και φιλικό προς το περιβάλλον αντηλιακό», δήλωσε η Ντίρι παραλαμβάνοντας το βραβείο της.

Η 15χρονη μαθήτρια εμπνεύστηκε την ιδέα για το αντιηλιακό αφού διάβασε για τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που περιέχουν τα αντηλιακά του εμπορίου οι οποίες καταλήγουν στα συστήματα ύδρευσης της χώρας.

«Πρέπει να βρούμε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση, επειδή τα συμβατικά αντιηλιακά βλάπτουν τη θαλάσσια ζωή και τους κοραλλιογενείς υφάλους, κάτι που δεν είναι δίκαιο», δήλωσε στο BBC.

Σκέφτηκε λοιπόν να δημιουργήσει ένα αντηλιακό χρησιμοποιώντας διάφορα φυτικά έλαια, συμπεριλαμβανομένων των ελαίων βιταμίνης Α και Ε. Στη συνέχεια, θέλησε να δει εάν τα έλαια μπορούν να απορροφήσουν και να προστατεύσουν από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA. Για να το κάνει αυτό, κατασκεύασε ένα αυτοσχέδιο φωτοκιβώτιο που περιείχε έναν φακό UVA. Μετά από μια σειρά πειραμάτων, η 15χρονη κατάφερε να δημιουργήσει φυσικά αντηλιακά με δείκτη προστασίας από SPF9 έως SPF34.

Τώρα, η 15χρονη μαθήτρια σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο για να δημιουργήσει ένα αντηλιακό που θα προστατεύει από την ακτινοβολία UVB. Οι ακτίνες UVB συμβάλλουν στην αύξηση των αλλεργικών αντιδράσεων στον ήλιο και στις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

«Αυτό το βραβείο θα με βοηθήσει να συνεχίσω και να εξελίξω το έργο και ελπίζω, κάποια μέρα, να έχω ένα πραγματικό προϊόν για να δώσω στους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βάζουν αρκετό αντηλιακό με αποτέλεσμα να παθαίνουν επικίνδυνα εγκαύματα που αργότερα μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του δέρματος


Life Κυριακή 25 Ιουνίου 2023 / φωτογραφία Depositphotos

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως