Νταλί

Βρέθηκε μετά από 40 χρόνια χαμένο κέρινο γλυπτό του Νταλί (ΦΩΤΟ)

Ένα κέρινο γλυπτό του Σαλβαδόρ Νταλί, που από καιρό θεωρούνταν χαμένο, ανακαλύφθηκε από μια εμπορική γκαλερί στη Χαβάη. Το έργο, που απεικονίζει μια σταυρωμένη μορφή του Χριστού, αποκαλύφθηκε την 11η Μαϊου, στα 118α γενέθλια του καλλιτέχνη.

Το γλυπτό βρέθηκε στο σπίτι ενός ανώνυμου ιδιώτη συλλέκτη των ΗΠΑ, ο οποίος, για τέσσερις δεκαετίες, το φύλαγε σε ένα θησαυροφυλάκιο μέσα στο αρχικό κουτί από πλεξιγκλάς που ο Νταλί είχε χρησιμοποιήσει για να κρατήσει το έργο ενώ το έφτιαχνε.

Salvador Dalí pictured with the original wax sculpture used to create his Christ of St. John of the Cross sculptures. Courtesy of Harte International Gallery

Φιλοτεχνημένο το 1979, το κέρινο γλυπτό χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία εκδόσεων από πλατίνα, χρυσό, ασήμι και μπρούτζο των ανάγλυφων γλυπτών του Νταλί με τίτλο Ο Χριστός του Αγίου Ιωάννη του Σταυρού. Αυτά τα έργα είναι όλα τρισδιάστατες παραλλαγές σε έναν ομώνυμο πίνακα του 1951 του Νταλί. Είναι μερικά από τα πιο ξεκάθαρα θρησκευτικά έργα που δημιούργησε ο Ισπανός καλλιτέχνης μετά την επιστροφή του στη μέση της ζωής του στην Καθολική πίστη το 1948.

Το γλυπτό ανακαλύφθηκε από τους ιδιοκτήτες των Διεθνών Γκαλερί Χάρτε στο Μάουι, αφού ήρθαν σε επαφή με τον συλλέκτη για να αγοράσουν ένα βιβλίο τέχνης από αυτόν. Σύντομα, οι συνιδιοκτήτες του Χάρτε, Γκλεν και Ντέβον Χάρτε, συνειδητοποίησαν ότι ο συλλέκτης διέθετε επίσης ένα πρωτότυπο έργο του Νταλί και ξεκίνησαν συζητήσεις για την απόκτησή του. Ενώ ο συλλέκτης θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, ένας εκπρόσωπος της γκαλερί επιβεβαιώνει ότι είχε «στενή σχέση» με τον καλλιτέχνη.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι ο λόγος που παρέμεινε ανέπαφο μέσα στον χρόνο είναι το γεγονός ότι διατηρήθηκε τόσα χρόνια σε ένα υπόγειο. Ο Χάρτε αγόρασε το έργο σε άγνωστη τιμή.

Για περισσότερα από 40 χρόνια, η οικογένεια Descharnes αναγνωρίζει έργα του σουρεαλιστή καλλιτέχνη για να προστατεύσει την κληρονομιά του από πλαστογραφίες.

Εκπρόσωπος της γκαλερί ανέφερε ότι το έργο θα εκτίθεται για το κοινό ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει αν τελικά θα διατεθεί για δημοπρασία ή ιδιωτική αγοραπωλησία.

Με πληροφορίες από The Art Newspaper

Διαβάστε επίσης:

Η «Μέριλιν Μονρόε» του Άντι Γουόρχολ έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης του 20ου αιώνα

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως