Χρωματιστές Γυναίκες στο Μπενσουσάν Χαν

Χρωματιστές Γυναίκες στο Μπενσουσάν Χαν

Η θεατρική παράσταση Χρωματιστές Γυναίκες του Βασίλη Ζιώγα θα παρουσιαστεί στο Μπενσουσάν Χαν, 26-27-28 Ιουλίου 2018.

Δύο γυναίκες, δύο αδελφές, η Έλλη και η Άννα, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από αυτό το κάτι, το σκοτεινό “παρελθόν”, κάπου στο πατρικό τους σπίτι – ή και όχι.
Δύο αντίθετοι κόσμοι που βρίσκουν το σημείο συνάντησής τους στην ανάμνηση και στην αναπαράσταση της παιδικής τους ηλικίας. Προκαλούν, τσαλακώνονται, απελπίζονται, αναπολούν, θυμώνουν, αγαπιούνται, πεθαίνουν και  ξαναγεννιούνται από τις στάχτες τους.Δύο υπάρξεις, δύο αντίρροπες δυνάμεις – το συνειδητό και το ασυνείδητο.
Και μία διαδρομή, αυτή στα σκοτεινά πεδία της φαντασίωσης και της απωθημένης επιθυμίας. Ο φόβος του ανθρώπου προς το άγνωστο, το διαφορετικό, το αβέβαιο. Ένας αγώνας επιβίωσης. Η λύτρωση που έρχεται μέσω του άλλου. Ένα παράθυρο προς την ελευθερία που ανοίγουν μαζί.

Θεατρική Παράσταση
ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
του Βασίλη Ζιώγα
26-27-28 Ιουλίου 2018
στο Μπενσουσάν Χαν (Εδέσσης 6, Άνω Λαδάδικα)

“Έίναι ένα έργο πρόκληση ως προς το θέμα του και το χειρισμό του, αλλά είναι κι ένα ποιητικό οικοδόμημα σχεδόν γεωμετρικό και μουσικό. Η χρήση της γλώσσας, οι συγκοές του ρυθμού, ο βιωμένος χρόνος των προσώπων, η ελλειπτική γραφή, οι υπόγειες διασυνδέσεις των μοτίβων, η συνειρμική σύνδεση, συγκροτούν ένα μόρφωμα εντελές.”
Κώστας Γεωργουσόπουλος, “Τα Νέα”, 19-11-1984

Μέσα στο σπίτι, στα μπετά και στην σκόνη. Με λουλούδια όμορφα αλλά και από αυτά που σε τραυματίζουν εάν τα αγγίξεις, μέσα στην λάσπη και την γυαλάδα των μπρούτζινων ίσως λεπτομερειών. Τούβλα και τσιμεντόλιθοι σαν σκηνικό που θυμίζει σπίτι εγκαταλελειμμένο, γιατί αυτό είναι αυτές οι γυναίκες ή για αυτές τις γυναίκες. Ημίφως και ξανά φως. Για λίγο… ίσα να παίξουν κάτι και να τραγουδήσουν κάποιο παλιό σκοπό. Μουσική από το υπερπέραν του υπερεγώ. Ακούγεται και δεν ακούγεται από την μία, ή και από τις δύο. Το ίδιο κάνει…
Στόχος λοιπόν της εργασίας μας είναι να βρίσκουμε τα “λογικά” στοιχεία που με την σειρά τους όμως μας οδηγούν στο παράλογο, όχι σαν φόρμα, αλλά ως κάτι εσωτερικό και αληθινό. Σχεδόν καθημερινό.
Το πεδίο σε ότι αφορά την ερμηνεία των προσώπων και την σκηνοθεσία, συνεχώς διευρύνεται, όπως και “εμείς”. Η μορφή μεταβάλλεται και είναι αυτό ακριβώς που καταλάβαμε: πως δεν πρέπει να παγιδευτούμε σε κάποια ‘φόρμα’ αλλά να ανακαλύπτουμε το κείμενο, τις λέξεις, χωρίς προκατάληψη, με οδηγό το αίσθημα του συγγραφέα -και το δικό μας- που κρύβεται πίσω από τον λόγο…  
Και έτσι ο θεατής παρασύρεται δια του συγγραφέα Βασίλη Ζιώγα σε ένα αδιάκοπο, αποκαλυπτικό παιχνίδι γνωριμίας συναισθημάτων. Σαν άλλες “Δούλες” του Ζενέ, χωρίς την κυρία να οδηγεί… Αλλά η μία απέναντι από την άλλη, με μοναδική “κυρία” την θύμηση.
Γιατί το παράλογο και το λογικό είναι μέσα στον καθένα από εμάς.

Σύντομη Περιγραφή Καλλιτεχνικής Ομάδας (Βιογραφικά, ιστορικό)
Η νεοσύστατη ομάδα BOW, με ιδρυτικά μέλη την Τίνα Τζάθα και την Κάλλυ Κυριακού, αρχίζει  δειλά δειλά αλλά και δυναμικά τα πρώτα χιλιόμετρα στο θεατρικό σανίδι, με πρώτη δουλειά τις «Χρωματιστές Γυναίκες».
Tα μέλη και οι συντελεστές έχουν κοινές αφετηρίες και προσλαμβάνουσες. Στην πλειοψηφία τους είναι νέοι ηθοποιοί και καλλιτέχνες που σκοπό έχουν να αναπτύξουν μία κοινή γλώσσα και πορεία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Παίζουν οι: Κάλλυ Κυριακού, Τίνα Τζάθα
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Παρθενόπη Μπουζούρη
Μουσική: Μαριάμ Ρουχάτζε
Φωτογραφία/Βίντεο: Κωνσταντίνα Μάντζαρη
Αφίσα/Πρόγραμμα: Πάνος Γέρος
Επιμέλεια Σκηνικών: Της Ομάδας.
Βιογραφικά συντελεστών:

Η Παρθενόπη Μπουζούρη γεννήθηκε στην Ξάνθη. Σπούδασε Γεωπονία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Υποκριτική στη Δραματική Σχολή Βεάκη. Ιδρυτικό μέλος μαζί με την Άντζελα Μπρούσκου του Θεάτρου Δωματίου. Έχει λάβει μέρος στις παραστάσεις: 1994 Μισάνθρωπος του Μολιέρου, 1997 Δεσποινίδα Τζούλια του Σντρίντμπεργκ, 1999-2000 Μήδεια του Ευριπίδη, 2001 Ναι της Μαργαρίτας Καραπάνου, 2002 Βόϋτσεκ του Μπύχνερ, 2004  Ήρθε η ώρα τομή του Άλμπερτ Οστενμάιερ, 2005 Περιμένοντας… κάτι για την Πείνα… περφόρμανς βασισμένη στο Περιμένοντας τον Γκοντό, 2006 Ηλέκτρα του Σοφοκλή (Φεστιβάλ Αθηνών), 2008 Λεωφορείον ο πόθος του Τέννεσυ Ουίλιαμς, Αγαμέμνων Αισχύλου Επίδαυρος, Blasted της Σάρα Κέην, 2009 Ρεάλιτυ… περφόρμανς με υλικά από την πραγματικότητα, 2010 Τίτος Ανδρόνικος του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (Εθνικό Θέατρο), 2010 Wonderland βασισμένο στην Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων του Κάρολ Λιούις, 2011 Μαμά η Ζωή είναι αγρίως απίθανη σύνθεση δύο έργων της Μαργαρίτας Καραπάνου (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), 2012 Επιτάφιος – περφόρμανς με κείμενα του Κ. Καστοριάδη, 2013 4.48 Ψύχωση της Σάρα Κέην, 2014 Βάκχες του Ευριπίδη (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου), 2014 Τα Πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ του Φασμπίντερ (Εθνικό Θέατρο), 2015 Το τρελό αίμα του Παντελή Πρεβελάκη (Θέατρο Τέχνης), Μάγκντα Γκέμπελς του Γιώργου Βέλτσου (Εθνικό Θέατρο), 2016 -2017 Ρομπέρτο Τσούκο του Κολτές, 2018 Έντα Γκάμπλερ του Ίψεν. Όλα τα παραπάνω σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου και παραγωγή του Θεάτρου Δωματίου. Εκτός Θεάτρου Δωματίου έχει συνεργαστεί με τους: Μιχαήλ Μαρμαρινό, Ρούλα Πατεράκη, Γιάνγκο Ανδρεάδη, Σταύρο Λίτινα, Αλέξανδρο Διαμάντη, Μάρθα Φριντζήλα, Κίρκη Κάραλη, Ελένη Μποζά. Έχει διδάξει το μάθημα της αγωγής του λόγου στις σχολές Αρχή της Νέλλης Καρά και Ιάκωβος Καμπανέλλης του δήμου Αγ. Βαρβάρας. Τώρα διδάσκει στην σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στην σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

Η Τίνα Τζάθα γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αίγινα. Το 2016 αποφοίτησε από την Ανώτερη Δραματική Σχολή Ιάκωβος Καμπανέλλης. Επίσης, είναι τελειόφοιτη στο τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ιταλικά.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ:
2013 – «Les Misérables» Workshop – West End, London, UK (Delfont Mackintosh Theatres Education) ~ Τραγούδι, Χορός, Συνοπτική Ιστορία Μουσικού Θεάτρου, «Οι Άθλιοι» στον Κόσμο. 2009-2010 – Σεμινάρια αυτοσχεδιασμού Compagnie EliKa. Με τις Elise Apostolou και Karine Papin

ΘΕΑΤΡΟ
•   2017 – «Καπετάν Μιχάλης» του Ν. Καζαντζάκη (σκηνοθεσία: Βασίλης Βασιλάκης)
Στην παράσταση έχει κάνει την Μουσική Επιμέλεια και η μουσική είναι ζωντανή επί σκηνής από την ίδια. H πρεμιέρα έγινε στο Θέατρο Άλφα Ιδέα. Αργότερα ξεκίνησε περιοδεία σε Ικαρία, Κρήτη (σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης), Αίγινα, Θεσσαλονίκη (σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος) και Ευρώπη – Δανία, Σουηδία (στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Δανίας, στο Ίδρυμα Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Στοκχόλμης σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Στοκχόλμης, και στο Backa Kulturhus στο Γκέτενμποργκ). Αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα στο Θέατρο Τόπος Αλλού από τον Οκτώβρη μέχρι τον Δεκέμβρη.  
•   2016 – «Το Μάθημα» του Ε. Ιονέσκο (σκηνοθεσία: Βασίλης Βασιλάκης)
Παρουσιάστηκε σε όλη την Ελλάδα εκτός άλλων και σε συνεργασία με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας, Σερρών, Εδεσσαικό Θέατρο κ.α.
•   2015 – «Αφιέρωμα στον Αισχύλο» (σκην. Λουκάς Θάνος)
Αποσπάσματα από την Ορέστεια και τον Προμηθέα Δεσμώτη, στα πλαίσια του Φεστιβαλ ?Στην Σκιά των Βράχων? στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»
•   2013-2016 – Φοιτήτρια Δραματικής Σχολής
Συμμετείχε στα έργα «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» του Δ. Κορομηλά (σκην. Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου – ρόλος Γιάνναινα), «Πέρσες» του Αισχύλου (σκην. ΠαρθενόπηΜπουζούρη – ρόλος Αγγελιοφόρος), «Αγαμέμνων» του Αισχύλου (σκην. ΠαρθενόπηΜπουζούρη – ρόλος Κήρυκας), «Ο Βυσσινόκηπος» του Α. Τσέχωφ (σκην. Θεόδωρος Εσπίριτου – ρόλος Φιρς), «Το Σπίτι Της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φ. Γ. Λόρκα (σκην. Θεόδωρος Εσπίριτου – ρόλος Υπηρέτρια), «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή (σκην. ΠαρθενόπηΜπουζούρη – ρόλος Ηλέκτρα), «Έγκλημα και Τιμωρία» του Φ. Ντοστογιέφσκι (σκην. Θέμης Πάνου – ρόλος Λεμπεζιάτνικωβ), «ΡομπέρτοΤσούκκο» του Μπ. Μαρί Κολτέζ (σκην. Γιάννης Παπαγιάννης – ρόλος Τσούκκο, Γυναίκα), «Δον Ζουαν» του Μολιέρου (σκην. Θεόδωρος Εσπίριτου – ρόλος Δον Ζουάν)
• 2013 – «Μια Ζωή Σ? Ασπρόμαυρα Καρέ» (σκην. Τόνιας Ζαραβέλα)
Live τραγούδια και σκηνές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.
• 2013 – «The Age Of Aquarius» (σκην. ΑngieDroulias)
Παράσταση εξ? ολοκλήρου στα αγγλικά. Βοηθός Σκηνής και ηθοποιός.
Liveτραγούδια, χορόςκαιαποσπάσματααπόδιάφοραμιούζικαλ (The Wizard Of Oz, Annie, Grease, The Phantom Of The Opera, Fiddler Of The Roof etc)
• 2013 – «Τα Ίδια και τα ίδια» του Γ.Σουρή (σκην. Βασίλη Βασιλάκη)
(συρραφή μονόπρακτων και ποιημάτων – μελοποιημένων για την παράσταση του συγγραφέα, με ζωντανή μουσική και τραγούδι) – Θεατρική Ομάδα Ορμίσκος
• 2012 – «Ο Δράκος» του Ε.Σβαρτς(σκην. ΛάγιαΜαστρογιαννίδου)
Θεατρική Ομάδα xARTaetos
• 2011 – «Μήδεια» του Μποστ(σκην. ΛάγιαΜαστρογιαννίδου)
Θεατρική Ομάδα xARTaetos

ΘΕΑΤΡΟ ΔΡΟΜΟΥ
Μέλος για 3 χρόνια της ομάδας Θεάτρου Δρόμου του σκηνοθέτη Jean Jacques Tesson με βάση τα ακροβατικά, τα street performances, τους αυτοσχεδιασμούς κ.α.
2007 – «To Κοριτσάκι με τα σπίρτα»

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
• 2014–«10η Εντολή» (2 επεισόδια)
• 2013–Διαφήμιση «Cosmote»

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
• «Μικρά Αγγλία» του Π. Βούλγαρη
Αρχική μετάφραση κειμένου-σκηνής (ελληνικά – ισπανικά)

ΠΟΦΕΠΑ:
Από τις αρχές του 2015, είναι μέλος των Πολιτιστικών Ομάδων Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετέχοντας στην διοργάνωση και την διεξαγωγή διάφορων πολιτιστικών εκδηλώσεων (ετήσιου 3ήμερου φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, συζητήσεις, αιμοδοσίες κ.ά.)
Διδάσκει υποκριτική – αυτοσχεδιασμό – θεατρικό παιχνίδι στην Θεατρική Ομάδα «Ρακοσυλλέκτες» των Π.Ο.Φ.Ε.Π.Α και έχει σκηνοθετήσει με την ομάδα τα εξής έργα: «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρ. Ατάυντε (2016) και «La Barriera», συρραφή κειμένων που έκανε η ίδια και η ομάδα με θέμα την καταπίεση, την καταστολή του ανθρώπου (2017).

Η Κάλλυ Κυριακού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και σπουδάστρια της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Δήμου Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης». Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Επίσης ασχολείται με το τραγούδι.
Με το θέατρο έχει ασχοληθεί από το 2010 όντας μέλος διαφόρων θεατρικών ομάδων. Οι δύο τελευταίες της είναι η Θεατρική Ομάδα του ΤΕΙ Πειραιά «Freakασέ» (2015-2017) με την οποία συμμετείχε στα εξής έργα: «Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσούαν» του Μπ.Μπρέχτ και η παράσταση «Χ+Ψ», μία συρραφή κειμένων.
Σαν εθελόντρια έχει συμμετάσχει και στην παράσταση «New Greece» το 2014, με την ομάδα Όπερα των Ζητιάνων που ανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν.
Το 2017 έγινε μέλος της Θεατρικής Ομάδας των Πολιτιστικών Ομάδων Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών «Ρακοσυλλέκτες» με την οποία συμμετείχε στην παράσταση «Κυρία Μαργαρίτα» του Ρ. Ατάυντε και συνεχίζει και στο καινούριο έργο του 2018 για το 13ο Φεστιβαλ των ΠΟΦΕΠΑ.
Έχει υπάρξει εθελόντρια μεταξύ άλλων στο Athens Pride, στο Μικρό Παρίσι των Αθηνών, στο Erasmus+ Program στο Άμστερνταμ, στο Αλληλέγγυο Φαρμακείο Κορυδαλλού κ.ά.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η απόφαση να πραγματοποιησουμε τις παραστάσεις, πάρθηκε μετά απο μεγάλη συζήτηση!
Μέρος απο τα έσοδα θα διατεθεί για βοήθεια και ολοι οι συντελεστές συμμετέχουμε ενεργά στις δράσεις αλληλεγγύης.
Η παράσταση έχει ως κεντρικό θεμα τη μνήμη και τη διαχείριση της.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε