Site icon Cityportal.gr

«Χρυσοφόρον Γης Ανάστημα» Το Παγγαίο των Μύθων και της Ιστορίας

«Χρυσοφόρον Γης Ανάστημα» Το Παγγαίο των Μύθων και της Ιστορίας
Επανακυκλοφόρησε  το βιβλίο «Χρυσοφόρον Γης Ανάστημα», της εκδοτικής ομάδας του Ε.Ο.Σ. Καβάλας «Το μέλι των γκρεμών».
 
Τα κείμενα του βιβλίου «Το Χρυσοφόρο Παγγαίο και τα Μυστήρια», και «Το όρος Παγγαίο και η συμβολή του στον Ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό», που συνέγραψαν η φιλόλογος Ελένη Γαραντούδη και ο δικηγόρος Θόδωρος Λυμπεράκης, περιέχουν μοναδικές και πολύτιμες πληροφορίες για την περιοχή  και καταδεικνύουν τη σημαντική της θέση στην ιστορία και την εξέλιξη του αρχαίου κόσμου. Το βιβλίο είναι εμπλουτισμένο με πολλές έγχρωμες φωτογραφίες του βουνού, ενώ η συνοπτική μετάφραση των κειμένων του στα αγγλικά έγινε από την καθηγήτρια Παρασκευή Φετά.
 
Οι δυο πρώτες εκδόσεις του σημαντικού αυτού έργου, το 1999 η πρώτη, και το 2000 η δεύτερη, ήταν εξαντλημένες από καιρό, ως αποτέλεσμα του μεγάλου ενδιαφέροντος εκ μέρους των Καβαλιωτών. Η τρίτη ανανεωμένη έκδοση, διακοσίων  πολυτελών σελίδων, οφείλεται στη βοήθεια του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και του τότε  Υπουργού κ. Γιώργου Καλαντζή, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της επανακυκλοφορίας του.
 
Το βιβλίο έχει διατεθεί σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Καβάλας και όποιος  ( από όλη την Ελλάδα) ενδιαφέρεται, μπορεί να το προμηθευτεί στα γραφεία του Ε.Ο.Σ. Καβάλας. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2510 224294 και 6945 383911 και mail@eoskavalas.gr.

Γιατί να διαβάσει κάποιος το βιβλίο «Χρυσοφόρον Γης Ανάστημα»

Πρόκειται για μια  σπάνια  πολυτελή έκδοση, εμπλουτισμένη με έγχρωμες φωτογραφίες, που αφορά τους μύθους και την ιστορία του Παγγαίου όρους.
 
Η τελευταία αυτή   εκδοτική προσπάθεια που αναφέρεται στο Παγγαίο και στο «χρυσάφι» των μύθων και της Ιστορίας του, δεν είναι ένα βιβλίο για ορειβάτες μόνο ούτε ένα βιβλίο για αρχαιογνωσία..
 
Το προτείνω  στον κάθε Έλληνα που αναζητεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το «ένδοξο παρελθόν», για να ξέρει «που πατά και που πηγαίνει» και  για να μάθει τα μυστικά του ενδοξου όρους, από τα βραχογραφήματά  του έως  τα χρυσοφόρα κοιτάσματα. Από τη χλωρίδα έως τις χιονισμένες του κορφές. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιήγηση και αναπάντεχη κατάκτηση γνώσης.
 
Όποιος αναζητήσει κάτι αντίστοιχο για την ιστορία του Μακεδονικού επιβλητικού ορεινού όγκου, θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν σύγχρονες εκδόσεις  που να ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα ενός σημερινού αναγνώστη. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η παρούσα έκδοση με τις δυο μελέτες της: «Το χρυσοφόρο Παγγαίο και τα Μυστήρια» της Ελένης Γαραντούδη και  «Το όρος Παγγαίο και η συμβολή του στον ελληνικό και τον παγκόσμιο πολιτισμό» του Θεόδωρου Λυμπεράκη.
 
Εν πολλοίς,  δεν πρόκειται για  έργο μυθοπλασίας   αλλά  για ένα έργο τεκμηρίωσης, ένα γραπτό ντοκιμαντέρ, ένα σπάνιο βιβλίο συλλεκτικό, μια έρευνα ιστορική και μια καταγραφή στοιχείων από έγκυρες πηγές.
 
Προτείνει ο Παύλος Λεμοντζής
 
Exit mobile version