Τριπλά εμβολιασμένος υγειονομικός νόσησε δύο φορές

Αντιδράσεις των υγειονομικών για τα πρωτόκολλα της καραντίνας

Συνθήκες πολέμου βιώνουν τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς όχι μόνο τα κρούσματα αυξάνονται, αλλά πλέον θύματα του κορωνοϊού έπεσαν και οι υγειονομικοί, με την απουσία τους να δημιουργεί τεράστια κενά.

Ο Φώτης Τουλγαρίδης, καρδιολόγος του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», είναι ένας από τους υγειονομικούς που νοσούν με κορωνοϊό. Δεν είναι η πρώτη φορά που νοσεί, καθώς την πρώτη φορά που νόσησε ήταν προτού κάνουν την εμφάνισή τους τα εμβόλια. Σύμφωνα με τον ίδιο, επειδή έχει εμβολιαστεί τριπλά η νόσηση είναι ηπιότερη.

«Το υγειονομικό προσωπικό μέσα στα νοσοκομεία έχει συνηθίσει και να νοσεί και να εργάζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες», δήλωσε.

Ο κ. Τουλγαρίδης χαρακτήρισε αισχρά τα πρωτόκολλα που έχει εκδόσει ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας: «Τα πρωτόκολλα μέχρι στιγμής είναι αισχρά, γιατί ουσιαστικά δεν στηρίζονται σε στέρεα επιστημονική γνώση, αλλά είναι της τελευταίας στιγμής πρωτόκολλα, γιατί τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα. Υπάρχουν τόσες πολλές ελλείψεις που προϋπήρχαν της πανδημίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το να γυρνάει κανείς στην εργασία του μετά από πέντε ημέρες καραντίνας είναι επισφαλές σχετικά με το αν θα μεταδόσει τον ιό. Οι πιθανότητες διάδοσης του ιού είναι πολλές, καθώς όπως τόνισε πολλοί συνάδελφοί του καλούνται να γυρίσουν στο πόστο τους μετά από πέντε ημέρες καραντίνας.

«Η μετάλλαξη που κυριαρχεί είναι η Όμικρον. Η Όμικρον φαίνεται να έχει μικρότερο ποσοστό και διάστημα επώασης, και ίσως γι αυτό υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψει νωρίτερα κάποιος στην εργασία του. Όλα όμως εξαρτώνται από το προφίλ του ασθενούς. Θα πρέπει να ελέγχεται η παραμονή των συμπτωμάτων, δεν μπορεί να επιστρέψει κάποιος που αισθάνεται μεγάλη κόπωση και σίγουρα καλό θα ήταν να βρίσκεται σε επαφή με τον γιατρό του, ώστε να είναι αυτός που θα τον καθοδηγήσει εάν χρειαστεί περαιτέρω εξετάσεις», είπε η πνευμονολόγος Μάτα Τσικρικά.

«Να ευχηθούμε στον κόσμο να έχει την υγεία του και να εμβολιαστεί με την τρίτη δόση, γιατί φαίνεται ότι δημιουργεί ισχυρό τείχος ανοσίας», κατέληξε ο κ. Τουλγαρίδης.
«Με το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται αύξηση κρουσμάτων»

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης δήλωσε πως η ταυτόχρονη συνύπαρξη της Όμικρον και της γρίπης προκαλεί ανησυχία, ενώ πρόσθεσε πως είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των παιδιών, ο οποίος αποτελεί την καλύτερη πρόληψη.

«Η παραμονή των παιδιών στο σχολείο είναι λιγότερο από το 1/3 του 24ώρου. Το άνοιγμα των σχολείων σηματοδοτεί άνοιγμα και άλλων δραστηρίοτήτων, όπως εξωσχολικών δραστηριοτήτων ή επισκέψεις στις παιδικές χαρές, και αυτό για εμάς είναι ανησυχητικό φαινόμενο. Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων κι εκείνο που μας ανησυχεί είναι ότι αναμένεται αύξηση άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως η γρίπη».

Ο κ. Μαζάνης τόνισε πως είναι απαραίτητο οι γονείς να εφαρμόσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την ατομική υγιεινή.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως