Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Υπερψηφίστηκε το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε αργά το βράδυ της Τρίτη 11/4 στη Βουλή η συμπληρωματική τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών – με την οποία επιχειρεί να μπλοκάρει την εκλογική κάθοδο του καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές.

Η τροπολογία έρχεται να συμπληρώνει τις διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου των προϋποθέσεων συμμετοχής των συνδυασμών στις εθνικές εκλογές και προβλέπει πως αυτός ο έλεγχος δεν θα γίνεται από μία πενταμελή Επιτροπή του Τμήματος αλλά από το σύνολο των ανώτατων δικαστικών που μετέχουν σε αυτό.

Κι αυτό προκειμένου -όπως αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεση- να διασφαλίζονται «τα αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και απροσωπόληπτης κρίσης».

Υπέρ της προωθούμενης διάταξης ψήφισαν εκτός της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο διατήρησε τις επιφυλάξεις του, έκρινε ωστόσο πως στην παρούσα συγκυρία προέχει η απαγόρευση της καθόδου Κασιδιάρη στις εκλογές.

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα και απείχε από την ψηφοφορία, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Μέρα25 και ΕΛΛΥΣΗ) καταψήφισαν.

«Μπρα ντε φερ» στην Βουλή με φόντο την ψήφιση της τροπολογίας

Νωρίτερα, ο εισηγητής της τροπολογίας και υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κάλεσε όλα τα κόμματα να συσπειρωθούν απέναντι στο φασισμό και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε ότι κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά.

«Θυσιάζετε την στρατηγική στόχευση που έπρεπε να έχουμε όλοι μαζί ώστε το μήνυμα να είναι καθαρό χωρίς ερωτηματικά χωρίς αστερίσκους χωρίς υποσημειώσεις. Ότι όλοι μαζί έπρεπε να πούμε ότι οι εγκληματίες δεν μπορούν να παριστάνουν τους πολίτικους αρχηγούς και τα πολιτικά κόμματα».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση «για θεσμικές και συνταγματικές ακροβασίες», ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξει μια τροπολογία, τονίζοντας ότι στις επερχόμενες εκλογές ο λαός θα αποδείξει με την ψήφο του ότι είναι απέναντι στον φασισμό.

«Γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς και του Κασιδιάρη. Ένα λάθος δεν διορθώνεται με επιμονή στο λάθος και θεσμικές ακροβασίες που απειλούν να βάλουν την αστική τάξη σε περιπέτειες και να τροφοδοτήσουν την ακροδεξιά».

Υπερψήφισε το ΠΑΣΟΚ αν και με ενστάσεις
«Δυόμισι χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης κοιτούσε τις δημοσκοπήσεις επιτρέποντας στους φονιάδες να κάνουν προεκλογική εκστρατεία από τις φυλακές. Σήμερα ο κ. Τσίπρας έκανε τον Πόντιο Πιλάτο ψαρεύοντας σε θολά νερά», σημείωσε ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ.

Τα «όχι» από ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ήταν συνειδητή επιλογή για να συντηρείται τέτοια συζήτηση. Ότι δήθεν όποιος δεν είναι με τα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης, κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γ.Γ του ΚΚΕ.

«Δεν αλλάζεις τη Δημοκρατία με νόμους και τροπολογίες, δεν φοβάται η Δημοκρατία», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Δεν θα γίνουμε συνεργοί στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη και των λοιπών ναζί που θα πετύχει και πετυχαίνει η απαγόρευσή σας», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν και οι υπόλοιπες πέντε υπουργικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί στο σχέδιο νόμου, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης δεν έκανε δεκτή καμία από τις 19 βουλευτικές τροπολογίες και συνεπώς δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ολοκληρώνοντας την διαδικασία της συζήτησης, εστίασε στην επίμαχη τροπολογία για τον έλεγχο από τον ‘Αρειο Πάγο της νομιμότητας των συνδυασμών και των κομμάτων προκειμένου να μην συμμετέχουν στις εκλογές καταδικασμένοι έστω και πρωτόδικα για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, λέγοντας ότι είναι φυσιολογικό να υπήρχαν εκτενείς αναφορές από όλους τους βουλευτές, επισημαίνοντας πως το κάθε κόμμα ανάλογα με τον τρόπο που τελικά τάχθηκε αναλαμβάνει και την ευθύνη του.

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου, κ. Βορίδης επισήμανε πως αυτό έχει μόνο θετικές διατάξεις. Ο υπουργός κλείνοντας την τοποθέτησή του προχώρησε σε έναν εκτενή απολογισμό ανά πεδίο του έργου της Κυβέρνησης της ΝΔ και το αντιδιέστειλε με όσα ανέφερε ο πρόεδρος και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ.


Ελλάδα | Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως