ΥΠΕΞ προς Τουρκία: H παραποίηση της Ιστορίας δεν αποτελεί ένδειξη καλής γειτονίας

Για «ψεύδη, παραποίηση της ιστορίας και χρήση εμπρηστικής ρητορικής» που «δεν συνάδουν με την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας από χώρα, η οποία επιθυμεί να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας» κάνει λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλοντας το αντίστοιχο τουρκικό.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχα χαρακτηρίσει την Ελλάδα εκείνης της εποχής όργανο «ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που εποφθαλμιούσαν την πατρίδα μας» ενώ μιλά για «εγκλήματα κατά της ανθρωοπότητας» «φρικαλεότητες» του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη.

Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει πως «Η νηφάλια αναγνώριση των γεγονότων, από κάθε χώρα, στην προκειμένη περίπτωση από την Τουρκία, συνιστά αναγκαίο βήμα και εχέγγυο της δέσμευσης ότι ζοφερές στιγμές όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν θα επαναληφθούν.

Η αυτοκριτική, η συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού αποτελούν ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού. Για την επούλωση των πληγών του παρελθόντος και τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών. Για την εμπέδωση της ειρηνικής συμπόρευσής τους».

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως