Ζαν Πωλ Γκωτιέ: O μόδιστρος των πιο εκκεντρικών διασήμων γυναικών

Γεννημένος στις 24 Απριλίου του 1952 στο προάστιο Arcueil του Παρισιού, ο Ζαν Πωλ Γκωτιέ ενδιαφερόταν για τη μόδα από νεαρή ηλικία, αλλά ποτέ δεν είχε εκπαιδευτεί στο σχέδιο. Το στοιχείο αυτό όμως δεν αποτέλεσε εμπόδιο και σύντομα το “κακό παιδί” της μόδας θα καταφέρει όχι μόνο να αναδείξει το μοναδικό ταλέντο του αλλά και να καθιερωθεί στην Ιστορία της υψηλής ραπτικής.

Η αρχή μίας θρυλικής καριέρας

Σε ηλικία 18 ετών, ενώ ήταν ακόμη στο σχολείο, εντάχθηκε στον οίκο του Pierre Cardin – όπου εργαζόταν εκεί μετά από μαθήματα, γεγονός που τον οδήγησε να αποτύχει στις σχολικές του εξετάσεις!

Ο χρόνος του στο οίκο Cardin ήταν σύντομος και μετακόμισε στο Jacques Esterel, μία μετάβαση που επρόκειτο να συμβάλλει στο να αποκτήσει μετέπειτα το χαρακτηριστικό του στυλ. Επιστρέφοντας στον Cardin το 1974, στάλθηκε στη Μανίλα για να εκπροσωπήσει την εταιρεία εκεί.

«Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου, πήγα να δουλέψω με τον Pierre Cardin.Τότε βέβαια δεν είχα τη γραμμή μου ή οτιδήποτε άλλο, οπότε δεν εξέφραζα καθόλου το στυλ μου. Έκανα Cardin, σκιαγραφώντας τι θα του άρεσε», θα πει ο Γκωτιέ στις ΗΠΑ στην Vogue το 2004.

Έδειξε την πρώτη του συλλογή το 1976,  αλλά δεν ίδρυσε τον δικό του οίκο μέχρι το 1982 με την υποστήριξη της ιαπωνικής κοινοπραξίας Kashiyama.

Ο Γκωτιέ έγινε σύντομα γνωστός ως “l’enfant terrible” της μόδας λόγω της τάσης του να αμφισβητεί τις τότε τυπικές απόψεις περί υψηλής ραπτικής, τις οποίες ξαναδούλεψε προσθέτωντας  τις δικές του ιδέες. Το έργο του έχει χαρακτηριστεί από μια υφολογική συνέπεια από την πρώτη κιόλας συλλογή του. Πολλές από τις συλλογές του παρουσιάζουν γυναίκες υιοθετώντας ανδρική ενδυμασία ή άνδρες που φορούν φούστες, κορσέδες και φορέματα.

«Οι άνθρωποι αντέδρασαν πολύ καλύτερα μαζί μου στο Ηνωμένο Βασίλειο», είχε πει στο The Telegraph το 2010. «Η Jean Muir (σχεδιάστρια μόδας) ήταν μεγάλη εκείνη την εποχή στη Βρετανία, όπως και η Zandra Rhodes (σχεδιάστρια μόδας). Μπορούσες να δεις την τρέλα των Βρετανών για τα ρούχα μου, αλλά δεν μπορούσα να μετοικίσω γιατί είχα ήδη ξεκινήσει στο Παρίσι.”

Τον Σεπτέμβριο του 1985 άνοιξε την πρώτη του μπουτίκ στη Rue Vivienne 6, στο Παρίσι.

Η διεθνής αναγνώριση ήρθε μετά τη συνεργασία του με τη Μαντόνα

Η φήμη του εκτοξεύθηκε όταν σχεδίασε τα κοστούμια για την περιοδεία της Μαντόνα  “Blond Ambition” το 1990. Το κωνικό σουτιέν και  οι μπάσκες που δημιούργησε για εκείνη συγκαταλέγονται πλέον σε μερικά από τα πιο “κλασικά” σχέδια στην ιστορία της μόδας.

Ο Γκωτιέ πολύ αργότερα είχε εξομολογηθεί ότι δεν είχε ιδέα ότι τα συγκεκριμένα σχέδια θα γίνονταν τόσο σημαντικά. «Ήμουν θαυμαστής της Μαντόνα, έτσι ήμουν στην ευχάριστη θέση να συνεργαστώ μαζί της για αυτόν τον λόγο – όχι επειδή θα ήταν καλό για την καριέρα μου»,  είχε αναφέρει στην Telegraph.

Σχεδίασε ξανά σκηνικά κοστούμια για τη Mαντόνα για το 2006 για την περιόδεια της τραγουδίστριας “Confession Tour”. Πέρα όμως από την εμπορική τους σχέση η οποία κρατάει χρόνια, ο Γκωτιέ και η διάσημη τραγουδίστρια διατηρούν στενή φιλική σχέση.

Το 1992 πέρα από την κολεξιόν του παρουσίασε το Gaultier Jeans, καθώς και αξεσουάρ και αρώματα. Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το χαρακτηριστικό άρωμά του σε ένα γυάλινο μπουκάλι σε σχήμα φιγούρας με κορσέ.

Η φιλία του με την Άννα Βίσση

«Ήρθε η ώρα να δείτε την αγαπημένη μου φίλη, Άννα, μέσα από τα δικά μου μάτια», είχε αποκαλύψει ο γάλλος σχεδιαστής σε μία φωτογράφιση για το περιοδικό Madame Figaro. «Η Βίσση, άλλωστε, είναι το απόλυτο θηλυκό, που προκαλεί οποιονδήποτε άνθρωπο να ασχοληθεί μαζί της».

Η Άννα και ο Ζαν Πωλ είχαν φωτογραφήθεί σε μια σουίτα του “Plaza Athenee” με φόντο τον Πύργο του Άιφελ και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό με την Βίσση πιο sexy από ποτέ φορώντας μοναδικά κομμάτια υψηλής ραπτικής του διάσημου σχεδιαστή!

Στην συνέντευξη στο περιοδικό η τραγουδίστρια είχε εξηγήσει τι την δένει με φίλο της Ζαν: “Αυτό που μας δένει με τον Ζαν Πωλ είναι η αλληλοεκτίμηση. Είμαστε περίπου της ίδιας γενιάς, με πολλά χρόνια εμπειρίας και σκληρής δουλειάς στις πλάτες μας, κατακτήσεις με κόστος, ups and downs. Προσγειωμένοι άνθρωποι, χωρίς να χάνουμε τον ενθουσιασμό και την τρέλα για τη δουλειά μας. Τολμηροί, ρισκάρουμε γιατί πιστεύουμε σ’ αυτό που φωνάζει μέσα μας. Αισιόδοξοι, ακούραστοι, αλλά όχι κουραστικοί, όπως λένε οι φίλοι μας τουλάχιστον. Το μεγαλύτερο προσόν του Jean Paul είναι η αμεσότητα και η απλότητά του. Δεν είναι ψώνιο, παρότι είναι διάσημος και δεν του αρέσουν οι διάσημοι που είναι ψώνια”.

Και ανέφερε τους λόγους, που τον ξεχωρίζει ως σχεδιαστή: “Ο Γκωτιέ ήταν ο πρώτος σχεδιαστής μόδας που λάτρεψα και εξακολουθεί κάθε φορά να κερδίζει το θαυμασμό μου με το ατελείωτο ταλέντο του και τις καινοτομίες που τολμά να εφαρμόζει και να επιβάλλει στο δύσκολο πια κόσμο της μόδας. Για ‘μενα είναι ο πιο προχωρημένος εν ζωή κλασικός σχεδιαστής”.

Ο σχεδιαστής μιλώντας για την Βίσση θυμήθηκε την πρώτη φορά, που την είδε να τραγουδάει live: “Όταν είδα για πρώτη φορά την Άννα στη σκηνή, ήθελα να ανέβω πάνω και να χορέψω μαζί της. Αυτό κάνει η Άννα, σε κερδίζει, σε παίρνει μαζί της, σε κρατάει. Είναι ανεξάντλητη, ακούραστη σαν μικρό παιδί. Δυνατή σαν γνήσιο αρσενικό και τρυφερή σαν απόλυτο θηλυκό”.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Άννα Βίσση στην συμμετοχή της στον διαγωνισμό της Eurovision που έγινε στην Ελλάδα, ήταν ντυμένη διά χειρός Γκωτιέ.

Διάσημες ηθοποιοί με δημιουργίες Γκωτιέ στο κόκκινο χαλί

Διάσημες γυναίκες έχουν εμπιστευθεί τις δημιουργίες του Ζαν Πωλ Γκωτιέ για τις επίσημες εμφανίσεις τους. Από την Μαντόνα, την Γκάγκα και την Ριάννα μέχρι την Νικόλ Κιντμαν, την Κέιτι Πέρι και την Κέιτ Μπλανσετ, η λίστα είναι πραγματικά τεράστια.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η σταρ του μπουρλέσκ, Ντίτα Φον Τίζ, (με την χαρακτηριστική στενή μέση μετά από αφαίρεση πλευρών) υπήρξε μακροχρόνια μούσα του Γκωτιέ.

“Κινηματογραφικά” ρούχα

Εκτός από την πασαρέλα,  τα pret-a-porter και τις εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί, ο Γκωτιέ έχει σχεδιάσει ρούχα για την γκαρνταρόμπα πολλών ταινιών, συμπεριλαμβανομένου των “The Fifth Element” του Luc Besson, “Kika”, του Pedro Almodóvar, “The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover” και το “The City of Lost Child” του Jean-Pierre Jeunet.

Ο θάνατος του συντρόφου του από AIDS

Ο μάστερ της μόδας είναι ανοιχτά γκέι. Ο πρώην συμμαθητής του, Φράνσις Μενίγκ, ήταν ο μοναδικός μεγάλος έρωτας της ζωής του. Το ζευγάρι έζησε μαζί για 15 χρόνια. Το 1990, ο Φράνσις πέθανε από τις επιπλοκές του AIDS.

Ο πόνος του σχεδιαστή ήταν απίστευτος. Επρόκειτο να εγκαταλείψει τη μόδα και να κλείσει την εταιρεία που είχε δημιουργήσει μαζί με τον Μενίγκ. Με την πάροδο του χρόνου, ο Γκωτιέ συνειδητοποίησε ότι ο σύντροφός του δεν θα ενέκρινε τέτοια ριζοσπαστικά μέτρα και επέστρεψε στη δουλειά.

Μετά τον θάνατο του Φράνσις, ο Γκωτιέ συμμετέχει σε εκστρατείες κατά του HIV/AIDS, προσφέροντας μάλιστα δωρεές σε εργαστήρια και επιστημονικά ιδρύματα που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια θεραπεία.

Ζαν Πωλ Γκωτιέ (δεξιά) – Φράνσις Μενίγκ (αριστερά)

Το αντίο στην μόδα μετά από 50 χρόνια καριέρας

Το 2020, ο 67χρονος μετρ της μόδας ανακοίνωσε την απόσυρση του από τις πασαρέλες μετά από 50 χρόνια καριέρας. Η ανακοίνωση έγινε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter μέσα από ένα άκρως συγκινητικό βίντεο.

Το γκραντ φινάλε έλαβε χώρα σε ένα σόου στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού στο Théatre du Châtelet στις 22 Ιανουαρίου. “Μην το χάσετε” είχε τονίσει ο Γάλλος σχεδιαστής!
Και πραγματικά…έμεινε αξέχαστο!

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε