Το Netflix αντικατέστησε την τηλεόραση και το ίντερνετ το τηλέφωνο και ποιος είμαι εγώ που θα αποτελέσω την εξαίρεση; Τίποτα παραπάνω από ένας κοινός θνητός. Ωστόσο, τα βράδια πατάω το on της tv και χαζεύω, μεταξύ άλλων, κάτι πληρωμένα παιδιά να παλεύουν για μια χούφτα ρύζι στον δρόμο που οδηγεί στα πολλά χιλιάρικα ευρώ. Μέσα στην ανεργία και μετά την εξάντληση όλων των πόρων επιβίωσης, βρέθηκε μια λύση για ορισμένους τυχερούς- άτυχους και δοκιμάζουν τις αντοχές τους και τις αντοχές του φανατικού κοινού. Εκπλήσσομαι από τα επαγγέλματα που δηλώνουν σχεδόν όλοι. Δουλειές για λίγους στη ζωή. Μια τροφαντή κοπελιά αλλά άχρηστη στην ομάδα, όπως λένε οι συγκάτοικοί της, δηλώνει ότι ζει από τους followers της. Εδώ είναι το θέμα.
Εναγώνια αναζήτηση σχολίων και, κυρίως, like
Το like αναζητούν εναγωνίως εκείνοι, που για τους δικούς του λόγους ο καθένας, παρεμβαίνουν και, πολλές φορές, ανοίγουν οι ίδιοι δημόσιο διάλογο για θέματα αιχμής και επικαιρότητας, με αναρτήσεις και κοινοποιήσεις στον «τοίχο» τους σκέψεων και απόψεων άλλων ή με δικές τους τοποθετήσεις. Είτε για αντιπολίτευση, είτε για να στηρίξουν κυβερνητικές επιλογές και πολιτικές, είτε για να εκθέσουν ή να εκθειάσουν αιρετικές, αυθαίρετες και αστήρικτες κριτικές για πολύ σοβαρά επιστημονικά, γεωστρατηγικά, πολιτικά κ.λ.π. θέματα της επικαιρότητας, όπως η πανδημία, τα Ελληνοτουρκικά, η παιδεία, η υγεία, οι θεσμοί και άλλα πολλά.
Και κάποιοι «βαλτοί» βρήκαν ανώνυμη ευκαιρία να διαδώσουν fake news. Συνωμοσιολόγοι και συνωμοσιολογούντες συνωμοσιολάγνοι, λοιμωξιολόγοι και λοιμωξιολογούντες, διεθνολόγοι και λοιποί – ούντες .
Γιγαντώνεται μια νέα κατηγορία Νεοελλήνων
Για μερικούς το ίντερνετ είναι θέμα υπαρξιακό. Επιμένουν να διατυπώνουν σκέψεις , να παρεμβαίνουν σε συνομιλίες άλλων, να κοινοποιούν απόψεις που τους ταιριάζουν, κυνηγώντας επίμονα, σχεδόν παρακλητικά, το σχόλιο και το like, την επιδοκιμασία, τη συζήτηση, την αναγνώριση, την παρουσία, την επικοινωνία.
Έτσι, οδηγηθήκαμε στο σημείο να μην είναι πλέον οι δημοσκοπήσεις το μόνο μέσο διαπίστωσης της αξιολόγησης από τους πολίτες και την κοινωνία των επιδόσεων της Κυβέρνησης, της Αντιπολίτευσης, των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων αλλά και των επί μέρους πολιτικών, μέτρων και αποφάσεων. Να καταμετρώνται τα like ως θετικές ψήφοι ή αποδοκιμασίας. Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν μετεξελιχθεί ραγδαία και δυναμικά σε πηγές διερεύνησης, αναζήτησης και καταγραφής των προθέσεων της κοινής γνώμης.
Έναν μόνο επικίνδυνο εχθρό έχουν. Την ευκολία. Ασφαλώς, δε στοχεύω στην επιστημονική, κοινωνιολογική, ανθρωπιστική προσέγγιση του φαινομένου. Ούτε τις γνώσεις διαθέτω, μήτε δύναμαι να το αναλύσω περισσότερο και σε βάθος.
Μοναδικό κίνητρο, ως επίμονος κι εγώ χρήστης του fb, είναι η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση του πνεύματος ελέους και κοινωνικής ευσπλαχνίας. Όχι υπέρ των γραφικών και των πάσης φύσεως «αναξιοπαθούντων». Ούτε υπέρ αυτών που εξυμνούν παντοιοτρόπως την τέχνη, τη γυναίκα, την ομορφιά, το τοπίο, τη φωτογραφία κλπ. Αυτοί το δικαιούνται.
Η επίκληση της ευσπλαχνίας γίνεται ειδικά υπέρ των χρηστών εκείνων, κατά κανόνα ιδιοτελών – πολιτικά αλλά και οικονομικά – που συνεχίζουν επίμονα να «χορεύουν» απελπιστικά μόνοι ή με ελάχιστα like, στις δήθεν αντικειμενικές, πολιτικές συνήθως, απόψεις και δημοσιεύσεις τους, στα fake news που υιοθετούν αδιάκριτα και αυτά που δημιουργούν οι ίδιοι, εκλιπαρώντας εναγωνίως σχόλια και like που δεν εισπράττουν. Υπέρ αυτών, των κακεντρεχών και μικρόψυχων που πίσω από τις μάσκες βλέπουν μίζες, λοιδορούν τον Τσιόδρα, αναθεματίζουν τα εμβόλια.
Την κατηγορία αυτή χρηστών των social media καλούνται οι αναγνώστες να ελεήσουν με like. Το ζητιανεύουν, άλλωστε, απελπισμένα, στην μοναξιά και την πενία, κυριολεκτικά και μεταφορικά, της «αυθεντίας» τους.
Δηκτικός και σαρκαστικός ενίοτε, αλλά στη νέα χρονιά εύχομαι να μη σβήσει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, να επιστρέψει σύντομα η «κανονικότητα» σε όλα τα επίπεδα, να είμαστε γεροί και ασφαλείς και, παιδιά, να μη χαθούμε. Στέλνετε κανένα μήνυμα. Κάθε φορά που το δέχομαι, χαίρομαι κι ανταποδίδω. Καλή χρονιά, λοιπόν, με υγεία, αγάπη και like, οπουδήποτε σας αρέσει.
Φωτογραφία Pixabay