Ζωντανά η ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Στην ενημέρωση συμμετέχουν η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινάει η ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Μαζί του σήμερα η Υφυπουργός Υγείας κυρία Ζωή Ράπτη και ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κύριος Μάριος Θεμιστοκλέους.

Κύριε Υπουργέ έχετε το λόγο.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ευχαριστώ πολύ. Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 3.015 κρούσματα Covid. Από αυτά, τα 1.418 στην Αττική, τα 442 στη Θεσσαλονίκη και τα 101 στη Λάρισα, με 61.323 τεστ να έχουν διενεργηθεί και θετικότητα στο 4,9%. Δυστυχώς με 839 διασωληνωμένους συμπολίτες μας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 86 θανάτους.

Στην πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και όλοι οι υγειονομικοί μας, ο αριθμός των εισαγωγών δείχνει αυτή τη στιγμή να σταθεροποιείται, σε υψηλά βέβαια νούμερα, με μια ίσως μικρή τάση υποχώρησης και ο μέσος όρος εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα είναι στις 504 την ημέρα.

Οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σε όλη τη χώρα είναι σήμερα 1.542. Από αυτές, οι 981 είναι κλίνες ΜΕΘ Covid και οι 561 είναι ΜΕΘ non Covid.

Θέλω να επισημάνω σε αυτό το σημείο την τεράστια προσπάθεια, συλλογική προσπάθεια όλων, ιατρών του Ε.Σ.Υ., νοσηλευτών, λοιπού προσωπικού, στρατιωτικών ιατρών, αλλά και τη βοήθεια των ιδιωτών ιατρών στο σύστημα Υγείας. Η συνεισφορά τους είναι σημαντική και θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω. Το Ε.Σ.Υ. είναι ένα και ενιαίο.

Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός μας, βρισκόμαστε στην πιο ευαίσθητη φάση αυτής της πανδημίας και η χώρα χρειάζεται την περαιτέρω παραμονή αυτών των ιδιωτών γιατρών στο σύστημα Υγείας για άλλες 20 ημέρες. Αυτό το διάστημα, λοιπόν, το Υπουργείο Υγείας θα επεξεργαστεί μια λίστα, ενδεχομένως με άλλους ιδιώτες ιατρούς, εάν και εφόσον παραστεί τέτοια ανάγκη.

Αυτοί οι ιατροί όμως έχουν ενσωματωθεί στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. στην Αττική, είναι κομμάτι της προσπάθειάς μας. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ και φυσικά θα αμειφθούν με τις ανάλογες διατάξεις, οι οποίες έχουν ήδη έρθει στη Βουλή και αφορούν την αποζημίωσή τους και ως ιατρών συνεργαζόμενων με τον ΕΟΠΥΥ και με το αντίτιμο της επίταξής τους.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σας κάνω κοινωνούς των εισηγήσεων της Επιτροπής των ειδικών Επιδημιολόγων-Λοιμωξιολόγων σήμερα, σε σχέση με τα επόμενα βήματα και τις εισηγήσεις τους για τις μέρες που ακολουθούν και να τονίσω εδώ βέβαια, ότι όπως είπε πολύ σωστά και ο Πρωθυπουργός, όλα είναι υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση του κορονοϊού.

Η Επιτροπή μάς εισηγήθηκε σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, να ισχύσει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με τα υγειονομικά μέτρα τα οποία ήδη ισχύουν. Επίσης, σε εξωτερικούς χώρους των ναών να τηρείται η ενδεδειγμένη απόσταση, αν είναι δυνατόν, των 10 μέτρων μεταξύ των πιστών.

Ειδικά ως προς τη χρήση μάσκας στους ναούς, η Επιτροπή εισηγήθηκε τη χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Περαιτέρω την εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ για τους ιερείς και το προσωπικό των ναών.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και ειδικά της Μεγάλης Παρασκευής, η Επιτροπή πρότεινε η περιφορά του Επιταφίου να λάβει χώρα στον προαύλιο χώρο των ναών χωρίς, αν είναι δυνατόν, να γίνει η πομπή. Και δεύτερον, το καθιερωμένο προσκύνημα του Επιταφίου να διενεργηθεί εκτός ναού.

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Η Επιτροπή εισηγείται ο περιορισμός κυκλοφορίας, που θα ισχύσει τη Μεγάλη Εβδομάδα να είναι από τις 22:00 και την ημέρα του Πάσχα στις 21:00. Και από τις 3 Μαΐου, δηλαδή τη Δευτέρα του Πάσχα, ο περιορισμός κυκλοφορίας να ισχύει από τις 23:00.

Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα κατ’ εξαίρεση να ισχύσει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών, με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων στη συνάθροιση. Εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο, δύο ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα.

Σχετικά με την επαναλειτουργία των βαθμίδων εκπαίδευσης που βρίσκονται σε αναστολή, η Επιτροπή προτείνει τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων να γίνει στις 10 Μαΐου 2021, με τα ίδια μέτρα που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια, θυμίζω selftest εβδομαδιαίως μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού προσωπικού και με δωρεάν, φυσικά, διάθεση από τα φαρμακεία.

Αναφορικά με την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης, εστιατόρια και καφετέριες, η Επιτροπή εισηγείται θετικά στην έναρξη της λειτουργίας τους την 3η Μαΐου του 2021 για τους εξωτερικούς χώρους, με τακτική αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων και επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα, με υποχρεωτικό selftest δύο φορές την εβδομάδα για το προσωπικό.

Αναφορικά με τις υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών, τα μέλη της Επιτροπής προτείνουν να ισχύσουν από τις 15 του Μαΐου του 2021.

Και φυσικά, τα μέλη της Επιτροπής τονίζουν ενόψει της τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης των ανωτέρω μέτρων από τους πολίτες.

Είναι προφανές ότι τα συναρμόδια Υπουργεία θα έρθουν με τη σειρά τους και θα αναλύσουν διεξοδικά τα μέτρα τα οποία αφορούν τα συγκεκριμένα Υπουργεία καθένα ξεχωριστά, ανάλογα με τα χαρτοφυλάκια.

Θα ήθελα τώρα να έρθω μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και να εξειδικεύσω ορισμένα πράγματα, μαζί με το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Μάριο Θεμιστοκλέους, σε ό,τι να κάνει με τον εμβολιασμό.

Κυρίες και κύριοι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο εμβολιασμός αποτελεί, είναι η λύση σε αυτή την τεράστια κρίση της Δημόσιας Υγείας την οποία αντιμετωπίζουμε. Είναι εμφανές αυτό σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν τρέξει πολύ γρήγορα οι εμβολιασμοί και είναι εμφανές και στη χώρα μας όταν κανείς μελετήσει τα στοιχεία των μεγάλων ανθρώπων σε ηλικία που έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι πλέον η πλειοψηφία των μεγάλων ανθρώπων σε ηλικία, συνανθρώπων μας, ευπαθών ομάδων που βρίσκονται διασωληνωμένοι εντός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, είναι κατά κύριο λόγο συνάνθρωποί μας οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Άρα είναι αυταπόδεικτο, νομίζω είναι ο τρόπος να εξασφαλίσουμε την υγεία μας, την υγεία των ανθρώπων μας, οι ευπαθείς ομάδες, οι μεγάλοι σε ηλικία συνάνθρωποί μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Έχουμε ένα άρτιο εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο έχει κατανεμηθεί σε όλη τη χώρα και στα νησιά μας, με εξαιρετικούς υγειονομικούς οι οποίοι με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας, με χαμόγελο και με ευγένεια επιτελούν το έργο τους, τη δουλειά τους και νομίζω ότι αυτό το αγαθό που έδωσε η Επιστήμη και οι γιατροί μας, τη δυνατότητα να έχουμε εμβόλια και να μπορούμε στην κυριολεξία να σωθούμε από αυτή την πανδημία, πρέπει να την εκμεταλλευτούμε όλοι.

Θέλω να πω ότι ενδεχομένως το Μάιο να φτάσουμε μέχρι και τα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Τον Ιούνιο να φτάσουμε μέχρι τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Είναι μία πολύ πολύ μεγάλη ευκαιρία να εμβολιαστεί καθολικά όλη η χώρα στο μεγαλύτερο υγειονομικό πρόγραμμα και επιχείρηση που έχει ποτέ έρθει να εφαρμοστεί στη χώρα.

Αυτός είναι ο τρόπος για να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του να εξασφαλίσουν τη ζωή μας εμβολιαζόμενοι έναντι της όποιας απειροελάχιστης ανεπιθύμητης ενέργειας.

Και πάντως, είναι εμφανές και θα ήθελα να πω ως Υπουργός Υγείας με πόνο ψυχής, ότι ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνεται καθημερινά δεν είναι ένα στατιστικό στοιχείο, δεν είναι ένα νούμερο το οποίο ένας Υπουργός ή ένας υπηρεσιακός παράγοντας ανακοινώνει καθημερινά.

Είναι άνθρωποι πίσω από τα νούμερα, ανθρώπινες ζωές, οικογένειες που θρηνούν, συγγενείς και φίλοι που πονούν, τεράστια θλίψη για αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι χάνονται από αυτή την πανδημία.

Ναι, βεβαίως, στο εξωτερικό και σε άλλες χώρες σε συντριπτικά μεγαλύτερους αριθμούς. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Και ένας να χανόταν, θα ήταν τεράστιο θέμα για την χώρα. Πόσο μάλλον καθημερινά βλέπετε αυτές τις απώλειες.

Ο τρόπος να θωρακιστούμε από αυτό είναι να εμβολιαστούμε. Έτσι, λοιπόν, δίνεται η ευκαιρία, μετά την δυνατότητα που έχουμε κάποιων αποθεμάτων στο εμβόλιο της AstraZeneca, να μπορέσουμε και σε πιο νεαρές ηλικίες, νωρίτερα από όταν υπήρξε και έχει υπάρξει προτεραιοποίηση, δηλαδή με πρώιμη πρόσβαση, να τους δώσουμε την δυνατότητα να εμβολιαστούν.

Έτσι από τη Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα και αμέσως την επόμενη μέρα, για όποιον δηλώσει, θα μπορέσουν να εμβολιαστούν οι ηλικίες 30-39 ετών με AstraZeneca. Και φυσικά συνεχίζουμε να εμβολιάζουμε όλες τις άλλες ηλικίες με όλα τα εμβόλια. Και αυτή η ηλικία σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μετά από κάποιους μήνες, με όλα τα εμβόλια.

Δίνεται όμως η δυνατότητα, όπως το έχουν κάνει και άλλες χώρες, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να φέρουμε τον χρόνο μπροστά για αυτούς τους νέους συνανθρώπους μας και να τους δώσουμε την δυνατότητα να εμβολιαστούν. Τη μία μέρα να εγγραφούν στην πλατφόρμα, την άλλη μέρα να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται. Ένα fast lane.

Για να μπορέσει να γίνει όλο αυτό το πρόγραμμα, όπως είδατε, με αυτά τα τεράστια νούμερα το Μάιο και τον Ιούνιο, φέρνουμε νομοθετική διάταξη στην Βουλή τις επόμενες μέρες, που δίνει την δυνατότητα να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί εκτός από τα Κέντρα Υγείας, τα Νοσοκομεία μας, τα Mega Centers και σε ιδιωτικά πολυϊατρεία, σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τους και φυσικά με όλους τους κανόνες ασφάλειας και προφύλαξης και όλη την οργάνωση την οποία έχουμε απαρέγκλιτα χρησιμοποιήσει σε όλο το πρόγραμμα «Ελευθερία».

Επίσης, θα ήθελα να πω ότι επεκτείνεται και θα επεκταθεί και ο χρονικός ορίζοντας του εμβολιασμού εντός της μιας χρονολογικής μέρας, κοινώς θα εμβολιάζουμε μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες. Και επίσης, θα εμβολιάζουμε και Σάββατα και Κυριακές. Και φυσικά, για αυτές τις υπερωρίες του προσωπικού μας θα οριστεί και το ανάλογο αντίτιμο, αναλογιζόμενοι και αναγνωρίζοντας την πολύ μεγάλη προσπάθεια, την εξαιρετική προσπάθεια, την τεράστια προσπάθεια που κάνουν στο κομμάτι του εμβολιασμού.

Θα ήθελα, τέλος, να πω ότι μιλάμε για τα εμβόλια μας, προσέξτε, ξέρω και βλέπω ότι πράγματι στην παγκόσμια κοινότητα ενδεχομένως υπάρχει βιβλιογραφία ή ακούγονται πολλά ή γράφονται πολλά.

Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να παρακαλέσω να εμπιστευθούμε τους ειδικούς. Βλέπετε υπάρχουν ανακοινώσεις από τον ΕΜΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον FDA στην Αμερική, από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έγκριτοι επιστήμονες μιλούν για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του εμβολιασμού. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.

Ξέρω, καταλαβαίνω, καταλαβαίνουμε ότι προφανώς υπάρχει κούραση, κόπωση. Κυρίες και κύριοι, αν εσείς αισθάνεστε κούραση, κόπωση, αναλογιστείτε τι αισθάνονται οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, το λοιπό προσωπικό. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν σταματήσει να παλεύουν 15 μήνες τώρα.

Νομίζω ότι πλέον περνάμε τους 6 μήνες από την 3η του Νοέμβρη, που έχω να δώσω ρεπό ή άδεια σε αυτούς τους ανθρώπους, 6 μήνες σερί κοινώς πάνε και 15 μήνες non stop παλεύοντας.

Σας παρακαλώ πάρα πολύ αναλογιστείτε όλοι τις ευεργετικές συνέπειες του εμβολιασμού, μεγάλοι και μικροί και αυτή την ευκαιρία ας μπορέσουμε να την ολοκληρώσουμε και το δώρο αυτό με επιτυχία και σε όσο πιο σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται, προκειμένου να μπορέσουμε να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω και με ορίζοντα τις δραστηριότητες αυτές, οικονομικές και κοινωνικές, που διαφαίνονται σιγά – σιγά στον ορίζοντα για όλη την ελληνική κοινωνία.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ. Κυρία Ράπτη έχετε το λόγο.

Ζ. ΡΑΠΤΗ: Ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα και από μένα. Τον τελευταίο χρόνο, η κοινωνία μας δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία του νέου κορονοϊού και όλοι μας έχουμε βιώσει το άγχος, την ανασφάλεια, το φόβο και τη λύπη.

Οι αναγκαίοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω του lockdown, επηρεάζουν αρνητικά το ψυχισμό των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και καταγωγής.

Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται συναισθήματα αβεβαιότητας από την ανησυχία για τη οικονομική κατάσταση του κάθε νοικοκυριού, αλλά και συναισθήματα κούρασης λόγω της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ακόμα πιο δύσκολη και με συνεχή πίεση είναι η καθημερινότητα που βιώνει το υγειονομικό μας προσωπικό του Ε.Σ.Υ., αλλά και οι ιδιώτες γιατροί και οι άλλοι επαγγελματίες Υγείας που αισθάνονται καταβεβλημένοι όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά.

Το Υπουργείο Υγείας όλους αυτούς τους μήνες, παράλληλα με την ακατάπαυστη προσπάθεια που καταβάλλει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη φροντίδα των ψυχικά πασχόντων στα ψυχιατρικά Νοσοκομεία και στις δομές Ψυχικής Υγείας της χώρας.

Συγκεκριμένα, εφαρμόζουμε αυστηρά μέτρα προστασίας στις κλειστές δομές και τις ανοιχτές μας δομές και ολοκληρώνουμε εντός του μήνα κατά προτεραιότητα τον εμβολιασμό των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας στις μονάδες κοινωνικής αποκατάστασης.

Έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα 2.200 ασθενείς και προσωπικό των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και των Γενικών Νοσοκομείων σε 152 δομές του Ε.Σ.Υ., αλλά και 6.292 ασθενείς και εργαζόμενοι σε 150 μονάδες Υγείας, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου.

Ωστόσο, όλη αυτή την παρατεταμένη περίοδο κάποιοι συμπολίτες μας βίωσαν και βιώνουν την εμπειρία της ασθένειας, της νοσηλείας και κάποιοι, δυστυχώς, και της απώλειας των αγαπημένων τους προσώπων.

Το Υπουργείο Υγείας εκτός από τη λειτουργία της γραμμής 10306 για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των συμπολιτών μας όλο το 24ωρο, υλοποιεί ένα ειδικό πρόγραμμα παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία, στις οικογένειές τους, αλλά και στο υγειονομικό μας προσωπικό.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις αρχές του έτους και υλοποιείται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό 24 κέντρων ημέρας και κινητών μονάδων σε όλη τη χώρα, ενώ παρέχονται tablets για την τηλε-υποστήριξη των ασθενών μέσα στα Νοσοκομεία.

Στο συντονισμό αυτό συμβάλλει και η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώ». Κατά το πρώτο τρίμηνο υλοποίησης του προγράμματος, έχουν προσληφθεί συνολικά μέχρι σήμερα 92 επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας, έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση αυτών των επαγγελματιών με 450 μονάδες υγείας στη χώρα, έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 1.142 άτομα και διεκπεραιώνονται 249 νέα αιτήματα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 5.040 τηλεσυνεδριάσεις μέχρι σήμερα και 148 τηλεκπαιδεύσεις του προσωπικού μονάδων υγείας και του γενικού πληθυσμού με 4.011 συμμετέχοντες.

Τέλος, έχουν διανεμηθεί σε όλες τις μονάδες ενημερωτικά φυλλάδια για το υγειονομικό μας προσωπικό, τους ασθενείς με Covid, τις οικογένειες και το γενικό πληθυσμό.

Περαιτέρω όμως για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των παιδιών μας και των εφήβων, ανακοινώνουμε σήμερα τη συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Διεθνές Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών Child Mind Institute με έδρα τη Νέα Υόρκη, για την ανάπτυξη ενός πενταετούς επιστημονικού προγράμματος με στόχο την ενίσχυση του τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα, τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας, παρέχοντας πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας.

Το έργο που θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με το ποσό των 10.800.000 ευρώ, γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία» και περιλαμβάνει:

Την εκπαίδευση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας σε αρχές και τεχνικές θεραπευτικής προσέγγισης των παιδιών και των εφήβων.

Τη σύσταση ενός πρότυπου Εθνικού Κέντρου Αναφοράς για την ψυχική υγεία, με σκοπό την παροχή εξατομικευμένης στήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους με σύνθετες ανάγκες ψυχικής υγείας και

Τη δημιουργία και υποστήριξη ενός Εθνικού Δικτύου επαγγελματιών παιδικής ψυχικής υγείας, καθώς επίσης το ίδιο έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων και μέσων τηλεψυχιατρικής για την εξ’ αποστάσεως παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα.

Δίνουμε καθημερινό αγώνα για την ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας, προκειμένου ακριβώς να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και να αντιμετωπίσουμε τις ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας ,θέτοντας και τις βάσεις για την επόμενη μέρα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας, τόσο ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όσο και εγώ προσωπικά θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναπροσδιοριστεί σε στέρεες βάσεις το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, ώστε κανείς συμπολίτης μας να μην μείνει πίσω.

Το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ψυχική υγεία θα παρουσιαστεί εντός του έτους.

Στο δύσκολο αυτό αγώνα είμαστε όλοι μαζί για να βγούμε με ασφάλεια από αυτή τη δοκιμασία. Σύνθημά μας είναι: κανείς μόνος του στην πανδημία, κανείς μόνος του και μετά.

Σας ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ. Κύριε Θεμιστοκλέους έχετε το λόγο.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Καλησπέρα σας. Σήμερα πραγματοποιήθηκαν από το πρωί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 45.000 εμβολιασμοί και αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 50.000 εμβολιασμούς στο τέλος της ημέρας.

Έχουν πραγματοποιηθεί, από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε, 2.645.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1.870.000 είναι συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ένα ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού 17,8%, και 775.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 7,4%.

Σήμερα το πρωί άνοιξε η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59 και οι εκπαιδευτικοί. Μέχρι στιγμής έχουν κλείσει ραντεβού 138.000 συμπολίτες μας και το Σάββατο 24 Απριλίου, υπενθυμίζεται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 50-54.

Να δούμε λίγο τα ποσοστά συμμετοχής ανά ηλικιακή κατηγορία. Στους πολίτες άνω των 85 ετών, το 61% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 65,7% αν συνυπολογίσουμε και αυτούς που ήδη έχουν κλεισμένο ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 80-84, το 61% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 66% με αυτούς που έχουν κλείσει ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, έχει εμβολιαστεί με μία δόση το 68% και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 77% με αυτούς που έχουν κλείσει ραντεβού.

Στην ομάδα 70-74 το 50% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και αναμένεται να εμβολιαστεί το 70,57% σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής.

Στην ηλικιακή ομάδα 65-69, το 27% έχει εμβολιαστεί με μια δόση – είναι από τις τελευταίες ηλικιακές ομάδες που έχουμε ανοίξει – και 68,5% έχει εμβολιαστεί ή έχει προγραμματισμένο ραντεβού.

Στην ομάδα 60-64, το 51% έχει εμβολιαστεί και το 60% έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού.

Τον Απρίλιο, βλέποντας και την εξέλιξη του σημερινού ανοίγματος της ηλικιακής ομάδας 55- 59 και των εκπαιδευτικών, παραμένουν ελεύθερα ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Εδώ θα ήθελα να πω κι εγώ με την σειρά μου, πως τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή. Έχουμε κάνει και στην χώρα μας περισσότερα από 2.500.000 εμβολιασμούς, με ελάχιστα συμβάντα και το εμβόλιο της AstraZeneca συγκεκριμένα είναι ασφαλές.

Οι κίνδυνοι που υπάρχουν από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά χαμηλοί. Στην Πατρίδα μας έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 440.000 συμπολίτες μας, ενώ στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο από 50.000.000 άτομα, στα οποία έχουν αναφερθεί ελάχιστα συμβάντα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τα συντριπτικά στοιχεία νόσησης από τον κορονοϊό, όσον αφορά και την νοσηρότητα και την θνητότητα ή ακόμα και την πιθανότητα θρομβώσεων από το εμβόλιο.

Ήταν ξεκάθαρη η τοποθέτηση όλων των οργανισμών, και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε σχέση με τα οφέλη.

Εμείς, βλέποντας τα ραντεβού, για να μπορέσουμε να πετύχουμε το τείχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού, δημιουργούμε δεύτερη γραμμή εμβολιασμών, ένα δεύτερο σύστημα εμβολιασμού, που αφορά νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Ξεκινώντας από τους νεότερους και πιο συγκεκριμένα την ηλικιακή ομάδα 30-39, έτσι ώστε οι συμπολίτες μας από την ομάδα αυτά, αν θέλουν να εμβολιαστούν νωρίτερα να το κάνουν αρκετά πιο νωρίς από την αναμενόμενη ημερομηνία εμβολιασμού τους, με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού τα άτομα της ομάδας αυτής θα ανοίξει την Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα των ηλικιακών ομάδων 40-44 και 45-49 θα γίνει στην συνέχεια και θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις προσεχείς ημέρες.

Οι εμβολιασμοί τον Μάιο θα ξεκινήσουν στις 4 του μήνα και η δυναμικότητα του συστήματος για τον μήνα Μάιο, όπως ήδη έχει αναφέρει ο Υπουργός, θα ξεπεράσει τα 2.500.000. Το ωράριο των εμβολιαστικών κέντρων επεκτείνεται ως τις 10 το βράδυ και ανάλογα με τις παραδόσεις των εμβολίων θα ξεκινήσουμε και την επταήμερη λειτουργία.

Θα ήθελα να πω πως τον Μάιο θα αναπτύξουμε 1.471 εμβολιαστικά κέντρα, αρκετά περισσότερα από τον αρχικό σχεδιασμό, και όπως έχει πει ο Υπουργός, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί και το επόμενο διάστημα θα προστεθούν δυνάμεις και από τον ιδιωτικό τομέα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κύριε Θεμιστοκλέους. Να περάσουμε σε ορισμένες ερωτήσεις.

Δ. ΒΛΕΠΑΚΗ: Κύριε Θεμιστοκλέους, τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, όπως οι 30άρηδες που ανοίγει η πλατφόρμα, ή όλο το εύρος των ηλικιών θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια;

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Αυτή τη στιγμή εμβολιάζουμε, έχουμε πει ότι άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για τις ηλικιακές ομάδες 55-59 και τους εκπαιδευτικούς. Το Σάββατο ανοίγουμε για την ηλικιακή ομάδα 50-54 και τη Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου θα ανοίξει η ηλικιακή ομάδα 30-39, αν θέλουν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca. Και αυτή η ομάδα στη συνέχεια, όταν έρθει η σειρά της με βάση την προτεραιοποίηση του πληθυσμού, θα μπορεί να επιλέξει και να είναι ανοιχτή σε όλα τα εμβόλια.

Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson είχαμε εχθές την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Θα έχουμε την Παρασκευή την ανακοίνωση και του CDC και του FDA.

Και αμέσως τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Οι εμβολιασμοί με τα εμβόλια της Johnson & Johnson αναμένεται να ξεκινήσουν στις 5 Μαΐου που είναι η έναρξη των εμβολιασμών το Μάιο.

Γ. ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ: Κύριε Κικίλια, από τη Δευτέρα θα μπορούνε να έρχονται στη χώρα μας αν έχουν κάνει το εμβόλιο ή έχουν αρνητικό τεστ τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Βρετανία και άλλες χώρες και μάλιστα χωρίς καραντίνα. Ισχύει και για αυτούς το μέτρο της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων; Αν φτάσουν στην Αθήνα και θελήσουν να πάρουν το πλοίο για κάποιο νησί ώστε να κάνουν Πάσχα θα επιτρέπεται να μετακινηθούν ενώ δεν θα επιτρέπεται για τους πολίτες της χώρας;

Κύριε Κικίλια και κύριε Θεμιστοκλέους, καθώς μεσολαβούν αρκετές ημέρες αργίας θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι εμβολιασμοί από τη Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη που έχει μεταφερθεί η εργατική Πρωτομαγιά; Πόσες δόσεις δεν θα πραγματοποιηθούν αν το εμβολιαστικό πρόγραμμα ακολουθήσει τις αργίες;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μάλιστα. Να ξεκινήσω, μιλάμε για ένα πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί πιλοτικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον τουρισμό προς το παρόν. Γιατί θέλουμε να τεστάρουμε το σύστημα, τις πύλες εισόδου, τον τρόπο υποδοχής, ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού την 15η Μαΐου.

Άρα για όποιον έρχεται στην Ελλάδα ισχύει ό,τι ισχύει για τους Έλληνες πολίτες και φυσικά δεν επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό, με τις αργίες και τους υγειονομικούς. Ποιες αργίες; Ποιες αργίες; Αυτοί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν αργίες 15 μήνες.

Οι ανάγκες είναι πάντα, καθημερινές και Σαββατοκύριακα. Δεν γνωρίζουν αργίες, δεν γνωρίζουν καθημερινές, δεν γνωρίζουν Σαββατοκύριακα.

Οι υγειονομικοί μας παλεύουν 15 μήνες. Το εξήγησα και πριν. Θα σας πει λεπτομέρειες ο κύριος Θεμιστοκλέους πώς για τις ιερές ημέρες του Πάσχα, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα και Δευτέρα του Πάσχα, έχουν διαχυθεί τα ραντεβού σε όλο το μήνα. Άρα, πρώτον εμβολιασμοί δεν χάνονται.

Δεύτερον, επαναλαμβάνω, υπάρχει κανείς ο οποίος θα ήθελε να αντιπαραβάλλει την προσπάθεια την οποία κάνουν οι υγειονομικοί μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών που είναι από τις αρχές του Μάρτη για αυτό τον μήνα και τις ημέρες του Πάσχα;

Επίσης, για όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα μεταφέρεται η αργία της Πρωτομαγιάς για την Τρίτη του Πάσχα. Όχι για τους υγειονομικούς, οι οποίοι θα δουλεύουν κανονικά και θα εμβολιάζουν κανονικά.

Άρα, λοιπόν, παρακαλώ πάρα πολύ για μία ακόμη φορά θα ήθελα να πω ότι θα πρέπει να υπάρχει γνώση εσωτερική, πρώτον, του τι συμβαίνει καθημερινά, εκτίμηση της προσπάθειας όλων αυτών των ανθρώπων και νομίζω ότι το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναλογιστούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν σταματήσει καθόλου.

Επαναλαμβάνω, υπάρχει κάποιος άλλος Έλληνας που έξι μήνες δεν έχει σταματήσει καθόλου; Χωρίς ρεπό και χωρίς άδειες;

Άρα υπάρχει στο πρόγραμμά μας πρόβλεψη διάχυσης αυτών των τριών, τεσσάρων ημερών σε ημερομηνίες έτσι ώστε ο εμβολιασμός να λειτουργεί κανονικά. Για να μη σας πω ότι ενδεχομένως ποιους ανθρώπους θα είχαμε εκεί να εμβολιάζουν και ποιοι θα έρχονταν την Κυριακή του Πάσχα και το Μεγάλο Σάββατο να εμβολιαστούν;

Ξέρετε, για αυτούς τους ανθρώπους, τους υγειονομικούς, σε αυτή την τεράστια μάχη μπορεί να ακούγονται πολλά από λίγους και έξω από το χορό. Σημασία έχει τι γίνεται εκεί πέρα, μέσα στο πεδίο.

Εκεί, όπως εξήγησα νωρίτερα, παλεύουν οι υγειονομικοί μας, προσπαθούν στο ύψιστο καθήκον να υπερασπιστούν την ανθρώπινη ζωή, την αξιοπρέπεια των ασθενών, να ενημερώνουν όσο καλύτερα μπορούν τις οικογένειές τους, θυμίζω ότι δεν μπορούν να υπάρχουν συγγενείς μέσα στα Νοσοκομεία αυτή τη στιγμή με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Και αυτή η προσπάθεια είναι ιερή. Είναι προσπάθεια να σωθεί έστω και μία παραπάνω ανθρώπινη ζωή.

Σταματάω εδώ και ελπίζω να έγινα κατανοητός.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Ναι, καταρχήν το θέμα των αργιών. Θα τα πάρουμε λίγο με τη σειρά. Είναι μία μέρα τον Απρίλιο και δύο μέρες το Μάιο. Το πότε γίνονται εμβολιασμοί και πού θα γίνουν εμβολιασμοί, με μικροβελτιώσεις ή διορθώσεις στο σύστημα, αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ποιες μέρες θα εμβολιάσουμε τον Σεπτέμβριο.

Άρα δεν υπάρχει ούτε ξαφνική αλλαγή του σχεδίου ή οτιδήποτε άλλο. Όταν βγαίνει ο μήνας, και αυτό το έχουμε αποδείξει παρά τις οποιεσδήποτε αντίθετες διατυπώσεις που υπήρχαν, ειδικά στην αρχή, ότι τη δυναμικότητα του συστήματος τη ρυθμίζουμε ανάλογα με τα εμβόλια.

Αν έχουμε το Μάιο 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς να κάνουμε, θα τους διαιρέσουμε με τις μέρες που θα χρειαστεί να εργαστούμε, έτσι ώστε να γίνουν αυτοί οι εμβολιασμοί. Το ίδιο θα κάνουμε το Μάιο, τον Ιούνιο, είναι το ίδιο που έχουμε κάνει τους προηγούμενους μήνες.

Είχαμε 10.000 την ημέρα το Γενάρη και αυτή την στιγμή ξεπερνάμε τις 50.000. Άρα, για τους εμβολιασμούς της μίας μέρας του Απριλίου, αυξήσαμε την δυναμικότητα των εμβολιαστικών κέντρων και έχουν γίνει τις προηγούμενες μέρες.

Το ίδιο θα γίνει και για τις δυο μέρες του Μαΐου όπου αυτοί οι εμβολιασμοί θα γίνουν και έχουν κατανεμηθεί έτσι ώστε να απορροφηθούν τις πρώτες μέρες του Μαΐου.

Αυτός είναι ο σχεδιασμός. Υπήρξαν φωνές, και συγγνώμη που θα το πω, και κυρίως δεν είναι προς τα εμάς. Εμείς επιλέξαμε ότι το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, όπως ανέφερε ο Υπουργός, δεν θα εργαστεί αυτές τις μέρες του Πάσχα.

Άρα, πριν να υπάρξει κρίση, που η κρίση δεν είναι κυρίως προς τα εμάς και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, γιατί επιλέξαμε να μην εργαστεί το υγειονομικό προσωπικό τις συγκεκριμένες ημέρες των αργιών, με όλα αυτά τα οποία έχουν διατυπώσει και γνωρίζουν όλοι το πόσο έχει κουραστεί το υγειονομικό προσωπικό.

Να πω ότι καθημερινά και σε καθημερινή βάση δουλεύουν περίπου 5.000 άτομα, τις μέρες του Πάσχα. Είναι περίπου 3.000 από το σύστημα Υγείας και άλλα 2.000 άτομα από τους υπόλοιπους φορείς.

Επιλέξαμε τον σχεδιασμό, όπως και στον Μάιο έχουμε αυτή τη στιγμή τις αργίες που υπάρχουν τον Ιούνιο και θα χρειαστεί να πάμε και σε επταήμερη λειτουργία και να εργαστούμε τις αργίες για να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτούς τους εμβολιασμούς.

Άρα ο σχεδιασμός ούτε έχει αλλάξει την τελευταία στιγμή, ευθύς εξ’ αρχής ήταν και δεν επηρεάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας.

Π. ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ: Κύριε Θεμιστοκλέους, μετά την απόφαση του ΕΜΑ και την χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson σε όλους τους πολίτες, πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην χώρα μας; Η νέα γραμμή εμβολιασμού για πολίτες 30 χρονών και άνω που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός νωρίτερα έχει σχέση με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson; Και επίσης, σήμερα έγινε γνωστό ότι τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη και εκ νέου την τρίτη μέρα του Πάσχα. Αυτή η απόφαση ελήφθη επειδή δεν υπήρχαν προγραμματισμένα ραντεβού;

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Ναι, το δεύτερο σκέλος της ερώτησης είναι αυτό που έχω ήδη απαντήσει. Όπως, δηλαδή, και οι πολίτες το ξέρουν ότι μπορούν να κλείσουν ένα ραντεβού αυτή την στιγμή τον Ιούνιο.

Άρα τα ραντεβού δεν μπορούν να αλλάξουν τελευταία στιγμή. Φανταστείτε, για να αλλάξουν μια μέρα τα ραντεβού, αν θέλουμε να αναβάλλουμε τους εμβολιασμούς σε μια μέρα, πρέπει να γίνουν 50.000 τηλεφωνήματα, για να αντιληφθούμε το μέγεθος της επιχείρησης.

Άρα δεν είναι αυτό που λέτε, δεν έχει γίνει αλλαγή στον σχεδιασμό την τελευταία στιγμή.

Όσον αφορά τη νέα γραμμή εμβολιασμού αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca και συγκεκριμένα για την Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει για τις ηλικίες 30-39.

Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένεται να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς τον Μάιο, τις πρώτες μέρες του Μαΐου και θα έχουμε απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τις επόμενες μέρες.

Ε. ΤΖΙΒΡΑ: Καθημερινά υπάρχουν νέα κρούσματα, δεκάδες νεκροί και διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, γεμάτα νοσοκομεία ενώ ο εμβολιασμός προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Παρουσιάζετε ως πανάκεια το selftest και την ατομική ευθύνη, δεν παίρνετε κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και αντιμετώπισης για να ανοίξουν με ασφάλεια σχολεία, Πανεπιστήμια και η εστίαση. Αντίθετα, με το αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μέτρο της αυτοδιάγνωσης, η Κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα του τουρισμού με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου. Πώς τοποθετείστε στον ορατό κίνδυνο, αφενός να συνεχιστεί η παραπάνω κατάσταση αλλά και να επιδεινωθεί περαιτέρω όπως έγινε και πέρυσι; Ποια είναι η γνώμη της επιστημονικής επιτροπής για αυτά;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ναι, ευχαριστούμε για την ερώτηση. Μας δίνετε την ευκαιρία για μία ακόμη φορά να υπενθυμίσουμε πώς με οργάνωση, με συγκεκριμένη στρατηγική και με αξιολόγηση πάνω και πρώτα από όλα των θεμάτων της Δημόσιας Υγείας έχουμε ενεργήσει σε μία πανδημία, στην υπέρτατη κρίση Δημόσιας Υγείας που μαστίζει όλο τον πλανήτη.

Testing, ξεκινήσαμε με 800 τεστ PCR την ημέρα. Αυτά είχε η χώρα και αυτό μπορούσε. Έχουμε φτάσει να μπορούμε να κάνουμε 50, 60 και 70 χιλιάδες τεστ PCR και rapid test την ημέρα. Προσθέσαμε σε αυτά και το selftest, το τεστ οικιακής χρήσης, που δίνει απάντηση σε αυτόν ο οποίος είναι ασυμπτωματικός μέσα στην οικογένειά του, θέλει να ελεγχθεί και χρησιμοποιείται και αυτό ως συμπληρωματικό εργαλείο.

Ξεκινήσαμε και είχαμε 556 ΜΕΘ στη χώρα. Εν κινήσει και μέσω πανδημίας, έχουμε ξεπεράσει τις 1.500 πλήρως στελεχωμένες με προσωπικό υψηλά καταρτισμένο που δίνει τεράστια μάχη καθημερινά.

Οργανώσαμε ένα σύστημα με επιστήμονες κορυφαίους, οριζοντίως, διαπαραταξιακά και στο σύνολό τους προσπαθούν με αυταπάρνηση πολλούς μήνες, αφιλοκερδώς και μας δίνουν τα φώτα τους.

Αυτό έχτισε εμπιστοσύνη στην κοινωνία και στον κόσμο. Μία πανδημία δεν είναι ποτέ ένα εύκολο πράγμα. Δεν είπαμε ότι τα κάναμε όλα τέλεια. Αλλά είναι εμφανές ότι αγωνιούμε, προσπαθούμε και παλεύουμε και για το τελευταίο καθημερινώς.

Διερωτήθηκαν πολλοί αν θα έρθουν ποτέ εμβόλια. Εξηγήσαμε πώς και πότε θα έρθουν. Ήρθαν στην ώρα τους σε μία κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια. Και εξηγήσαμε από την πρώτη μέρα, πως ό,τι εμβόλιο έρχεται αυτό αμέσως θα γίνεται. Και οργανώσαμε ένα εξαιρετικό και υψηλού επιπέδου επιχειρησιακό πρόγραμμα, υγειονομικό, το πρόγραμμα «Ελευθερία», με υποστήριξη τεράστια από διάφορους φορείς και Υπουργεία.

Δεν είναι μόνο το Υπουργείο Υγείας και οι υγειονομικοί και οι δομές του. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι Ένοπλες Δυνάμεις βοηθούν πολύ στα logistics και στον εμβολιασμό, Γραμματείες της Κυβέρνησης.

Τεράστιο project. Πολλοί αμφέβαλαν αν θα μπορέσει να «περπατήσει». Ξεκινήσαμε με πολύ μεγάλη προσπάθεια και προσεκτικά με σταθερά βήματα εμβολιάζοντας κάποιους εκατοντάδες στην αρχή. Έχουμε φτάσει να εμβολιάζουμε χιλιάδες συμπολίτες μας καθημερινά.

Ακούσατε σήμερα την δυνατότητα να έχουμε εκατομμύρια εμβόλια τον Μάιο και τον Ιούνιο και πώς θα ξεδιπλώσουμε και άλλο τις δυνάμεις αυτού του συστήματος, εμπλέκοντας όλους.

Νομίζω ότι με σεβασμό στους ανθρώπους που έχουν χαθεί και στις οικογένειές τους που πονούν, προφανώς υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και είναι ο εμβολιασμός.

Έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια, στο σύνολό της η υγειονομική κοινότητα, οι επιστήμονές μας, η πολιτική ηγεσία, αλλά και οι πολίτες στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν για πολλούς μήνες υπομείνει, πειθαρχήσει και βοηθήσει, έτσι ώστε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή υγειονομική κάλυψη, τη μέγιστη δυνατή συμμόρφωση και προσπάθεια τώρα που βαδίζουμε προς το τέλος.

Και βέβαια πάντα σε όλη αυτή την προσπάθεια, σε άλλες χώρες περισσότερο, σε άλλες χώρες λιγότερο, ευτυχώς στη χώρα μας λιγότερο, υπάρχουν αυτοί οι οποίοι κάθονται στη γωνία απέναντι από την ελληνική κοινωνία, κάθονται μακριά από τις ανάγκες του κόσμου και την αγωνία του και θεωρούν ότι θα κρίνουν την προσπάθεια αυτή, δυστυχώς, με κριτήρια μικροπολιτικά και κομματικά μήπως και επωφεληθούν από αυτό.

Έχω εξηγήσει πολλούς μήνες πίσω, θα το κάνω με υπομονή και σεβασμό στους πολίτες και σήμερα, ότι κανείς δεν μπορεί να κερδοσκοπήσει μικροπολιτικά από μία τεράστια υγειονομική κρίση. Σε μια τεράστια υγειονομική κρίση, οι πολίτες καταλαβαίνουν ποιοι προσπαθούν και ποιοι σέβονται την ανθρώπινη ζωή και αυτό είναι οριζόντιο, είναι επίτευγμα οριζόντιο της ελληνικής κοινωνίας και όλων αυτών που στα κόμματα θέλουν να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια.

Για αυτό και απαιτείται η μέγιστη στήριξη αυτής της προσπάθειας από όλους. Αυτοί οι λίγοι οι οποίοι δεν το θέλουν και το πολεμούν, το κάνουν για μικροπολιτικούς και μικροκομματικούς σκοπούς και κρίνονται στο ύψιστο αγαθό το οποίο είναι η υγεία η προσωπική του καθενός μας και η Δημόσια Υγεία το συνολικό κοινωνικό αγαθό, το υπέρτατο αγαθό.

Και πρέπει να αναλογιστούν ακόμα και τώρα, μετά από όλους αυτούς τους μήνες, σε τι έχει βοηθήσει να κινδυνολογούν κάθε 5-10 μέρες, να θεωρητικολογούν για το πώς η χώρα πιστεύουν ότι έγινε ή δεν έγινε, φυσικά δεν έχει γίνει, Μπέργκαμο και πώς δεν έχει καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Είμαστε πολύ περήφανοι που στέκεται όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με όλη την προσπάθεια που έχει γίνει όλων αυτών των ανθρώπων, τους ευχαριστώ όλους ανεξαιρέτως. Και είμαστε πολύ περήφανοι για όλη την προσπάθεια την οποία έχουν κάνει οι συμπολίτες μας μέχρι τώρα, η συντριπτική πλειοψηφία τους.

Και βεβαίως σταθμίζουμε και επικοινωνούμε αυτούς τους λίγους, οι οποίοι με τις συμπεριφορές τους προσπαθούν να χαλάσουν όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Βεβαίως υπάρχει κούραση, βεβαίως υπάρχει αγωνία, βεβαίως υπάρχουν κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που περιμένουν και θέλουν να επανέλθουν σε μια μερική κανονικότητα και μετά σε μια ολική κανονικότητα.

Δεν υπάρχει κανένας που να το καταλαβαίνει πιο καλά αυτό από εμένα. Το αντιλαμβάνομαι πλήρως, πως η αξία της Δημόσιας Υγείας και της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και το βλέπουμε και βιώνουμε, όποιοι έχουμε περιστατικό στην οικογένειά μας και πλέον με την ευρεία έννοια του όρου, βλέπετε πώς αυτή η νόσος διασπείρεται και πόσο επικίνδυνη είναι.

Άρα βεβαίως και το οφείλουμε στις οικογένειές μας, στους ανθρώπους μας και στην ελληνική κοινωνία, να παλεύουμε, να προσπαθούμε και να τα καταφέρουμε να μείνουμε όρθιοι και προς τα εκεί οδεύουμε. Και ο εμβολιασμός είναι ένα πολύ μεγάλο αγαθό σε αυτή την προσπάθεια. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με ακμαίο ηθικό, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, ακούγοντας την κριτική από όλους, σεβόμενοι τον κοινοβουλευτισμό και απαντώντας σε όλους.

Όμως, για μία ακόμα φορά λέω ότι είναι ύψιστη υποχρέωση, ηθική και δημοκρατική, η συστράτευση στην προσπάθεια για τον κοινό σκοπό, που είναι να τα καταφέρει η χώρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κάπου εδώ τελειώνει η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Επόμενη ενημέρωση την Παρασκευή 23 Απριλίου. Καλό βράδυ σε όλους.

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε