6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής: 1723 | ΜΜΘ

6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής: 1723 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης


Το 1723 ο J. S. Bach κλείνει την περίοδο του Κέτεν και φεύγει στη Λειψία. Στα σχεδόν επτά χρόνια που έμεινε στην πόλη Κέτεν (1717 – 1723) ως αρχιμουσικός στην αυλή του πρίγκιπα Λεοπόλδου, ο Bach έγραψε τα πιο σημαντικά έργα οργανικής μουσικής όπως τις Σονάτες και Παρτίτες για βιολί σόλο, τις Σονάτες για βιολί και τσέμπαλο, τις Σουίτες για βιολοντσέλο σόλο, τις Σονάτες για βιόλα ντα γκάμπα και τσέμπαλο, τα Πρελούδια και Φούγκες της συλλογής Καλώς συγκερασμένο κλειδοκύμβαλο και τα Βρανδεμβούργια Κοντσέρτα.

Το 1723 πεθαίνει ο Μολδαβός πολιτικός, λόγιος και σημαντικός συνθέτης οθωμανικής λόγιας μουσικής Dimitrie Cantemir. Η μουσική της Οθωμανικής αυλής του 17ου αιώνα βρίσκεται σε διάλογο με το ευρωπαϊκό μπαρόκ.

Το 1723 ο Giuseppe Tartini μαζί με τον στενό φίλο και συνάδελφό του για χρόνια στην Πάντοβα, βιολοντσελίστα Antonio Vandini, πηγαίνουν στην Πράγα, όπου θα μείνουν για τρία χρόνια στην υπηρεσία του Κόμη Kinsky. Οι λίγες Σονάτες για βιολοντσέλο και κοντίνουο του Vandini που σώζονται είναι ιδιαίτερες και δεξιοτεχνικές και πιθανώς γραμμένες για βιολοντσέλο πίκολο. Ο Tartini έγραψε για τον Vandini δύο Κοντσέρτα, επίσης για το σπάνιο βιολοντσέλο πίκολο.

Το 1723 γεννιέται στο Κέτεν ο Carl Friedrich Abel, συνθέτης και ίσως ο τελευταίος και πιο σημαντικός γκαμπίστας της εποχής του. Ο πατέρας του, Christian Ferdinand Abel, ήταν ο κύριος γκαμπίστας και τσελίστας στην ορχήστρα της αυλής της πόλης Κέτεν και φίλος του J. S. Bach. Ο Carl Friedrich Abel θα σπουδάσει αργότερα στη Λειψία με τον Bach και θα γίνει πολύ στενός φίλος και συνεργάτης του Johann Christian Bach στο Λονδίνο, όπου θα ιδρύσουν μαζί τη διάσημη σειρά συναυλιών Bach – Abel.

Καλλιτεχνική επιμέλεια φεστιβάλ Δήμος Γκουνταρούλης

Διοργάνωση: ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ARTE ATENE

Πρόγραμμα

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου – 1η συναυλία:
Διπλό σύνολο (Ανατολή – Δύση) με όργανα εποχής


Σάββατο 4 Νοεμβρίου – 2η συναυλία:
La Stravaganza Greca


Παρασκευή 10 Νοεμβρίου – 3η συναυλία:
Lucile Boulanger


Κυριακή 12 Νοεμβρίου – 4η συναυλία:
Δήμος Γκουνταρούλης & Bruno Procópio


Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης | Πρόγραμμα Σεπ – Δεκ 2023


► Info

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Τιμές εισιτηρίων
12€, 7€ (μειωμένο)
Ενιαίο εισιτήριο φεστιβάλ: 30€, 20€ (μειωμένο)

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023
20:30 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2)


Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023
20:30 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2)


Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023
20:30 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2)


Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023
20:30 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2)

Φωτογραφία από το depositphotos.com


  • Το cityportal σας συνιστά πριν επισκεφθείτε έναν χώρο, να επικοινωνείτε πρώτα μαζί τους, για να επιβεβαιώσετε το πρόγραμμα, μέρες και ώρες λειτουργίας, έτσι ώστε να αποφύγετε οποιαδήποτε ταλαιπωρία στην περίπτωση που υπάρξει κάποια ακύρωση ή αναβολή της τελευταίας στιγμής

  • Αναρωτιέσαι τι να κάνεις στη Θεσσαλονίκη σήμερα, αύριο ή τις επόμενες μέρες;  Ενημερωθείτε για τα πάντα! ΟΛΕΣ οι εκδηλώσεις (συναυλίες, παραστάσεις αλλά και χρήσιμες πληροφορίες και όλα τα ΔΩΡΕΑΝ event που γίνονται στην πόλη θα τα βρείτε στο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ του cityportal.gr

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως