Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα στην Περιστερά

Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα στην Περιστερά

Φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα στην Περιστερά Θεσσαλονίκης. Ο Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα είναι ο ενοριακός ναός της Περιστεράς και εντός του βρίσκονται τα λείψανα του Οσίου Ευθυμίου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά προκλήθηκε όταν έπεσε στο χαλί μια λαμπάδα, με αποτέλεσμα να καεί ο προθάλαμος και αρκετές εικόνες.
 
Στο σημείο κατέφθασαν τρία οχήματα της πυροσβεστικής, τα οποία και κατάφεραν να κατασβήσουν την πυρκαγιά. Η φωτιά περιορίστηκε στην είσοδο του ιστορικού ναού. Οι φλόγες προκάλεσαν σημαντικές φθορές στις αγιογραφίες της εισόδου και σε άλλα αντικείμενα. 
Από τη φωτιά δεν κινδύνευσαν κατοικίες, ούτε ανθρώπινες ζωές. Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Ο χριστιανικός ναός του Αγίου Ανδρέα χτίστηκε το 870 από τον Όσιο Ευθύμιο  ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της ιστορίας του πρώιμου μοναχισμού στον Άθω. Μάλιστα οι τέσσερις αρχικές κολόνες, στηρίζουν ακόμη τον τρούλο του σημερινού ναού. Η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα χτίστηκε από διωγμένους χριστιανούς, οι οποίοι ανέβαιναν τα χαμηλότερα μέρη της Θεσσαλονίκης προς αναζήτηση προστασίας από τους Ρωμαίους διώκτες τους. 
 
Ο τετράκογχος και σταυρικός ναός με τους πέντε τρούλους αποτελεί κόσμημα της πρώιμης βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Η τοιχοδομία του δεν παρουσιάζει κατασκευαστικό πλούτο, αφού πρόκειται για έργο ενός ταπεινού μοναχού. Δεν είναι γνωστό πότε ο ναός έχασε τη μοναστηριακή του ιδιότητα και μετατράπηκε σε ενοριακό.
 
 
 

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε