2η Διεθνής Διαδικτυακή Ραδιοφωνική Συνάντηση Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Έπειτα από ένα επιτυχημένο διαδικτυακό ντεμπούτο το 2020, εν μέσω πανδημίας, η 2η Διεθνής Διαδικτυακή Ραδιοφωνική Συνάντηση Ερασιτεχνικού Θεάτρου, επιστρέφει προσκαλώντας για μια ακόμη φορά παιδιά και εφήβους να λάβουν μέρος στην καινοτόμα πρωτοβουλία, “Θέατρο μπροστά σ’ ένα Μικρόφωνο”. Με αφετηρία τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και “όχημα” το Ραδιοφωνικό Θέατρο, ένα είδος δραματικής τέχνης που πρωτοστάτησε τη δεκαετία του 1920 στις ραδιοφωνίες της Δύσης.

2η Διεθνής Διαδικτυακή Ραδιοφωνική Συνάντηση Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Η δράση επιδιώκει να συμβάλλει στη βαθύτερη κατανόηση του ελληνισμού και της ελληνικής ταυτότητας μέσα από τη σύζευξη λόγου, θεατρικής πράξης και ψηφιακών τεχνολογιών. Η δράση, που πραγματοποιεί το Θεατρικό Εικαστικό Καλλιτεχνικό Κέντρο “Πούπουλο” (Ελλάδα) σε συνεργασία με το ίδρυμα Motivation in Arts (Κύπρος) και το Creative Drama & Arts Center (Αυστραλία), έχει ως όραμα την καλλιέργεια των σχέσεων της ελληνικής ομογένειας με τη μητροπολιτική Ελλάδα. Στόχος είναι να ταξιδέψει ο “πολιτισμός” της Ελληνικής γλώσσας και θεατρικής έκφρασης μέσα από τις ραδιοσυχνότητες στις απανταχού ελληνικές κοινότητες.

Η επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση από την 2η Διεθνής Ραδιοφωνική Διαδικτυακή Συνάντηση – “Θέατρο μπροστά από ένα μικρόφωνο”, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28/2. Στην Συνάντηση συμμετείχαν πέντε χώρες από δύο ηπείρους.

2η Διεθνής Διαδικτυακή Ραδιοφωνική Συνάντηση Ερασιτεχνικού Θεάτρου – προσκεκλημένοι και ομιλητές

2η Διεθνής Διαδικτυακή Ραδιοφωνική Συνάντηση Ερασιτεχνικού ΘεάτρουΟι επίτιμοι προσκεκλημένοι και οι ομιλητές, αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους μίλησαν οι παραγωγοί και δημοσιογράφοι των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων μετάδοσης ERT3, SBS, RIK, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Καλαμαριάς κος Θανάσης Γιαννακός και από την εκπαιδευτική κοινότητα η κα Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, θεατρολόγος και δραματουργός Ε.Ε.Π. του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ., ο διευθυντής των Σχολείων Γλώσσας και Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, ο κο Μάνος Τζιμπαργός.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους η κα. Σμαράγδα Παπαδοπούλου από το Παιδαγωγικό τμήμα Ιωαννίνων, διευθύντρια του Εργαστηρίου Απόδημου Ελληνισμού και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Mgr. Veronika Rodová, Ph.D. καθηγήτρια Εκπαιδευτικού Δράματος στο τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Μάσαρικ του Μπρνόυ στην Τσεχία.

Ο στόχος

Θεωρούμε ότι ο στόχος της Συνάντησης επιτεύχθηκε πλήρως, αφού καταφέραμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα ευρείας επικοινωνίας μεταξύ όλων των φορέων, των εκπαιδευτικών και των παιδιών που συμμετέχουν στη δράση και να μοιραστούμε απόψεις και εμπειρίες γύρω από το ραδιοφωνικό θέατρο.

Είναι αξιόλογο να αναφέρουμε ότι τα παιδιά και οι νέοι ηχογραφούν μόνοι τους ή με την βοήθεια των γονιών, τους διαλόγους στο σπίτι τους.

Τη συναρπαστική αυτή εμπειρία μεταδίδει:

  • η ΕΡΤ3 κάθε Σάββατο στις 14:45 στον 958FM στην εκπομπή “Τράβα τις κουρτίνες…μεσημέριασε”, με την Άννα Γιαννακίδου.
  • το ΡΙΚ1 της Κύπρου, κάθε Σάββατο στην εκπομπή «Παιδιά στον αέρα», με τον Κυριάκο Παστίδη.
  • το SBS Greek της Αυστραλίας κάθε Τετάρτη με τον Πάνο Αποστόλου.

2η Διεθνής Διαδικτυακή Ραδιοφωνική Συνάντηση Ερασιτεχνικού Θεάτρου Συσπείρωση των απανταχού νέων Ελλήνων

Αποτελεί δράση συσπείρωσης των απανταχού νέων Ελλήνων, αναπτύσσοντας γέφυρες συνεργασίας και καλλιτεχνικής ανταλλαγής, με αφετηρία και έμπνευση το έργο εμβληματικών μορφών της ελληνικής γραμματείας και τέχνης. Συμβάλλει στη δημιουργία μιας ταυτότητας βασισμένης στις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού, αλλά και ανοιχτής στις προκλήσεις του σήμερα.

Στην εναλλακτική και covid-safe δράση “Ερμηνεύοντας ρόλους μπροστά από ένα μικρόφωνο”, συμμετέχουν θεατρικές ομάδες νέων αλλά και σχολεία (μαθητές Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης), με πάνω από 400 μαθητές να παίρνουν μέρος απ’ όλο τον κόσμο.
Ευχή και επιδίωξη μας είναι η δράση αυτή να εξελιχθεί και να εμπλουτιστεί με παράλληλες εκδηλώσεις και διαλέξεις ανθρώπων του θεάτρου, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Την Κυριακή 25/4/ ώρα 11:30 – 13:00 οργανώνουμε διάλεξη και συζήτηση.
με τίτλο “Θέατρο μπροστά σ’ ένα μικρόφωνο – Θεατρική Ραδιοφωνική Σκηνή για παιδιά και εφήβους”

Η ημερίδα θα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, θέατρολόγους και γενικά στο ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται για το ραδιοφωνικό θέατρο.Οι Εισηγητές θα είναι από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αυστραλία.

Θ.Ει.Κ.Κ. «Πούπουλο»

Το Θεατρικό Εικαστικό Καλλιτεχνικό Κέντρο (Θ.Ει.Κ.Κ.), ιδιαιτέρως γνωστό στο χώρο της δραματικής παιδείας με το όνομα «Πούπουλο», δημιουργήθηκε το 1983 από τη Ρίτα Πουταχίδου, με στόχο τη δημιουργία ενός αυτόνομου καλλιτεχνικού φορέα, μη κερδοσκοπικού σωματείου, ανοιχτού σε όλες τις θεατρικές φόρμες έκφρασης και πειραματισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά τους εφήβους και τους νέους.

Στην 37χρονη πορεία του, το «Πούπουλο» ανέπτυξε ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων. Έχει ανεβάσει δεκάδες παραγωγές με τα τμήματα τζούνιορ, παιδικά, εφηβικά και ενηλίκων, συμμετείχε σε Ελληνικά και Διεθνή Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου και Κουκλοθεάτρου και σε Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, και διακρίθηκε στα βραβεία καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου έργου, κινησιολογίας, βραβείο κοινού.

Οι θεατροπαιδαγωγοί του Πούπουλου συμμετείχαν ενεργά ως εμψυχωτές και ομιλητές σε διάφορα ευρωπαϊκά συνέδρια, όσον αφορά στις μεθόδους και τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος σε χώρες όπως η Αγγλία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία, Δανία, Ιταλία, Ελβετία και Αυστραλία.

Καλή σας ακρόαση!

Ρίτα Πουταχίδου,

Πρόεδρος του Θεατρικού Εικαστικού Καλλιτεχνικού Κέντρου «Πούπουλο»
Τα podcast μπορείτε επίσης να τα ακούσετε, αν επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες
www.zeno.fm/podcast/Dramacenter και https://www.dramacenter.gr/

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε