Ποιες είναι και πως αμείβονται οι αργίες στην Ελλάδα;

Πολλοί είναι εκείνοι που εργάζονται τις ημέρες που για κάποιους άλλους είναι αργία. Γιατί συμβαίνει αυτό και τί δικαιούστε όταν εργάζεστε την Κυριακή- αργία;

Οι αργίες χωρίζονται στις υποχρεωτικές, τις προαιρετικές και τις κατ’ έθιμον αργίες.

Ειδικότερα, στις υποχρεωτικές αργίες, όπως έχουν καθοριστεί από τον νόμο, απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική δραστηριότητα  και η απασχόληση των μισθωτών. Στις ημέρες προαιρετικής αργίας, επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη η λειτουργία της επιχείρησης και η απασχόληση ή μη των μισθωτών.  Οι ημέρες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις αργίες του Νόμου (Β.Δ.748/66) για τον ιδιωτικό τομέα και αποτελούν εργάσιμες ημέρες για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αλλά είναι αργίες για τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα αποτελούν τις κατ’ έθιμον αργίες. Με ειδικούς όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή διαιτητικών αποφάσεων ή με έθιμο,  πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα δεν λειτουργούν.

Διαβάστε επίσης: Ποιοι επιτρέπεται να δουλεύουν τις Αργίες και τις Κυριακές;

Η Κυριακή (24:00 Σάββατο – 24:00 Κυριακή) είναι ημέρα υποχρεωτικής εβδομαδιαίας αργίας/ανάπαυσης και απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών πέραν των εξαιρέσεων που αναφέρονται στο Β.Δ. 748/1966. (ΠΔ 327/1992, Ν.4468/2017, Υ.Α. 59635/1063/2017, Ν.4554/2018, Ν.4635/2019)

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΡΓΙΕΣ:

Υποχρεωτικές αργίες (απαγορεύεται η λειτουργία /απασχόληση):

25η Μαρτίου
Δευτέρα του Πάσχα
1η Μαϊου
15η Αυγούστου
25η Δεκεμβρίου
26η Δεκεμβρίου
Πολιούχος Πόλης (με απόφαση Νομάρχη)

Προαιρετική αργία (επιτρέπεται η λειτουργία /απασχόληση):

28η Οκτωβρίου

ΚΑΤ΄ ΕΘΙΜΟΝ ΑΡΓΙΕΣ (από επιχειρησιακή συνήθεια):

1η Ιανουαρίου
Θεοφάνεια
Καθαρά Δευτέρα
Αγίου Πνεύματος
Μεγάλη Παρασκευή

Αμοιβή εργασίας κατά Κυριακή/αργία

Εφόσον επιτρέπεται η λειτουργία της επιχείρησης κατά ημέρα Κυριακή και απασχοληθεί ο εργαζόμενος, αυτός δικαιούται να λάβει αμοιβή για τις ώρες εργασίας του, υπολογισμένη με βάση το συμφωνηθέν ωρομίσθιο και επιπλέον προσαύξηση 75% υπολογισμένη πάνω στο νόμιμο ωρομίσθιο του. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα ωρών εργασίας του, θα πρέπει να οργανωθεί έτσι, ώστε να λάβει ΡΕΠΟ/ημέρα ανάπαυσης εντός της εβδομάδας.

Εφόσον απαγορεύεται η λειτουργία της επιχείρησης κατά ημέρα Κυριακή και απασχοληθεί ο εργαζόμενος, αυτός δικαιούται να λάβει αμοιβή και για τις επιπλέον ώρες εργασίας του, υπολογισμένη με βάση το συμφωνηθέν ωρομίσθιο και επιπλέον προσαύξηση 75% υπολογισμένη πάνω στο νόμιμο ωρορομίσθιο του. Εφόσον η σύμβαση εργασίας του εργαζομένου είναι πλήρους απασχόλησης και η εργασία του διαρκέσει πάνω από 5 ώρες την Κυριακή, θα πρέπει να λάβει ένα επιπλέον ΡΕΠΟ/ημέρα ανάπαυσης εντός της ακόλουθης εβδομάδας.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ως προς την αμοιβή ή/και τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Η επίσημη αργία που συμπίπτει με ημέρα Κυριακή, δεν μετατίθεται σε άλλη ημέρα. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετατίθεται η αργία της 1ης Μαΐου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εφόσον συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.

Κείμενο: Μαρία Κόντα
*Υπεύθυνη Τομέα Μισθοδοσίας Θεσ/νίκης για τη Φοβερά Προστασία

Για ερωτήσεις, ιδιαίτερες περιπτώσεις και εξειδικευμένες συμβουλές, Λογιστικές, Φοροτεχνικές Μισθοδοτικές, Επενδυτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικονομικό συνεργάτη του cityportal.gr την ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ, Αθήνα: 210 33 11 330  και Θεσσαλονίκη: 2310 514 669

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε