Η Μπάντα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης στο Ισλαχανέ

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το πρωινό της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 12.00, προτείνει το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας.

To ορφανοτροφείο και τεχνικό σχολείο Ισλαχανέ, που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1874, απέκτησε μουσική μπάντα το 1895. Ο Ιταλός καθηγητής μουσικής Πιτσόνο φρόντισε τότε να προμηθευτεί μουσικά όργανα από το Μιλάνο και η μπάντα της Σχολής ήταν παρούσα σε όλες τις σημαντικές γιορτές και επετείους της πόλης. Η δημιουργία μουσικών τάξεων, και συγκεκριμένα η εκμάθηση πνευστών για τη συγκρότηση μπάντας, ήταν σύνηθες φαινόμενο σε ιδρύματα όπως τα ορφανοτροφεία αλλά και σε συλλόγους της εποχής. Ο δυνατός ήχος και των πνευστών τα κατέτασσε στα πλέον κατάλληλα για ακρόαση σε υπαίθριους χώρους για ευρύ κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες για την μπάντα της Σχολής Ισλαχανέ, μετέπειτα Σχολής Τεχνών & Επαγγελμάτων Χαμιδιέ, μπορείτε να δείτε και να ακούσετε στα παρακάτω σύντομα ταινιάκια:
Μουσική & Ισλαχανέ Ι

Μουσική & Ισλαχανέ ΙΙ

Μουσική & Ισλαχανέ ΙΙΙ

Μουσική & Ισλαχανέ ΙV

127 χρόνια μετά τη δημιουργία της μπάντας του Ισλαχανέ… μια μπάντα επιστρέφει στο χώρο!

Η Μπάντα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης,υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Κλεάνθη Ζαρίμπα, με την Εύα Καρκαφίρη και την Μαρία Χωματά στο τραγούδι. Στην ίδια συναυλία εμφανίζεται το Κουαρτέτο Σαξοφώνων του ΚΩΘ, με τους Ελπίδα Βήτου, Ελένη Πανουσάκη-Βελλίκη, Αριστείδη Πάντο & Έλλη Βαρδάκη, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Θεόφιλου Σωτηριάδη. Τα δύο σύνολα θα παρουσιάσουν ένα γιορτινό πρόγραμμα με θέματα από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, χορούς ethnic μουσικής, άριες από το ευρωπαϊκό ρεπερτόριο κι επιλογές από το κλασικό και σύγχρονο Χριστουγεννιάτικο ρεπερτόριο.

Στην Μπάντα συμμετέχουν :

Φλάουτα: Μυρτώ Λεγάκη, Χριστίνα Συμεωνίδου, Βέρα Πουλάκη, Αναστασία-Πηγή Χαλκιά

Όμποε: Νίκος Μόλλιος

Κλαρινέτα: Γρηγόρης Λαγκούσης, Ειρήνη Χαραλαμπάκη, Παναγιώτης Γρίβας, Δημήτρης Λαζαρίδης, Δημήτρης Μπέης, Κλάρα Εγκουνιάν

Σαξόφωνα: Πρόδρομος Μιχαηλίδης, Χρύσα Ιακωβίδου, Ηλέκτρα Καράλη, Φανή Παπαϊωάννου, Ιάσονας Λυγερίδης, Ελένη Πανουσάκη-Βελλίκη, Ελπίδα Βήτου, Κίμωνας Παπαδόπουλος, Έλλη Βαρδάκη (βαρύτονο), Αριστείδης Πάντος (τενόρο)

Φαγκότα: Αρχοντία Σαμανταρά, Χρήστος Αναγνωστόπουλος, Βασιλική Τράγκα

Κόρνα: Αντώνης Ζέλτσης, Άλκηστη Αγάογλου, Θεοδώρα Λαζίδου

Τρομπέτες: Ηλίας Παπαδόπουλος, Ορέστης Λαγκούσης

Τρομπόνια: Μάξιμος Λαζίδης, Ζαχαρίας Ζαχαράκης, Ραφαέλα Καρακαξά

Τούμπα: Αντώνης Κωνσταντής

Κρουστά: Δημήτρης Κυριακίδης, Παναγιώτης Συγγουρίδης

 

► Info

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022
Ώρα έναρξης: 12:00
Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ


  • Το cityportal σας συνιστά πριν μεταβείτε σ έναν χώρο, να επικοινωνείτε μαζί τους, για να επιβεβαιώσετε το πρόγραμμα, μέρα και ώρα, έτσι ώστε να αποφύγετε οποιαδήποτε ταλαιπωρία στην περίπτωση που υπάρξει ακύρωση, αλλαγή, ή αναβολή της τελευταίας στιγμής

  • Τι να κάνω στη Θεσσαλονίκη. Πρόγραμμα παραστάσεων, συναυλιών, εκδηλώσεων με εισιτήριο αλλά και ΔΩΡΕΑΝ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε