Αγαπημένα βιβλία: «Φόνος στο Ρωμαϊκό Λοντίνιουμ» Kelli Stanley

Αγαπημένα βιβλία: «Φόνος στο Ρωμαϊκό Λοντίνιουμ» Kelli Stanley

Προτείνει η Έλσα Παπαγιαννοπούλου

Φόνος στο Ρωμαϊκό Λοντίνιουμ, Kelli Stanley
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
«Βρισκόμαστε στο Λονδίνο το 836 από κτήσεως Ρώμης (83 μ.Χ.), που τότε λεγόταν Λοντίνιουμ και αποτελούσε μια από τις πιο απομακρυσμένες κτήσεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Ένα ζάμπλουτος Σύριος, απεσταλμένος του αυτοκράτορα Δομιτιανού, ο Βίμπιους Μαικήνας, δολοφονείται στη «Λυκότρυπα», ένα πορνείο στο κέντρο της πόλης. Το πτώμα μεταφέρεται μυστηριωδώς και αφήνεται στο βωμό του υπόσκαφου ναού του Μίθρα, που λατρεύουν ημιπαράνομα οι ρωμαϊκές λεγεώνες. Άλλες τρεις δολοφονίες ακολουθούν!
Ο προσωπικός γιατρός του Ρωμαίου Έπαρχου, Αγκρίκολα, ο ελληνικής παιδείας και μαθητής του Διοσκουρίδη, Ιούλιος Αλπίνους Κλασικιάνους Φαβονιάτους ή απλώς Αρκτούρους, αναλαμβάνει με βοηθό του τον απελεύθερό του Βρούτιους να λύσει το μυστήριο των αλυσιδωτών αυτών φόνων, το οποίο εγκυμονεί κινδύνους επανάστασης των ντόπιων Βρετανών, που ουδέποτε έχουν αποδεχθεί πλήρως τη ρωμαϊκή κυριαρχία. Θα βρεθεί μπροστά σε μία πολύπλοκη, κλασικά ρωμαϊκή, ίντριγκα της κρατικής μηχανής της Ρώμης.
Παράλληλα, με απόλυτη ιστορική τεκμηρίωση, χιούμορ και ενάργεια, παρακολουθούμε την καθημερινή ζωή στο Λοντίνιουμ, της τότε μικρή πόλη…»
 
Το βιβλίο είναι πραγματικά συναρπαστικό και δύσκολα το άφησα από τα χέρια μου πριν το τελειώσω, γεγονός που έγινε σε 2-3 μέρες. Η δεξιοτεχνία της Kelli Stanley στην πλοκή θυμίζει Άγκαθα Κρίστι. Μυστήριο, η μία θεωρία να ανατρέπεται από την άλλη και στο τέλος το απόλυτο twist. Τα στοιχεία που δίνει για την καθημερινή ζωή του 83 μ.Χ. στο Λονδίνιουμ είναι ουσιαστικά
δοσμένα, χωρίς μεγάλες και φλύαρες αφηγήσεις ή εμμονές στις λεπτομέρειες που κουράζουν τον αναγνώστη. Οι χαρακτήρες του βιβλίου αναλύονται μεστά και αναπτύσσονται σταδιακά.
 
Από τις κριτικές που αναφέρονται στο οπισθόφυλλο διαβάζω:
«Ο Αρκτούρος είναι ένα λαγωνικό καλυμμένο με την αριστοκρατική ρωμαϊκή τόγα, που μας ξεναγεί στις οσμές, τους ήχους και στον κόσμο της Ρώμης. Περιμένω με αγωνία την επόμενη περιπέτειά του. Σας τον συστήνω με θέρμη!» (Tess Allegra, Historical Novels Review)
«Οι φανατικού του ιστορικού μυθιστορήματος θα απολαύσουν αυτό το Roman Noir καθώς ο Αρκτούρος τους ξεναγεί με χιούμορ και γοργό ρυθμό στον πρώτο μ.Χ. αιώνα και το Λονδίνο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» (Harriet Klausner, Mystery Gazette)

Να συμπληρώσω ότι το βιβλίο μπορεί να είναι μυθιστόρημα αλλά υπάρχουν πολλές υποσημειώσεις τις συγγραφέως όπου τεκμηριώνει τα ιστορικά στοιχεία.
 
Η συγγραφέας Kelli Stanley είναι μία βραβευμένη συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων που ζει στο San Francisco. Κατέχει Master στην αρχαία ελληνική και λατινική φιλολογία και ιστορία. Για αυτό το μυθιστόρημα τιμήθηκε με το Bruce Alexander Memorial Historical Mystery Award και ήταν φιναλίστ για το Macavity Award. Αποτελεί δε το δεύτερο μιας σειράς μυθιστορημάτων με τίτλο Roman Noir και πρωταγωνιστή τον Αρκτούρο, στην οποία η συγγραφέας υπόσχεται να κυκλοφορήσει και άλλα
 

Φόνος στο Ρωμαϊκό Λοντίνιουμ – Σε ποιους προτείνω να το διαβάσουν

Ξεκάθαρα σε αυτούς που απολαμβάνουν πολύ καλές αστυνομικές ιστορίες μυστηρίου τοποθετημένες σε άλλες εποχές και σε όσους αγαπούν το ιστορικό μυθιστόρημα. Πραγματικά πιστεύω ότι θα ενθουσιαστούν με αυτό το μυθιστόρημα.

Φόνος στο Ρωμαϊκό Λοντίνιουμ
Πρωτότυπος τίτλος Nox Dormienda (A Long Night for Sleeping)
Αστυνομικό ιστορικό Μυθιστόρημα
Συγγραφέας: Kelli Stanley
ISBN13 9789604381081
Εκδότης Περίπλους
Σειρά Λογοτεχνία – Πεζογραφία
Χρονολογία Έκδοσης Ιούλιος 2010
Αριθμός σελίδων 380
Διαστάσεις 21×13
Μετάφραση Νίκος Τσαπάρης
Επιμέλεια Διονύσης Βίτσος

Προτείνει η Έλσα Παπαγιαννοπούλου

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως