33.5 C
Thessaloniki
34.7 C
Athens

Αlessandro Barbero, Ιεροί πόλεμοι

Αlessandro Barbero | Ιεροί πόλεμοι, σταυροφορίες εναντίον Τζιχάντ | Εκδότης: Historical Quest

Ένα διαφορετικό βιβλίο για τις σταυροφορίες και την έννοια του “Ιερού πολέμου”, ένα θέμα επίκαιρο και πολυσυζητημένο στις μέρες μας, έχει να μας προτείνει ο Ιταλός ιστορικός Αlessandro Barbero.

Πρόκειται για ένα πόνημα το οποίο δεν ακολουθεί μία απλή χρονολογική αφήγηση των γεγονότων, αλλά, αντιθέτως, εστιάζει περισσότερο στην ερμηνεία των γεγονότων μη διστάζοντας να καταρρίψει ακόμα και ευρέως διαδεδομένους μύθους, όπου το κρίνει απαραίτητο ο συγγραφέας του.

Αlessandro Barbero | Ιεροί πόλεμοι | Σταυροφορίες εναντίον Τζιχάντ

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τέσσερα μεγάλα κεφάλαια. Το μεγάλο ατού του είναι η πολύ στρωτή γλώσσα την οποία χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, γλώσσα που θυμίζει περισσότερο λογοτεχνία, παρά στεγνή Ιστορία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα λεγόμενα του συγγραφέα δεν στηρίζονται σε λεπτομερή έρευνα και στα νεότερα πορίσματα των τελευταίων μελετών επί τους θέματος.

Δεύτερο πολύ θετικό σημείο για το συγκεκριμένο πόνημα είναι οι, ογδόντα περίπου, έγχρωμες γκραβούρες και μικρογραφίες του Μεσαίωνα σχετικά με τις σταυροφορίες, παρμένες από διάφορα χρονικά της εποχής, οι οποίες προσφέρουν πολλές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονταν οι μάχες, αν τις παρατηρήσει κανείς με προσοχή.

Οι περισσότερες απεικονίζουν μάχες, πολιορκίες, εκτελέσεις αιχμαλώτων ή την πορεία των σταυροφόρων προς τους Αγίους Τόπους. Άλλες περιλαμβάνουν φωτογραφίες περίφημων οχυρών στη Μέση Ανατολή ή σκηνές από το ισλάμ, ακόμα και χάρτες της εποχής ή περίτεχνες σελίδες του Κορανίου.

Οι φωτογραφίες αυτές καθιστούν το βιβλίο από μόνο του αντάξιο να καταλάβει μία θέση στη βιβλιοθήκη κάθε λάτρη, αλλά και μελετητή της ιστορίας. Οι πληροφορίες, όμως, που μας δίνει ο Barbero σχετικά με το θέμα του Ιερού Πολέμου είναι ευκολοδιάβαστες αλλά και εξόχως διαφωτιστικές για όλους.

Ιεροί πόλεμοιΙεροί Πόλεμοι

Σταυροφορίες εναντίον Τζιχάντ
Συγγραφέας: Alessandro Barbero
Εκδότης: Historical Quest
ISBN: 9786185088590
Αριθμός Σελίδων: 200
Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 14×20
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Έτος Έκδοσης: 2020

 

O όρος σταυροφορίες

Στο πρώτο κεφάλαιο ο συγγραφέας ασχολείται με τον όρο σταυροφορίες, καθώς και με τα αίτια του φαινομένου. Εύλογα αναρωτιέται αν ήταν τελικά αυτές βίαιη αιματοχυσία ή εποποιία. Καταλήγει, εν τέλει, στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου του, στον όρο εποποιία, εφόσον την Ιερουσαλήμ και τους Αγίους Τόπους κατείχαν χριστιανοί μέχρι και τον 7ο αιώνα και οι σταυροφορίες δεν ήταν παρά η πρόσκαιρη-όπως αποδείχτηκε- ανακατάληψή τους από τους χριστιανούς.

Όσο για τα αίτια, αυτά ήταν ένα μείγμα από ανθρώπινη απληστία, ιδιαίτερα για τους άρχοντες της εποχής και θρησκοληψίας, κυρίως για τους απλούς ανθρώπους που πήγαιναν πράγματι για να σώσουν την ψυχή τους.

Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται μερικά κύρια γεγονότα των Σταυροφοριών. Ο συγγραφέας μας υπενθυμίζει, συγχρόνως, την έλλειψη πηγών για την πρώτη σταυροφορία και εξηγεί για ποιον λόγο οι μεγάλοι βασιλιάδες έλαβαν μέρος όχι στην πρώτη, αλλά την τρίτη σταυροφορία.

Στο τρίτο κεφάλαιο, ο A.B. εξηγεί πως προέκυψε στη Δύση και στο ισλάμ η έννοια του Ιερού Πολέμου και πως φτάσαμε στο να αποδεχτούμε το γεγονός ότι ήταν φυσικό για τους μοναχούς να φέρουν όπλα και να σκοτώνουν αλλόθρησκους.

Σταυροφόροι: μία αδαή στρατιά αιμοδιψών και απολίτιστων βαρβάρων

Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο, ο συγγραφέας μας κάνει κοινωνούς στην οπτική που είχαν για τους σταυροφόρους οι Βυζαντινοί και οι μουσουλμάνοι. Ήταν ευρέως παραδεκτό από αυτούς ότι τόσο οι πρώτοι όσο και οι δεύτεροι έβλεπαν τους Δυτικοευρωπαίους σαν μία αδαή στρατιά αιμοδιψών και απολίτιστων βαρβάρων και δεν είχαν, εν μέρει, άδικο. Τότε ακριβώς, τον 11ο αιώνα, με τις Σταυροφορίες, ήταν που ξεκίνησε δειλά δειλά η αφύπνιση της Δύσης, μία διαδικασία η οποία μια κρατούσε πολλούς αιώνες και θα συνοδευόταν, όμως, και από μια αντίστοιχη αργή παρακμή του βυζαντινού και του ισλαμικού κόσμου.

Αναντίρρητα, πρόκειται για ένα ξεχωριστό βιβλίο, μικρό και ευκολοδιάβαστο, που αναλύει διεξοδικά το φαινόμενο του Ιερού Πολέμου και θα αφήσει ικανοποιημένους όλους τους αναγνώστες.

Διαβάστε Ποιοι ήταν οι Ιωαννίτες ιππότες (τάγμα Ιωαννιτών ιπποτών)

Κείμενο Λεύκη Σαραντινού

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
33.9 ° C
37.7 °
29.7 °
38 %
2.2kmh
0 %
Τρ
36 °
Τε
37 °
Πε
38 °
Πα
38 °
Σα
38 °