Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν «κρυμμένο» διάδρομο στην Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας

Η ανακάλυψη ενός αγνώστου – κρυμμένου διαδρόμου εντός της πυραμίδας της Γκίζας, του τελευταίου από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου που παραμένει ακόμη όρθιο, έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Scan Pyramids που από το 2015 χρησιμοποιεί μη επεμβατική τεχνολογία, όπως υπέρυθρη θερμογραφία, τρισδιάστατες προσομοιώσεις και απεικόνιση με διαστημικές ακτίνες για να κοιτάξει στο εσωτερικό της δομής.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature αναφέρεται ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να συμβάλει στη γνώση σχετικά με την κατασκευή της πυραμίδας και τον σκοπό μιας δικτυωτής ασβεστολιθικής κατασκευής που βρίσκεται μπροστά από τον διάδρομο.

Η Μεγάλη Πυραμίδα κατασκευάστηκε ως μνημειακός τάφος γύρω στο 2560 π.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ Χέοπα. Χτίστηκε με ύψος 146 μέτρα, σήμερα στέκεται στα 139 μέτρα και ήταν η ψηλότερη κατασκευή που είχε κατασκευαστεί από ανθρώπους μέχρι τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι το 1889.


Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκαν 4 τάφοι των φαραώ και 1 μούμια


Ο ημιτελής διάδρομος δημιουργήθηκε πιθανότατα για την ανακατανομή του βάρους της πυραμίδας είτε γύρω από την κύρια είσοδο που χρησιμοποιείται τώρα από τους τουρίστες, σχεδόν επτά μέτρα μακριά, είτε γύρω από έναν άλλο, ακόμη ανεξερεύνητο θάλαμο ή χώρο, δήλωσε ο Mostafa Waziri, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

«Θα συνεχίσουμε την ανίχνευσή μας, ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να καταλάβουμε τι μπορούμε να βρούμε από κάτω, ή ακριβώς από το τέλος αυτού του διαδρόμου», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από συνέντευξη Τύπου μπροστά από την πυραμίδα.

Πέντε δωμάτια στην κορυφή του θαλάμου ταφής του βασιλιά σε ένα άλλο τμήμα της πυραμίδας πιστεύεται επίσης ότι χτίστηκαν για να αναδιανείμουν το βάρος της τεράστιας κατασκευής. Ήταν πιθανό ο φαραώ να είχε περισσότερους από έναν ταφικό θάλαμο, πρόσθεσε ο Waziri.

Οι επιστήμονες εντόπισαν τον διάδρομο με χρήση διαστημικών ακτίνων, προτού ανακτήσουν εικόνες από αυτόν διοχετεύοντας ένα ενδοσκόπιο πάχους 6 χιλιοστών από την Ιαπωνία μέσω ενός μικροσκοπικού αρμού στις πέτρες της πυραμίδας.

Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας: Ανακαλύφθηκε μυστικός διάδρομος

Το 2017, οι ερευνητές του Scan Pyramids ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός κενού μήκους τουλάχιστον 30 μέτρων στο εσωτερικό της Μεγάλης Πυραμίδας, την πρώτη σημαντική εσωτερική δομή που βρέθηκε από τον 19ο αιώνα.


Πέμπτη 30 Μαρτίου | Πηγή: CNN | Φωτογραφία αρχείο Depositphotos

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως