Αρχαία Αγορά (Ρωμαϊκή Αγορά) Θεσσαλονίκης

Αρχαία Αγορά (Ρωμαϊκή Αγορά) Θεσσαλονίκης

Η Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, είναι ένα από τα σημαντικότερα Ρωμαϊκά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Ολύμπου και Φιλίππου. Θα  φθάσετε ανηφορίζοντας την οδό Αριστοτέλους και αφού περάσετε την Εγνατία και το άγαλμα του Βενιζέλου.
Η Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, για σχεδόν τρεις αιώνες ήταν σημείο αναφοράς, κοινωνικό, οικονομικό και διοικητικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε ανάμεσα στον 2ο- 3ο αι. μ.Χ.  στη θέση μιας προϋπάρχουσας αγοράς των πρώτων αυτοκρατορικών χρόνων. Εκεί βρίσκονταν δημόσια κτήρια και διάφοροι χώροι που διαμορφώθηκαν με ενιαία αρχιτεκτονική αντίληψη σε δύο κλιμακωτά επίπεδα.

Πανομοιότυπες αγορές υπήρχαν σε όλη τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία

Η Αρχαία Αγορά καταλάμβανε έκταση δύο περίπου εκταρίων (περίπου 20 στρεμμάτων) στην καρδιά της ρωμαϊκής πόλης.Το κομβικό σημείο που χτίστηκε ήταν κάτι που συναντάμαι σε όλες τις πόλεις κατα τη Ρωμαϊκή περίοδο. Κύριο χαρακτηριστικό της ρυμοτομίας των πόλεων κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο ήταν η ύπαρξη δύο λεωφόρων, μιας με διεύθυνση από βορρά προς νότο και μιας από ανατολή προς δύση. Στη θεσσαλονίκη αυτές ήταν η  Via Regia (σημερινή οδός Εγνατία), και μία οδός κάθετη προς την Εγνατία (σημερινή οδός Αριστοτέλους) που πιθανώς διέσχιζε την πόλη από τη θάλασσα μέχρι την Ακρόπολη.

Ο χώρος της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς

Ο αρχαιολογικός αυτός θησαυρός ανακαλύφθηκε τυχαία το 1966 κατά τη διάρκεια εκσκαφές που γινόταν με σκοπό την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης. Τότε ανακαλύφθηκαν στο χώρο ευρήματα μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας και ματαιώθηκαν  τα σχέδια για την ανέγερση οποιουδήποτε κτιρίου στην περιοχή.
Από τα κτήρια της Ρωμαϊκής αγοράς έχει αναστηλωθεί και δοθεί η κρυπτή στοά σε χρήση για εκθέσεις, συνέδρια και συναυλίες. Επίσης, έχει αναστηλωθεί το Ωδείο της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς (χωρητικότητας 350 ατόμων). Στα ανεκτίμητα ευρήματα περιλαμβάνονται ψηφιδωτά δάπεδα, τμήμα λιθόστρωτου δρόμου, αγωγοί και οχετοί αποχέτευσης, καθώς και αργυρά νομίσματα και λίθινα και μαρμάρινα γλυπτά.
Όταν λειτουργούσε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, η Αγορά αποτελούνταν από δύο πλατείες, αυτή που έχει ανασκαφεί και περιλαμβάνει την Κρυπτή Στοά, το Μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς και το Ωδείο και αυτή που στα βυζαντινά χρόνια λειτουργούσε ως ανοιχτή πλατεία χωρίς στοές και παραμένει κάτω από το ανώτερο τμήμα της Πλατείας Αριστοτέλους χωρίς να έχει ερευνηθεί.
Σύμφωνα με τα τμήματα της Ρωμαϊκής Αγοράς που έχουν αποκαλυφθεί, αποτελούνταν από μία μεγάλη ορθογώνια πλατεία με ίχνη μαρμάρινων πλακοστρώσεων στο βορειοδυτικό τμήμα της, ένα Ωδείο-βουλευτήριο με διαμορφωμένες κτιστές κερκίδες και σκηνή στο ανατολικό τμήμα της και το ισόγειο τμήμα πολυώροφης στοάς (cryptoporticus-Κρυπτή Στοά) στο νότιο τμήμα της. Ακόμα στη νοτιοανατολική γωνία του χώρου έχει αποκαλυφθεί ένα τμήμα λουτρικού συγκροτήματος (βαλανείο) που περιλαμβάνει ένα πυριατήριο (κυκλική αίθουσα εφίδρωσης) με εικοσιπέντε λουτήρες.

Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης – Οι μαγεμένες

Η μεγαλοπρεπής αρχαία στοά των ειδώλων (Las Incantadas-Οι μαγεμένες) υπήρχε στο ύψος περίπου της σημερινής Εγνατίας και ήταν μέρος του συγκροτήματος της Ρωμαϊκής Αγοράς. Από τη στοά αυτή μάλιστα πραγματοποιούνταν η είσοδος στην Αγορά. Ανάγλυφες παραστάσεις οκτώ μυθικών προσώπων στόλιζαν τη στοά. Κατά τη Τουρκοκρατία τα ερείπια της στοάς βρίσκονταν στην αυλή ενός Εβραϊκού σπιτιού. Το 1864, τα γλυπτά μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου από το Γάλλο E. Miller.

Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης – ωράριο λειτουργίας – εισιτήριο

Σήμερα στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς λειτουργεί μουσείο η είσοδος του οποίου γίνεται από την Κρυπτή Στοά. Στο Ωδείο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Είναι καλύτερα πριν επισκεφθείτε το χώρο να τηλεφωνήσετε 2310 221266 για το ωράριο και τη τιμή του εισιτηρίου γιατί μπορεί κάτι να έχει αλλάξει

Ωράριο λειτουργίας

8:00 – 16:00 (καλοκαιρινή περίοδος)

8:00 – 15:00 (χειμερινή περίοδος)

Εισιτήριο

4 ευρώ για τον Αρχαιολογικό χώρο και για το Μουσείο

Υπάρχει βέβαια και το Ενιαίο Εισιτήριο με 15 ευρώ το οποίο ισχύει για 3-4 μέρες για την Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας (Ρωμαϊκής) Αγοράς Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Γαλεριανό Συγκρότημα, Λευκός Πύργος, Λευκός Πύργος: Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου

6 Μαρτίου – Μνήμη Μελίνας Μερκούρη
18 Απριλίου – Διεθνής Ημέρα Μνημείων
18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
Οι επίσημες αργίες του Κράτους
28 Οκτωβρίου
Με πληροφορίες από odysseus.culture.gr, Βικιπαιδεια

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως