γκανάς σοκολάτας

Brownie lasagna από τον Άκη Πετρετζίκη

Έχετε φανταστεί brownie στημένο σαν… λαζάνια; Είναι γλυκάρα και μόλις το δοκιμάσετε θα το φτιάχνετε συ-νέ-χει-α! Ακούστε τη συμβουλή του Άκη Πετρετζίκη και δεν θα χάσετε!

Συστατικά

Για το brownie
180 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για τη λαδόκολλα
320 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
160 γρ. ζάχαρη άχνη
160 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
5 αυγά, μεσαία
1 ασπράδι, από μεσαίο αβγό
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
30 γρ. κακάο, + έξτρα για τη λαδόκολλα
1/2 κ.γ. αλάτι
50 γρ. γλυκόζη

Για την γκανάς
240 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
340 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

Για το frosting
300 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. ζάχαρη άχνη
120 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για τη σύνθεση
150 γρ. κουβερτούρα, σε flakes

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ας μαγειρέψουμε…

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ορθογώνιο ταψί 20×30 εκ. καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματά του.
  • Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο τη λαδόκολλα.
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το βούτυρο και την κουβερτούρα, το τοποθετούμε πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και το βούτυρο. Προσέχουμε να μην ακουμπάει το μπολ στο νερό της κατσαρόλας.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα με το μπολ από τη φωτιά και αφαιρούμε το μπολ από την κατσαρόλα.
  • Ρίχνουμε μέσα στο μπολ την άχνη και κρυσταλλική ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός πολύ καλά μέχρι να λιώσει.
  • Προσθέτουμε τα αβγά και το ασπράδι αβγού, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, τη γλυκόζη, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε καλά με μια μαρίζ.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη για 2 ώρες, να κρυώσει καλά το brownie και να σταθεροποιηθεί.
  • Για την γκανάς
  • Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος.
  • Ανακατεύουμε με μια μαρίζ και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει μια βράση.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε την κουβερτούρα, και αφήνουμε στην άκρη για 30 δευτερόλεπτα να λιώσει η κουβερτούρα.
  • Ανακατεύουμε το μείγμα με τη μαρίζ για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσει τελείως η κουβερτούρα και να δημιουργηθεί μια λεία γκανάς.
  • Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
  • Για το frosting
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα, την άχνη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει και να δέσει το frosting.
  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
    Για τη σύνθεση
  • Αφαιρούμε το brownie από το ταψί, το κόβουμε στη μέση κατά πλάτος και έπειτα το κάθε κομμάτι στη μέση οριζόντια, ώστε να έχουμε συνολικά 4 κομμάτια brownie.
  • Τοποθετούμε ένα κομμάτι brownie σε μια μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος και απλώνουμε το ¼ από την γκανάς με μια σπάτουλα.
  • Προσθέτουμε πάνω από την γκανάς το 1/3 από το frosting και το απλώνουμε με τη σπάτουλα.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 3 κομμάτια brownie, για την υπόλοιπη γκανάς και το υπόλοιπο frosting. Η τελευταία στρώση θα είναι η γκανάς.
  • Μεταφέρουμε τo brownie lasagna στο ψυγείο για 1 ώρα να κρυώσει.
  • Αφαιρούμε το γλυκό από το ψυγείο και το πασπαλίζουμε με flakes κουβερτούρας.
    Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!


Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 | Πηγή: akispetretzikis.com | Φωτογραφία από το depositphotos.com

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε