Έκθεση «Bυρωνικοί 'Ηρωες» | Λυδία Βενιέρη | MOMus

Θέμα απο την αφίσα της έκθεσης

Η έκθεση «Bυρωνικοί 'Ηρωες»  της Λυδίας Βενιέρη φιλοξενείται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2022.

«Bυρωνικοί ‘Ηρωες» Λυδία Βενιέρη στο ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Tο καινοτόμο έργο της Λυδίας Βενιέρη ταιριάζει υπέροχα με παραδόσεις χιλιετιών που αντιπροσωπεύουν εικαστικά τους ήρωες και τις ηρωίδες μιας κοινωνίας, στο πλαίσιο των δικών τους μνημείων και επιτευγμάτων. Όμως η καλλιτέχνις δεν χρησιμοποιεί καμβά ή ψηφίδες ή πέτρα. Τα μέσα έκφρασής της είναι σύγχρονα και εξαιρετικά δημιουργικά. Και το έργο της εμπεριέχει μια πρόσθετη διάσταση, διότι οι ήρωές της είναι οι ίδιοι δημιουργήματα ενός αυθεντικού ήρωα του 19ου αιώνα – του George Gordon Noel Byron.

Η ποίηση του Λόρδου Βύρωνα είναι δυνατή σε ρυθμό, μουσική και εικόνες και η Λυδία ζωντανεύει τους ήρωες και τις ηρωίδες του με ένα πρωτότυπο όραμα. Πολλές από τις εικόνες που χρησιμοποιεί ως φόντο για τους ήρωες αυτούς προέρχονται από πραγματικές αναπαραστάσεις εποχής ελληνικών και οθωμανικών τοποθεσιών. Αλλά τις έχει μετατρέψει σε παλλόμενα θεατρικά σκηνικά. Μέσα σε ετούτα τα υποβλητικά περιβάλλοντα τοποθετεί προσεκτικά τον θίασο: παιδιά και νεαροί με πολύχρωμες φορεσιές, φωτογραφημένοι δίνοντας μία φρέσκια, προσωπική ερμηνεία των ηρώων. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι μια ζωηρή, έντονη ενίσχυση της δυναμικής εικονογραφίας του Βύρωνα μέσα από τον ιδιαίτερο φακό της Λυδίας.

Τον ηρωισμό και τη θυσία του ίδιου του Λόρδου Βύρωνα θυμούνται πολύ καλά στην Ελλάδα. Εκεί, η ενίοτε σκανδαλώδης φήμη του ξεχνιέται ή παραβλέπεται. Είναι ένας γνήσιος ήρωας που φθάνει στην Ελλάδα έτοιμος να δώσει τη ζωή του για την ελευθερία του λαού της. Δρόμοι και γειτονιές παίρνουν το όνομά του. Ένα σημαντικό μνημείο στην Αθήνα είναι αφιερωμένο σε εκείνον. Αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις. Καμία ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης δεν είναι πλήρης χωρίς μια συζήτηση για τον ρόλο του. Ο Βύρων έδωσε στον ελληνικό Αγώνα κύρος και αξιοπιστία. Η Ελλάδα τού έδωσε μια μόνιμη θέση στο πάνθεον των ηρώων της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεσσαλονίκη: 19 εκθέσεις, 94 καλλιτέχνες, 18 χώρες, στη Thessaloniki Photobiennale 2021

► Info

«Bυρωνικοί ‘Ηρωες»
Λυδία Βενιέρη
Διάρκεια: 18/12/21 – 20/02/22
Χώρος: ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα
Στο πλαίσιο: Πρωτοβουλία 1821-2021


Η είσοδος στους χώρους όπου φιλοξενούνται εκθέσεις της Thessaloniki Photobiennale 2021 προϋποθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης SARS-Cov-2 (έως 3 μήνες από τη διάγνωση), είτε Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19. Οι επισκέπτες καλούνται να φέρουν αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, για τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στους χώρους.

The Real and the Record – Η Κεντρική Έκθεση της Thessaloniki Photobiennale 2021

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως