και ροζ εκβιασμούς καταγγέλλει η οικογένειά της

Χρ. Γιαννούλης: «Απελπιστική η κατάσταση των φοιτητικών εστιών του ΑΠΘ»

Σημεία της ομιλίας του βουλευτή Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχη Ανάπτυξης Χρήστου Γιαννούλη, στη συζήτηση της ερώτησης για την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ

«Η άμεση ανάγκη ανακαίνισης των φοιτητικών εστιών στη Θεσσαλονίκη και ο αναγκαίος σχεδιασμός για ανέγερση νέων, αναδείχθηκε κατά τη συζήτηση στη Βουλή, της σχετικής ερώτησης που κατέθεσα στον υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Σήμερα στις εστίες του ΑΠΘ διαμένει λιγότερο από το 2% των φοιτητών που σπουδάζουν στο ΑΠΘ και σε συνθήκες που κάθε άλλο παρά ιδανικές είναι. Ήδη από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς καταγράφονται σοβαρά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και λειτουργικότητας, ενώ τίθενται και ζητήματα ασφαλούς διαβίωσης των φοιτητών.
Την ίδια στιγμή που οι εστίες βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση και με τα ενοίκια να αυξάνονται διαρκώς και οι φοιτητές να αδυνατούν να βρουν στέγη, υπάρχουν κτίρια που παρακμάζουν χωρίς να παραχωρούνται για άμεση χρήση, όπως η παλιά φοιτητική εστία «ΔΕΛΤΑ».
Η υποχρηματοδότηση της δημόσιας Παιδείας, που δυστυχώς χαρακτηρίζει την πολιτική πρακτική της κυβέρνησης της ΝΔ, ψαλιδίζει τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων ανθρώπων».

ΕΡΩΤΗΣΗ

Οι φοιτητικές εστίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) λειτουργούν σε  τέσσερα κτήρια. Οι τρεις (Α, Β, Γ) βρίσκονται στην περιοχή των 40 Εκκλησιών και η μία (Δ) στο πρώην ξενοδοχείο «Εγνατία» (στο κέντρο της πόλης, Λέοντος Σοφού 11). Έχουν συνολική δυναμικότητα περίπου 1.500 κλινών και αυτή τη στιγμή στεγάζουν 1.300 οικότροφους. Δικαίωμα στέγασης έχουν οι φοιτητές προπτυχιακών αλλά και μεταπτυχιακών σπουδών με τα ποσοστά εισαγωγής ανά κατηγορία να είναι:Πρωτοετείς φοιτητές 78%, Φοιτητές παλαιών ετών 10%,Έλληνες μεταπτυχιακοί φοιτητές 2%, Ομογενείς φοιτητές 1%, Φοιτητές τέκνα ανύπαντρων μητέρων 1%,Αλλοδαποί φοιτητές 2,5 %,Αλλοδαποί υπότροφοι φοιτητές 2,5%, Αλλοδαποί μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες,ερευνητές καθηγητές προσκεκλημένοι στο πλαίσιο προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης 3%.Κατά την επιλογή, στεγάζονται κατά προτεραιότητα υποψήφιοι που έχουν την ιδιότητα του απόρου, υποψήφιοι ορφανοί και από τους δύο γονείς, υποψήφιοι που είναι οι ίδιοι άτομα με ειδικές ανάγκες και υποψήφιοι που οι γονείς τους έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα και τα εισοδήματά τους προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες ή αγροτικά επαγγέλματα.

Οι εστίες ΑΠΘ είναι για χρόνια σε ένα μεταβατικό καθεστώς, όπου υπάγονται διοικητικά στο ΑΠΘ αλλά η οικονομική τους διαχείριση βρίσκεται ακόμα στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Το ΑΠΘ για να αναλάβει το κόστος των εστιών θα πρέπει να μειώσει το κόστος λειτουργίας τους είτε με την παύση κάποιων παροχών είτε με την επιβολή αντιτίμου, κατεύθυνση που φέρεται να υλοποιείται μέσω των ΣΔΙΤ. Επίσης, η διοικητική διαχείριση των εστιών γίνεται από το ΑΠΘ μέσω μιας επιτροπής που αρνείται την νόμιμη παρουσία (σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό των Εστιών) του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (Σ.Ο.Φ.Ε.Θ) στις διαδικασίες.

Σήμερα στις εστίες του ΑΠΘ διαμένουν λιγότερο από το 2% των φοιτητών που σπουδάζουν στο ΑΠΘ και σε αρκετά δωμάτια υπάρχουν προβλήματα με το ζεστό νερό στα μπάνια που είναι κοινόχρηστα, αλλά και με το ασανσέρ στα πολυόροφα κτίρια. Επίσης συχνά υπάρχει έλλειψη κλιματισμού ενώ υπάρχει μόνο ένα πλυντήριο για 200 φοιτητές. Η δε σύνδεση στο διαδίκτυο είναι πολύ κακή έως και ανύπαρκτη σε μια εποχή που υπάρχει η τηλεκπαίδευση και οι ηλεκτρονικές εξεταστικές. Τέλος τίθενται και ζητήματα ασφαλούς διαβίωσης των φοιτητών αφού πολλά μπάνια δεν κλειδώνουν, κάποιες πόρτες δωματίων είναι σπασμένες και γενικά τα κτήρια δεν έχουν φώτα το βράδυ σε πολλούς διαδρόμους. Το περασμένο διάστημα έγινε και ένα περιστατικό απόπειρας βιασμού από αγνώστους στα κοινόχρηστα μπάνια της εστίας.

Το 2022 ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα της φοιτητικής στέγης χαρακτήρισε αδιανόητο να υπάρχουν πανεπιστήμια  «τα οποία μπορεί να έχουν δυνατότητα κι έχουν χώρο, να μην έχουν βρει τρόπο, μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, να κατασκευάσουν φτηνή και ανταγωνιστική φοιτητική στέγη».Πρόσθεσε όμωςότι το ενοίκιο που θα πληρώνουν οι φοιτητές θα είναι για το καλό τους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν λέω κατ’ ανάγκη να είναι δωρεάν, αλλά ξέρετε όσοι έχετε σπουδάσει εκτός Αθηνών, τι ενοίκια μπορούν να ζητάνε. Φαντάζομαι ότι θα υπήρχε πολύ μεγάλη ζήτηση με ένα πολύ πιο χαμηλό ενοίκιο να μπορεί κανείς να έχει μία αξιοπρεπή φοιτητική στέγη εντός του χώρου του πανεπιστημίου».Οι φοιτητές όμως δεν ζητούν την καταβολή ενοικίου αλλά αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για άμεση ανακαίνιση των ήδη υφισταμένων και ανέγερση νέων, ώστε να υπάρξει μέριμνα και στα τέσσερα κτήρια για αντιπυρική και αντισεισμική προστασία.

Την ίδια στιγμή που οι εστίες βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση με τα ενοίκια να αυξάνονται διαρκώς και οι φοιτητές να αδυνατούν να βρουν στέγη, υπάρχουν κτήρια που παρακμάζουν χωρίς να παραχωρούνται για άμεση χρήση, όπως η παλιά φοιτητική εστία «ΔΕΛΤΑ» επί της οδού Εγνατία 13 ιδιοκτησίας των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που πέρασε στην κυριότητα του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Το κτήριο λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο που έκλεισε λόγω οικονομικών προβλημάτων. Πέρασε στην δικαιοδοσία των ΤΕΙ σε μια περίοδο που αναζητούσε ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης, το οποίο θα λειτουργούσε ως φοιτητική εστία. Τα πρώτα χρόνια λειτούργησε κανονικά, χωρίς προβλήματα ωστόσο τα κονδύλια για τη στέγαση άρχισαν να μειώνονται κι έτσι το 2005 έκλεισε.

Επειδή σύμφωνα με τα παραπάνω υπάρχει άμεση ανάγκη για ανακαίνιση των φοιτητικών εστιών, που ήδη υπάρχουν αλλά και σχεδιασμός για ανέγερση νέων σε μια περίοδο που η ελληνική οικογένεια δυσκολεύεται ή αδυνατεί να σπουδάσει τα παιδιά της λόγω της παρατεταμένης κρίσης.

Ερωτάται ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

  • Υπάρχει και αν ναι ποιος είναι ο σχεδιασμός για την άμεση ανακαίνιση των υπαρχουσών φοιτητικών εστιών του ΑΠΘ και σε τι προϋπολογισμό αυτός ανέρχεται;
  • Πόσες είναι οι υπάρχουσες κλίνες στις φοιτητικές εστίες και πόσες έχουν παραχωρηθεί σε φοιτητές;
  • Πόσοι φοιτητές του ΑΠΘ έχουν αιτηθεί και δικαιούνται δωρεάν στέγασης αλλά δεν διαβιούν στις φοιτητικές εστίες και ποια υποστήριξη παρέχετε σε αυτούς;
  • Υπάρχει σχεδιασμός για ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών ή ανακαίνισης άλλων εγκαταλελειμμένων κτηρίων στην πόλη της Θεσσαλονίκης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιαννούλης Χρήστος

Ακρίτα Έλενα 

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Χαράλαμπος – Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Φερχάτ Οζγκιούρ

Χρηστίδου Ραλλία


Θεσσαλονίκη 13.11.2023

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε